Cautare
, Contributor

I am a Breaking News Editor at Forbes Romania, with a focus on covering important Real Estate and Economic news. Have a news tip? DMs are open on Instagram @andreea__gutu or drop me an email at andree...

Afaceri |
|

Sorin Blaga, CEO Liebrecht & wooD România: “Eu cred că dacă ai viziune și ambiție faci și te duci înainte indiferent de cum fluctuează sau se schimbă contextul din piață”

Investițiile în imobiliare merg oricând. Nu există perioade bune sau rele. Cel puțin din perspectiva lui Sorin-Ioan Blaga, CEO-ul Liebrecht & wooD România.
Sorin Ioan Blaga

„Eu cred că dacă ai viziune și ambiție faci și te duci înainte indiferent de cum fluctuează sau se schimbă contextul din piață. Există momente în care poți specula niște lucruri”, spune acesta. Însă, în istoria grupului Liebrecht & wooD nu prea au fost momente în care să aibă norocul să speculeze. De ce? „Pentru că planificările se fac cu atât de mult detaliu și acuratețe încât fondurile sunt angrenate în proiecte permanente. Deci nu prea îți mai rămâne spațiu să speculezi o situație sau cealaltă. Noi am mers mereu din proiect în proiect. Cum terminăm unul, începem altul”, mai spune CEO-ul Liebrecht & wooD , o companie cu proiecte de peste 200 de milioane de euro doar în România.

Așadar, în cadrul companiei tot timpul proiectele sunt planificate și gândite din timp. „Nu stă nimeni pe movila de bani să aștepte să speculeze o situație. Dar da, în industria asta se pot face speculații”, completează Sorin Blaga, care consideră că e o perioadă absolut normală pentru investiții imobiliare.

În ceea ce privește piața de real estate per ansamblu, executivul observă că activitatea în construcții și în imobiliare este într-o creștere. „Ce citesc în schimb, pare că sunt sincope în anumite subdomenii”, mărturisește el. În opinia lui, este foarte multă nevoie de dezvoltări în infrastructură. „Și după infrastructură vin și foarte multe oportunități. Sunt optimist și văd lucrurile într-o formă foarte dinamică în sens pozitiv”, precizează CEO-ul. Totodată, Sorin Blaga atrage atenția și față de legislația țării, care „uneori e ambiguă, alteori este interpretabilă, ori o combinație între astea, ori nu există”.

Astfel că, potrivit acestuia, „în momentul în care legislația pe tot ceea ce înseamnă construcție, se adaptează, armonizează și se aduce în secolul 21”, lucrurile vor evolua într-un sens mult mai pozitiv. „Sunt foarte ambiguități, ajustări, interpretări, schimbări de pe o zi pe alta. Cred că nu ar trebui făcute așa, ci în alt mod. Cred că aici ar trebui acționat foarte mult”, explică oficialul.

Și, contrar părerilor că în România autorizațiile de construcție sau în general se obțin mai greu, din experiența sa Sorin Blaga susține că nu e așa. „Nu sunt diferențe. Fiecare țară are specificități. Dar nu e România diferită atât de radical încât să-mi permit să spun că la noi e mai greu decât la alții sau mai ușor decât la alții. Sunt diverse situații pe care le poți întâlni în teren care pot să facă diferența”, subliniază executivul. El dă exemplu proiectele de patrimoniu pe care Grupul Liebrecht & wooD le-a dezvoltat în Varșovia. „În permanență un reprezentant la ministerului Culturii a fost cu noi în șantier și am colaborat senzațional, dar din perspectiva timeing-urilor a durat mult mai mult”, afirmă CEO-ul.

Valoarea de piață estimată a proiectelor dezvoltate de Grupul Liebrecht & wooD se ridică la aproximativ 1 miliard de euro pe toate țările în care operează, cifră ce exclude proiectele în curs de dezvoltare, a declarat Sorin Blaga în exclusivitate pentru Forbes România. Suprafața totală a acestora se ridică la 750,000 mp GLA în România, Polonia și Rusia (include proiecte finalizate și în curs de dezvoltare). Extinderea pe alte piețe ale grupului se pare că, potrivit acestuia, iese din discuție. „Avem suficient de multă treaba în astea trei mari piețe, Polonia, România și Rusia. Oportunități sunt. Nu e cazul și nu ne gândim la asta”, conchide Sorin Blaga, CEO-ul Liebrecht & wooD România.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii