FacebookTwitterLinkedIn

Sorin Cosmescu, CEO EXE Software

Oportunitatea pentru România

Sorin Cosmescu: Poate e mult spus un nou drum al României, dar cu siguranță sunt multe oportunități generate, în perioada actuala și, mai mult decât atât, au fost dezvăluite sau mai bine zis, făcute evidente avantaje, pe care țara noastră le are și de care trebuie să profităm, în perioada post-pandemie.  Este neapărat nevoie de un efort susținut și multă concentrare în această direcție, într-un moment favorabil, de mobilizare, consens și, de ce nu, o importantă energie potențială generată de inactivitatea din perioada pandemiei.

Domenii ce trebuie reformate

Sorin Cosmescu: Reformarea instituțiilor publice și a administrației locale și centrale trebuie să rămână în continuare în prim planul obiectivelor strategice ale României. Dacă centralizarea deciziei s-a dovedit mai eficientă în perioada pandemiei, descentralizarea, simplificarea, flexibilizarea și disponibilitatea  serviciilor puse la dispoziție de către stat contribuabilului român, indiferent de natura și originea lui, sunt condiții necesare asigurării unei dezvoltări accelerate și pe termen lung. Acest obiectiv este cât se poate de tangibil, pe fondul avântului tehnologic și al resurselor IT locale de care dispune România, în acest moment.

Măsuri urgente pentru relansare

Sorin Cosmescu: Sarcina guvernului nu este tocmai ușoară, trebuie să găseasca un echilibru între suportul pe care trebuie să-l acorde persoanelor și companiilor afectate de pandemie și reluarea investițiilor în infrastructura din învățământ, sănătate și transporturi. Guvernul trebuie să profite la maximum de facilitățile oferite de Uniunea Europeană și să se concentreze pe câteva obiective majore în domeniile menționate dar pe care să le și ducă la bun sfârșit. Datele arată că am trecut mai bine decât alte națiuni prin acest impas, avem un ascendent moral care trebuie conservat prin ceea ce vom face în continuare, trebuie să ne dovedim nouă înșine că putem face mai mult iar guvernul are șansa și obligația să facă acest lucru acum.

Revenirea domeniului

Sorin Cosmescu: EXE Software nu a fost afectată de pandemie, ne-am adaptat rapid la lucrul de acasă, clienții noștri au fost foarte activi, numărul de proiecte a crescut și am înregistrat cea mai mare rată de creștere într-o perioadă atât de scurtă a numărului de angajați. Au fost și ramuri ale IT-ului afectate, în principal din cauza distorsiunilor din lanțul de aprovizionare cu componente sau a suspendarii unor proiecte guvernamentale, dar lucrurile vor reveni rapid la normal, nevoia de transformare digitală este mai evidentă ca oricând iar tehnologii precum 5G, realitate virtuală, inteligența artificială sau proiecte de tipul smart city sunt direcții clare în care se va acționa susținut.  În sectorul privat vor crește investițiile în IT, standardele de calitate vor fi mai ridicate iar companiile furnizoare, zona furnizorilor de servicii, vor trebui să-și revizuiască procesele și procedurile interne, concurența va crește. În sectorul public nu ne rămâne decât să sperăm, colapsul unor sisteme naționale în vreme de criză poate au dat de gândit, nu este loc de interese personale în astfel de situații.