Cautare
, Editor Coordonator

Lifestyle |
|

Sonia Năstase – Frumusețea lucrurilor simple

Lucrurile simple şi autentice reprezintă, pentru mine, marile bucurii”, spune Sonia Năstase, Country Manager Nespresso România. Sonia investește suflet în tot ceea ce face și este recunoscătoare că are în jur oameni care îi împărtășesc implicarea.
0S1A7620

Forbes: Cum reacționați când vă invită cineva la o cafea? Mai găsiți plăcere în ieșitul la cafea sau cafeaua înseamnă „muncă”?

Pe lângă faptul că, în acest sens, „munca” reprezintă tot un soi de plăcere, mă tentează orice invitație la o ceașcă de cafea: fie că vine din partea colegilor, fie că vorbim despre oameni pe care îi prețuiesc, în afara vieții profesionale. Cafeaua este mult mai mult decât sursa energiei noastre zilnice, este un moment care merită savurat din plin, indiferent de context. Cafeaua este o experiență care oferă, până la ultimul strop, inspirația pentru discuții și povești, dar și pentru întemeierea și consolidarea unor relații autentice – personale, la birou sau profesionale. Iar în timp ce pentru iubitorii de cafea Nespresso este o alegere de produs sau stil de viaţă, datorită gustului și calității sale, eu am privilegiul de a spune și că Nespresso este punctul în care se îmbină cele două paliere importante ale vieții: cel profesional și cel personal.

Forbes: După ce ați fost timp de cinci ani director general la Hotelul Howard Johnson, ați preluat poziția de Country Manager la Nespresso (vă înțeleg perfect, cui nu-i place George Clooney?) Totuși, în afară de George, ce alte motive ați avut pentru a vă despărți de Howard?

Ceea ce am învățat în cei 17 ani de experiență în industria ospitalității și ceea ce mi se confirmă, în mod constant, în cei aproape cinci ani de când conduc business-ul Nespresso, în domeniul cafelei de lux, este faptul că cele două industrii au foarte multe lucruri în comun. Ambele permit înțelegerea cerințelor unui client premium și provocarea, dar și bucuria constantă de a veni în întâmpinarea nevoilor acestuia cu servicii pe măsură, care să creeze contextul necesar unei experiențe memorabile; amândouă se bazează pe identificarea celor mai bune modalități de a atinge așteptările partenerilor tăi, construite în jurul unor valori precum corectitudinea, transparența, încrederea, dar și asumarea unor decizii importante. Un alt exemplu, care completează în mod natural punctele comune, este disciplina: orientarea după un set de valori adânc înrădăcinate în cultura organizațională, curajul și perseverența de a duce la bun sfârșit, cu succes, orice provocare, inițiativa personală, dar și spiritul de echipă – pentru ca, împreună, să depunem toate eforturile necesare pentru a îndeplini, la fiecare pas, angajamentul companiei. De aceea, vă mărturisesc cu sinceritate că am îmbrățișat această trecere ca pe un pas firesc în dezvoltarea mea ca profesionist, dar și ca om.

Forbes: Ar fi antreprenoriatul o posibilă destinație în viitor? Să aveți propriul hotel, propria pensiune sau cafenea?

Deocamdată nu m-am gândit la asta, încă mai am multe de construit din poziţia pe care o am în prezent. Şi trebuie să recunosc faptul că, pe lângă multitudinea de puncte comune pe care o au industria ospitalității şi cea a cafelei de lux, m-a atras foarte mult provocarea de a pune, în România, temeliile unui brand devenit iconic la nivel mondial. Iar aceasta atrage, în sine, ideea unei abordări anteprenoriale. Este un sentiment minunat să ai șansa să adaptezi la nivel local cultura organizațională, credo-ul și valorile unei companii cunoscute în întreaga lume pentru calitatea excepțională a cafelei. Acestea se reflectă inclusiv în eforturile noastre constante de a îndeplini, prin fiecare ceașcă de cafea și la fiecare pas, angajamentul Nespresso de a redefini rafinamentul contemporan și de a răspunde cerințelor unor consumatori deosebit de exigenți. Bineînțeles, toate acestea alături de grija față de o echipă excepțională, pe care am construit-o pas cu pas și față de care am încrederea că vom atinge împreună noi culmi. De altfel, am certitudinea că orice afacere de succes trebuie condusă ca și cum ar fi a ta, atât prin deciziile profesionale pe care le iei, cât și cu sufletul. Iar un lider în adevăratul sens al cuvântului va fi întotdeauna cel care va gândi echilibrat orice decizie, va avea curajul de a accepta provocări și va sădi, în rândul echipei sale, ideea de asumare naturală a acțiunilor și rezultatelor proprii, aidoma unor antreprenori.

Forbes: Spuneți pe website-ul companiei că pasiunea este foarte importantă pentru dvs. Așadar, puneți suflet în ceea ce faceți. Cum vă împăcați cu cei pentru care locul de muncă e doar un loc de muncă?

Am privilegiul de a cunoaște și de a lucra alături de oameni pentru care pasiunea este motorul a tot ceea ce fac. La această pasiune se adaugă asumarea responsabilității, dar și atenția acordată detaliilor. Împreună, construim zi de zi un brand care va crește întotdeauna echilibrat și frumos, ale cărui acțiuni și servicii de calitate nu te pot lăsa indiferent. Ne place să observăm că Nespresso ridică standardele în industria de retail de lux nu numai la nivelul experiențelor pe care le oferă consumatorilor, dar și prin grija față de oameni și respectul pentru mediul înconjurător. Doar unul dintre exemplele care îmi vin în minte în acest moment este acela că, începând din 2018, am lansat și la nivel local propria infrastructură de reciclare a capsulelor de cafea, un eveniment deosebit de îmbucurător pentru noi toţi.

Forbes: Ce vă place, mai exact, în ceea ce faceți? Ce alte pasiuni/hobby-uri aveți?

Îndrăznesc să transpun pasiunile și hobby-urile proprii prin valorile și credo-ul Nespresso, menite să fie o sursă de inspirație pentru „o viață trăită frumos”. Pornind de la puterea exemplului, încerc, zi de zi, să contribui cu ceva semnificativ în tot ceea ce fac, atât în relația cu cei din jur, cât și în cea cu mine însămi. Îmbin, în fiecare zi, valoarea calitativă a momentului cu frumusețea lucrurilor mici: o carte citită-n tihnă, deliciul unei discuții cu fetița mea, iar pentru atunci când timpul îmi este prieten – ador să călătoresc. Toate acestea, cred eu, sunt pasiuni care cultivă în mine frumosul, dezvoltarea echilibrată, plăcerea de a trăi.

Forbes: Sunteți absolventă de Politehnică. Așa, la prima vedere, ce faceți astăzi pare să nu aibă nicio legătură cu facultatea. Cu ce v-a ajutat facultatea, care au fost beneficiile acelor ani?

Nespresso este, per se, un brand disciplinat, o „școală” unică ce oferă experiențe unice, un business extrem de precis configurat, dar, în același timp, autentic, uman, simplu, elegant. Așadar, facultatea pe care am urmat-o m-a ajutat foarte mult să îmi dezvolt gândirea analitică, în detaliu, care stă la baza acestui business, iar industria ospitalității, care mi-a fundamentat călătoria profesională, a contribuit enorm la dezvoltarea abilităților de comunicare, de management al resurselor, de inițiere și consolidare a unor relații sincere și frumoase.

Forbes: Sunteți fericită? Care sunt lucrurile pentru care sunteți recunoscătoare?

Vă mărturisesc faptul că, pentru mine, lucrurile simple şi autentice reprezintă, de fapt, marile bucurii. Totul pentru mine se învârte în jurul oamenilor și gesturilor mici, precum zâmbetul fetiței mele, liniștea rugăciunii, privilegiul de a descoperi noi locuri și culturi, experiența unui restaurant nou alături de prieteni sau plăcerea de a savura o cafea excepțională alături de colegi. Consider că acestea sunt, de fapt, elementele care alcătuiesc frumusețea vieții. Și, deși le trăim cu sufletul, recunoștința se exersează atunci când deschidem cu adevărat ochii, ne uităm în jur și numărăm binecuvântările pe care viața ni le-a oferit.

Articolul de mai sus face parte din seria de interviuri Steel Magnolias – în care revista Forbes Life a stat de vorbă, în ediția de martie, cu unele dintre cele mai influente personalități ale businessului autohton.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii