FacebookTwitterLinkedIn

Deținătoare a cinci premii Gramophone (cel mai prețios trofeu al muzicii clasice, echivalentul premiilor Grammy), Angela Gheorghiu este considerată una dintre cele mai mari soprane ale tuturor timpurilor. Originară din Adjud, a debutat în 1992, la Royal Opera House, în Londra și a cucerit lumea operei cu rolul Violetta din La Traviata de Verdi, spectacol pus în scenă la Covent Garden, în 1994.

Angela Gheorghiu și Vangelis

Angela Gheorghiu a fost căsătorită de două ori, cu inginerul Andrei Gheorghiu și cu tenorul francez Roberto Alagna, de care a divorțat în 2013. Soprana nu are copii, dar a adoptat-o pe fiica surorii ei, care s-a stins de timpuriu, într-un accident rutier.

Compozitor de geniu și pionier al muzicii electronice, Vangelis Papathanassiou a devenit ambasadorul acestui gen, contribuind esențial la popularizarea acestuia. Cu aproape jumătate de veac în urmă, când călătoria în spațiu era un vis inaccesibil muritorilor de rând, indiferent de mărimea contului din bancă, muzica lui Vangelis ne purta printre stele.

Piese precum Pulsar, Albedo 0,39 sau To the Unknown Man au devenit hituri ca orice altă melodie pop, iar albumele China, Heaven and Hell sau Spiral sunt astăzi un reper în muzica electronică și un simbol cultural planetar.

Vangelis este prezent cu compoziții originale pe albumele „Odes” (1979) și „Rapsodies” (1986) ale actriței și cântăreței de origine greacă Irene Papas (cunoscută pentru rolurile din „Zorba Grecul” și „Tunurile din Navarone”), pe două discuri ale sopranei Maria Ilva Biolcati și pe albumul „Velocity of Love” (1986) al Suzannei Cianni – omologul feminin american al lui Vangelis, de cinci ori nominalizată la Grammy pentru cel mai bun album New Age.

Pentru Vangelis, drumul către faima planetară a fost deschis de piesa „To the Unknown Man”, de pe albumul Heaven and Hell, care a devenit în 1980 genericul sonor al seriei de documentare TV „Cosmos: A Personal Voyage” prezentate de omul de știință Carl Sagan. Premiat cu două Emmy și un Hugo Award, „Cosmos” a fost cel mai urmărit show de televiziune în America din 1980 până în 1990.

Compozitorul grec avea să scrie istorie și în cinematografie după succesul a două filme la care a semnat coloana sonoră: primul este Blade Runner, regizat de Ridley Scott, al doilea este Chariots of Fire, regizat de Hugh Hudson și recompensat cu patru Oscaruri, dintre care unul i-a revenit lui Vangelis.

În vârstă de 78 de ani, Vangelis Papathanssiou a fost decorat, în 2001, de statul francez cu Legiunea de Onoare în grad de comandor, după ce în 1991 îi acordase titlul de Chevalier de L’Ordre Des Arts et Lettres. Soprana Angela Gheorghiu a primit și ea, din partea Ministerului Culturii din Franța, aceeași distincție, iar statul român a decorat-o, în 2010, cu Ordinul Steaua României în grad de Comandor.

Albumul „Juno to Jupiter” va fi lansat oficial pe 24 septembrie.