FacebookTwitterLinkedIn

După ce anul trecut Sorin Peneş reducea bugetul de investiţii al grupului tipografic Megapress Holding de la nouă milioane de euro la 2,5 milioane de euro, în 2010, omul de afaceri a anunţat investiţii de 3,5 milioane de euro pentru modernizarea tipografiei din Bucureşti. Această mişcare ar putea fi făcută pentru a revigora încasările din 2009, care s-au redus cu mai mult de 30% comparativ cu cele din 2008. În acest context, cifra de afaceri a tipografiei a scăzut de 20,6 milioane la 14 milioane de euro.

Grupul Megapress, controlat în proporţie de 99,9% de Sorin Peneş, cuprinde, pe lângă tipografia Megapress, editurile Aramis, Minerva şi Tribuna Învăţământului. Potrivit declaraţiilor lui Peneş, editurile au adus anul trecut circa 25% din cifra de afaceri a holdingului şi au înregistrat o profitabilitate de 18%, în timp ce activităţile tipografice au avut un randament de opt procente. Grupul controlat de Peneş a pierdut anul trecut poziţia a doua în cadrul clasamentului principalelor companii care desfăşoară activităţi tipografice în România, în urma scăderii afacerilor şi a ascensiunii competitorului EuroDruck Service (din Germania), care operează o tipografie în Braşov.

Chiar şi după disponibilizarea a aproape 90 de angajaţi în ultimul an şi reducerea afacerilor din 2009 comparativ cu 2008, Peneş estimează o scădere a businessului şi în acest an cu până la 10%. Dacă în urmă cu un an, Sorin Peneş respingea cu tărie ideea de a-şi vinde businessul, se pare că acest gând începe să devină o realitate. În urma restructurării grupului, proces care se află în derulare, ar putea reveni la ideea de a vinde compania, strategie pe care a abandonat-o în urmă cu doi ani.