Cautare
, Contributor

500 miliardari |
|

Sorin Dan

Avere: 9-10 milioane de euro Vârstă: 51 de ani Reşedinţă: Cluj Domenii: Turism, imobiliare, piaţa de capital

Sorin Lucian Ioan Dan a anunţat în acest an finalizarea investiţiei de şase milioane euro în construcţia unui nou corp în incinta hotelului City Plaza. El controlează, prin societatea Transilvania Development, hotelurile clujene City Plaza şi City Central. Suprafaţa totală construită este de 5.600 mp şi cuprinde 44 de camere, trei restaurante, un centru de relaxare SPA şi un centru de conferinţe multifuncţional cu 250 de locuri, noua construcţie fiind cotată la cinci stele.

Pe lângă această clădire, va funcţiona în continuare şi corpul de patru stele al hotelului. Circa 80% din această investiţie a fost făcută din fonduri bancare, iar 20% din fonduri proprii. Cifra de afaceri a celor două hoteluri a fost în 2009 de două milioane de euro, iar pentru 2010 Dan Sorin estimează afaceri de 2,5 milioane euro.

Printre alte businessuri, Dan are şi o firmă de investiţii, o galerie de artă şi este acţionarul companiei care deţine franciza Ziua pentru judeţul Cluj. De asemenea, el este acţionar cu 65,73% din titluri la producătorul de mobilier din lemn masiv Libertatea din Cluj-Napoca.

Compania clujeană a încheiat anul 2009 cu o cifră de afaceri de peste 1,5 milioane euro, în scădere cu 46% faţă de anul precedent (când a fost de aproximativ trei milioane euro). Circa 50% din mobilierul produs de Libertatea este valorificat pe piaţa internă, în 25 de magazine din principalele oraşe ale ţării. Principalele pieţe externe pentru produsele companiei clujene sunt Rusia, Ucraina, Republica Moldova, Anglia, Canada.

Acţionarii companiei sunt omul de afaceri Dan Sorin Lucian, SIF Banat Crişana cu 9,28% din titluri, restul de 24,99% din acţiuni aflându-se în posesia mai multor persoane fizice. Sorin Dan a stopat proiectele care necesitau bani mulţi şi mai ales bani de la bănci. Construcţia ansamblului rezidenţial „Plaiuri“ trebuia să înceapă în 2009 dar, din cauza crizei financiare, proiectul a fost amânat până în 2011. „Nu vreau să povestesc cum am pierdut la bursă în 2008, pentru că e dureros“, spune el neconsolat de faptul că nu e singurul om de afaceri din Cluj în această situaţie.

Recunoaşte că a făcut avere pe bursă, dar tot aici a şi pierdut-o. Ce-i mai rău însă este că a ipotecat atunci tot, inclusiv locuinţa personală în care locuieşte cu fiul său de 23 de ani, Horaţiu.

„Ratele le mai lungeşti, dar dobânda te roade. În perioadă de criză nu ai bani să plăteşti nici dobânzile“ adaugă trist Dan. În 2010 acţiunile pe care omul de afaceri le-a deţinut pe bursă au avut creşteri, ceea ce l-a făcut din nou încrezător în BVB.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii