Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Bani și Investiţii |
|

S&P Global Ratings avertizează România că decizia Parlamentului de majorare a pensiilor cu 40% va împinge deficitul bugetar la peste 10% din PIB în 2021

Agenţia de evaluare S&P Global Ratings avertizează România că decizia Parlamentului de majorare a pensiilor cu 40% ar declanşa o corecţie fiscală dezordonată, tocmai într-un moment în care economia se confruntă cu impactul pandemiei de coronavirus, transmite Reuters, citat de Agerpres.

„Credem că, dacă această majorare va rămâne în picioare, România va fi muşcat mai mult decât poate mesteca, fiscal vorbind”, subliniază analiştii S&P, adăugând că următoarea revizuire de rating pentru România este programată pentru data de 4 decembrie.

„Dacă va fi implementată, o astfel de majorare considerabilă a cheltuielilor permanente, ar fi una dăunătoare pentru performanţele fiscale şi externe ale României şi, cel mai probabil, va provoca o corecţie bugetară dezordonată, cu repercusiuni asupra revenirii fragile a economiei după pandemia de Covid-19″, susţine S&P.

Agenţia de evaluare estimează că majorarea pensiilor, cumulată cu alte cheltuieli sociale, ar putea împinge deficitul bugetar al României la peste 10% din PIB în 2021, unde va rămâne pentru următorii doi ani.

Cele trei mari agenţii de rating, S&P, Moody’s şi Fitch Ratings, au atribuit României un rating “BBB minus”, cel mai scăzut calificativ din categoria investment grade, şi toate trei au o perspectivă negativă.

„Avem discuţii cu agenţiile de rating şi am avut discuţii foarte multe în acest an. Acest guvern a demonstrat cu administrează precaut şi responsabil finanţele publice. De aceea S&P şi celelalte agenţii de rating au menţinut ratingul. Şi aşa vom face şi în continuare. Vom avea transparenţă maximă. Mă aştept să fie menţinut ratingul în decembrie. Obiectivul meu bineînţeles este de a trece la perspectivă stabilă pentru economie. De aceea, de fiecare dată când avem discuţii cu agenţiile de rating voi prezenta planurile noastre pe termen mediu pentru a vedea clar că vrem consolidare fiscală”, a declarat Florin Cîţu, în cadrul unei conferinţe.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii