FacebookTwitterLinkedIn

Cea mai importantă semnătură din viața unei persoane este cea de pe contractul de credit, susțin 26% dintre respondenții unui sondaj desfășurat de Provident la nivel național, pe un eșantion de 1.218 respondenți. În același timp, alți 25% dintre respondenți cred că semnătura pe certificatul de căsătorie contează cel mai mult.

În schimb, 19% consideră importantă semnătura de pe contractul de vânzare a unui bun personal, 13% pe cea de pe certificatul de naștere al copilului, 11% susțin că este semnătura de pe contractul de cumpărare a unui bun personal, iar 8% cea de pe contractul de muncă.

În acest context, pentru 64% dintre români este important să știe că instituția financiară de la care au luat sau se gândesc să ia un împrumut acționează responsabil, atunci când oferă produse financiare clienților săi“, mai evidențiază realizatorii sondajului.

Aproape toți consideră că este important să citească un document, înainte de semnare, dar numai două treimi procedează așa

Dintre români intervievați, 96% consideră că este important să citească foarte atent orice document înainte să-l semneze, fie că este vorba despre un contract pentru achiziția locuinței sau pentru vânzarea unor bunuri, despre un contract de credit sau despre contractul de muncă, potrivit sondajului realizat de Provident.

Cu toate acestea, doar 67% spun că citesc cu atenție contractele de fiecare dată, iar 54% recunosc chiar că au trecut prin cel puțin o situație în care au semnat un document fără să-l citească.

Două treimi dintre participanții la sondaj spun și că fiecare semnătură este importantă, inclusiv cele pe documente uzuale cum ar fi procese verbale, facturi sau copii după documente originale și că acordă mare atenție atunci când semnează un document. În același timp, patru din cinci spun că nu au lăsat pe altcineva să semneze în locul lor, indiferent de document, și nici nu ar fi de acord să facă acest lucru în viitor.

Sondajul a fost desfășurat online în octombrie 2017, pe un eșantion de 1.218 respondenți din toată țara, dintre care 59% sunt angajați și 5% sunt antreprenori. Doar 22% au luat, în ultimii cinci ani, un împrumut de la o instituție financiară nebancară cum este Provident. Cercetarea Provident face parte din campania de Creditare Responsabilă, lansată în septembrie, prin care compania își propune să crească gradul de conștientizare a consumatorilor de produse financiare.

Provident Financial România face parte din grupul britanic International Personal Finance (IPF), furnizor de credite la domiciliu. Grupul are 2,5 milioane de clienţi în nouă ţări din Europa, precum şi în Mexic și Australia. Din 2006 până în prezent, Provident a investit în România aproape 300 de milioane de euro și a contribuit la bugetul de stat cu taxe în valoare de peste 80 de milioane de euro.