Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Imobiliare |
|

Sorin Dan – 500 Miliardari Ediția 2011

Nume: Sorin Dan Avere: 9-10 milioane de euro Varsta: 52 de ani Resedinta: Cluj Domeniu/Companie: Turism, imobiliare, piața de capital

Anul 2010 s-a dovedit a fi dificil pentru cel mai cunoscut activ din portofoliul de business al lui Sorin Dan. În ianuarie, fabrica de mobilă Libertatea şi-a închis porţile pe fondul comenzilor insuficiente de la partenerii din străinătate, deşi angajaţii au protestat îndelung toamna trecută împotriva deciziei. În primăvară, o parte din activitate a fost reluată, însă mulţi dintre muncitorii intraţi în şomaj nu şi-au reluat activitatea.

Dan deţine un pachet de peste 65% din titlurile fabricii. În 2009, compania a avut afaceri de 1,5 milioane de euro, la jumătate faţă de rezultatele realizate cu un an înainte. În 2010, potrivit estimărilor acţionarului majoritar, cifra de afaceri a fabricii a fost de ordinul sutelor de mii de euro. Jumătate din producţia de mobilier avea ca destinaţie pieţele străine, în special Republica Moldova, Rusia, Ucraina, Anglia şi Canada. Fabrica a fost fondată pe bazele „Întreprinderii comerciale industriale“, înfiinţată în 1870 de Franz Triska, cunoscut meşter vienez de piane. Compania s-a privatizat în 1994, iar ulterior Sorin Dan a preluat pachetul majoritar. Cele mai multe dintre clădirile care aparţin fabricii au fost construite în 1940.

Într-una dintre acestea, Sorin Dan vrea să inagureze un mall cultural, a cărui deschidere este programată pentru acest an. Imobilul este dezafectat de doi ani, dar are 18.000 de metri pătraţi şi este construit pe un teren de peste 35.000 de metri pătraţi. Mallul, al cărui nume va fi „Fabrica de cultură Libertatea“, se vrea a fi cel mai mare centru cultural din Transilvania şi a fost inspirat de un centru similar din Leipzig, Germania. „Fabrica de cultură Libertatea va adăposti ateliere de artă (teatru, pictură, dans), va cuprinde săli de spectacole şi va găzdui evenimente culturale şi artistice“, promite Sorin Dan.

Omul de afaceri este cunoscut pentru pasiunea sa pentru artă; el este iniţiatorul Festivalului de Film de Comedie din Cluj. Afaceristul din Cluj este proprietarul Hotelurilor City Plaza şi City Central, deţinute prin intermediul societăţii Transilvania Development. Anul trecut, cifra de afaceri a celor două unităţi de cazare a fost de circa 2,5 milioane de euro, potrivit estimărilor lui Dan, faţă de 2 milioane de euro, în anul anterior.

În 2010, Dan a finalizat o investiţie de 6 milioane de euro în construcţia unui nou corp în incinta Hotelului City Plaza. Din portofoliul de business al omului de afaceri mai fac parte o firmă de investiţii, dar şi o galerie de artă. În ultimii ani, Dan şi-a anunţat intenţia de a intra în afaceri de dezvoltări imobiliare, însă proiectele planificate să înceapă în 2009 sunt în continuare în aşteptare. Anul acesta, Dan ar putea începe totuşi lucrările de construcţie pentru ansamblul rezidenţial „Plaiuri“.

Vezi care era averea lui Sorin Dan în 2010

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii