FacebookTwitterLinkedIn

Într-un interviu de televiziune din 17 aprilie, Yolanda Díaz, Ministrul Muncii din Spania, a descris în mod sumbru situația cu care se confruntă turismul spaniol, fiind puternic afectat de pandemia de coronavirus. Sectorul turistic al Spaniei contribuie, din 2018, cu peste 200 de miliarde de dolari la PIB. În acest context, Yolanda Díaz a declarat că cel mai devreme ar putea fi avută în vedere o revenire a turismului și a activităților de petrecere a timpului liber spre sfârșitul anului, scrie Forbes.

Oprirea de nouă și luni și jumătate a călătoriilor, măsură luată la mijlocul lui martie, ca urmare a instaurării carantinei, înseamnă că Spania va pierde întreg sezonul, din primăvară până în toamnă.

Estimată la aproximativ 15% din PIB, industria turistică este sursa de trai pentru mii de întreprinderi mici și mari. Ceea ce turismul spaniol a câștigat în primele zece săptămâni ale anului 2020, înainte de carantina din 17 martie, reprezintă doar o fracțiune din veniturile pe care le-ar fi adus sezonul de vârf.

Cu 83 de milioane de turiști străini în 2019 (cei care au petrecut cel puțin o noapte), Spania a fost a doua cea mai îndrăgită destinație de călătorie de pe pământ – după Franța. În  plus, în 2019, Spania a fost vizitată de alți 41 de milioane de turiști în timpul zilei, adică oameni care au poposit pe uscat din Portugalia sau din sudul Franței sau pasageri de croazieră care au debarcat în Valencia, în Barcelona sau în alte porturi, potrivit Forbes.

Evaluarea ministrului Díaz este cumva contrazisă de Ministrul de Finanțe, María Jesús Montero, care a spus destul de răspicat, într-o conferință de presă de vineri, că Spania nu va relua activitatea turistică până când siguranța spaniolilor și a turiștilor nu va putea fi asigurată complet. Așa cum se întâmplă peste tot, fiecare sector public și de afaceri din Spania se clatină din cauza pandemiei. Muncitorii din construcții și din fabrici s-au întors la lucru, începând cu 13 aprilie, dar sectorul industrial din Spania speră ă să revină la normal abia la vară. Montero a mai spus că deschiderea țării pentru turiști se va face în funcție de performanța pe care o va înregistra Spania în lupta cu noul virus, în următoarele luni.