Cautare
, Contributor

În fiecare număr al revistei ForbesLife, demitizăm toate lucrurile pe care credeai că le știi despre experiențele spa în adevăratul sens al cuvântului, în parteneriat cu portalul www.DespreSpa.ro...

Lifestyle |
|

Spa-ul este o soluţie pe termen lung

Zilele trecute m-am reîntâlnit cu o bună prietenă. Din vorbă în vorbă, convorbirea noastră a ajuns la subiectul relaxării și al timpului liber. Considerând că familiarizarea mea cu tema în cauză i-ar putea oferi niște răspunsuri, amica mea m-a întrebat așa: „Spune-mi sincer – care-i rostul unei sesiuni de spa? Două ore stau liniștită pe un pat de masaj, dar apoi revin oricum la problemele zilnice și nu am în final nimic de câștigat.“
 aboneaza-te
shutterstock_224937286

De fapt, stai două ore pe acel pat de masaj și ai câștigat totul. Nu exagerez. Spa-ul nu este o soluție de moment, ci ar putea fi – dacă este bine înțeles – debutul unei strategii de viață. În profunzimea lor, aceste momente „punctuale“ de relaxare educă pe termen lung și ne arată cât de calmi am putea fi dacă am vrea. Îți voi demonstra prin rândurile ce urmează.

Imaginează-ți că intri acum într-un centru spa. Vei fi primit de niște oameni calzi și zâmbitori, așa cum ar trebui să fie toate persoanele care ne ies în cale. Îmi amintesc că aveam programare la masaj într-o miercuri, la ora 17.00, și am prins un trafic infernal. Cu mari emoții, am scris un SMS către recepție și am anunțat că urma să întârzii cel puțin douăzeci de minute din cauza aglomerației.

Foarte curând mi s-a răspuns astfel: „Respirați, liniștiți-vă, se rezolvă toate…“ Un astfel de îndemn pare șocant într-o lume care abundă în termene-limită și situații de criză. Însă mulți oameni de spa (există și excepții, ca în orice domeniu) au asemenea reacții calme, ce ne arată că putem încheia o zi și fără certuri, supărări ori reproșuri spuse sau tacite. Așa că o „banală“ programare la masaj m-a învățat – încă dinainte de a ajunge la cabinet – cât de mult câștigi dacă ești înțelegător.

Revenind la vizita noastră imaginară într-un centru de relaxare, ar urma ca pas firesc ceremonialul de întâmpinare, când ești servit – de regulă – cu un ceai aromat sau o altă băutură liniștitoare. Într-un spa care se respectă, nu se sare niciodată peste această etapă, nici măcar atunci când ai întârziat. De aici învățăm o nouă lecție și anume faptul că orice lucru bine făcut necesită o pregătire. Și că orice activitate – chiar și una aparent monotonă – se poate transforma într-un ritual de care să ne bucurăm din tot sufletul.

Terapiile în sine au și ele la bază o doză mare de înțelepciune. În primul rând, te ajută să conștientizezi că indiferent cât ar fi de complicată viața ta, există o oază de liniște care-ți permite să pui totul pe „stop“ și să te refugiezi într-o mare de arome și atingeri bine gândite. Însă, contrar părerii prietenei mele, vizita la spa nu este un act izolat cu efect temporar.

Este o stare care se prelungește ulterior în mersul firesc al lucrurilor. Există o singură condiție: să îți dorești ca acest lucru să se întâmple. Ritualurile „spală“ toate cele șapte tipuri de emoții negative – tristețea, anxietatea, furia, frustarea, rușinea, vina și jena – dar depinde de tine în ce măsură le lași să reintre în viața ta. Atunci când ieși de la spa, ar trebui să te simți ca și cum ai avea un buton de „restart“ care tocmai a fost apăsat.

Ai șansa să o iei de la capăt și cu siguranță nu îți va ieși perfect din prima. Dar poți începe – prin pași mici – să aplici micile lecții învățate de-a lungul unei terapii. Problemele zilnice de care se temea prietena mea nu vor dispărea, însă se poate schimba radical felul în care le privești și le abordezi. La spa primești o infuzie de calm pe care chiar o poți prelua dacă vrei cu adevărat zile mai tihnite.

Acele două sau trei ore pe care le petreci ocazional relaxându-te te mai ajută și să îți îmbunătățești relația cu propriul tău organism. Terapeuții cu adevărat talentați sunt și buni diagnosticieni, astfel că prin observarea particularităților pielii, prin palpare, prin dialog sau prin alte metode ei își pot da seama cam ce fel de dezechilibre există în corp. Dacă obișnuiești să mergi la aceeași persoană, va fi foarte ușor să urmăriți schimbările apărute pe parcursul unei anumite perioade. În cazul meu, terapeutul a observat imediat că mi-am rezolvat un anumit conflict interior din faptul că o anumită zonă a coloanei vertebrale nu mai era tensionată, după o perioadă lungă de blocaj. Nu-i așa că sunt fascinante corespondențele dintre fenomenele interne și cele externe?

Am mai fost întrebată cândva dacă este totuna felul în care te răsfeți. Nu! Nu este același lucru să te „recompensezi“ cu o o sesiune de manichiură sau o terapie care vizează structura ta completă – trup, minte, spirit. Bineînțeles că orice formă de alint personal are un efect psihologic extraordinar, însă – măcar din când în când – este necesar să vă întâlniți doar tu cu tine. Nu este totuna să mergi cu copilul la locul de joacă și să îl supraveghezi cu a te juca tu însuți ceva cu el. În cazul din urmă, comunicarea are loc la un nivel mult mai profund, mult mai personal.

Ceea ce se întâmplă și în cadrul unei terapii spa – înveți să îți asculți simțurile mult dincolo de „mi-e foame“ sau „mi-e somn“. Crede-mă pe cuvânt – acele puține clipe în care îți dai voie să-ți auzi organismul nu sunt „doar așa“. Cumulate, ele chiar pot fi cheia spre o viață mult mai bună. Spa-ul este cu adevărat o soluție pe termen lung.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii