FacebookTwitterLinkedIn

Râdem, glumim, dar ne despărțim. Cam așa ar putea fi rezumată povestea căsniciei soților Harry și Linda Macklowe, cel puțin din perspectiva lui. O altă perspectivă ar putea fi aceasta: divorțul domnilor, bucuria colecționarilor.

Evaluată la peste 600 de milioane de dolari, colecția Macklowe este colecția cu cea mai mare valoare estimată vândută vreodată la licitație și numără peste 150 de creații adunate de la sfârșitul anilor 50. Colecția Rockefeller, vândută în 2018 de casa Christie’s cu 832 de milioane de dolari, a fost estimată inițial la 500 de milioane de dolari.

Harry Macklowe, Linda Macklowe și Jeff Koons

În vârstă de 83 de ani, Harry Macklowe este unul dintre cei mai reputați dezvoltatori și investitori imobiliari din New York. În portofoliul său de proprietăți se află sau s-au aflat clădiri care sunt un reper arhitectonic sau simbolic pentru Big Apple: 432 Park Avenue, cea mai înaltă clădire din estul Manhattanului, Metropolitan Tower sau clădirea General Motors.

Macklowe a cumpărat clădirea General Motors în 2003, în urma unei tranzacții-record de 1,4 miliarde de dolari. Clădirea avea să-și dubleze valoarea după ce Harry l-a convins personal pe Steve Jobs să deschidă un magazin Apple la subsol. Jobs a fost de acord, cu condiția ca intrarea în magazin să se facă printr-un cub gigantic de sticlă, cu înălțimea de zece metri.

432 Park Avenue
Apple Cube, pe Fifth Avenue, la parterul clădirii General Motors

Criza din 2008 avea să-l lovească dur pe Harry Macklowe. În 2007, când prețurile pieței imobiliare erau maxime, acesta a achiziționat nu mai puțin de șapte zgârie-nori în Manhattan, pentru 6,8 miliarde de dolari. Banii proveneau din împrumuturi pe termen scurt luate de la Deutsche Bank, cu scadența în februarie 2008. Cum Macklowe nu a reușit să-și refinanțeze împrumuturile, a pierdut toate cele șapte imobile (printre ele, clădirile General Motors și Credit Lyonnais) în favoarea băncii.

Scoaterea la vânzare a colecției de artă a celor doi este parte a procesului de divorț în care Harry și soția sa, Linda, cu care a fost căsătorit de 58 de ani, se află din 2016. În 2018, un judecător a decis ca soții să vândă 65 de opere de artă din colecția lor și să împartă câștigul. Divorțul a luat o turnură neplăcută după ce Linda nu a fost de acord cu împărțirea pe din două a averii de 2 miliarde de dolari.

Audierea din 2018 a fost surprinzătoare pentru felul în care decurg de obicei divorțurile: exasperat probabil de prelungirea procedurilor, Harry a făcut haz de necaz, spunându-le celor prezenți bancuri cu temă conjugală.

Linda Macklowe este membru onorific în boardul Muzeului Metropolitan de Artă din New York și vice-președinte și membru în consiliul de administrație al Muzeului Guggenheim.

Harry și Patricia Lazar-Landeau

Harry a părăsit-o pe Linda pentru o femeie cu 18 ani mai tânără decât el, Patricia Lazar-Landeau. Cei doi s-au căsătorit în 2019 și Harry s-a răzbunat pe Linda afișând, pe clădirea de 426 de metri înălțime din 432 Park Avenue, un poster uriaș cu o fotografie cu el și proaspăta nevastă.

Printre operele care urmează să fie scoase la lictație se numără Nine Marilyns (1962) a lui Andy Warhol și Untitled (2007) de Cy Twombly – ambele estimate la 40 – 60 de milioane de dolari. Tabloul lui Gerhard Richter, Seestück (1975), este estimat la 25 – 35 de milioane de dolari.

Însă cele mai scumpe piese din colecția Macklowe se așteaptă să fie tabloul lui Mark Rothko, No. 7 (1951) și sculptura lui Alberto Giacometti, Le Nez (1947), ambele estimate la 70 de milioane de dolari.

Cy Twombly, Untitled
Mark Rothko, No. 7
Alberto Giacometti, Le Nez și Nine Marilyns de Andy Warhol