Cautare
, Staff

Servicii financiare |
|

Sondaj Provident: 39% dintre români cred că au cunoștințe financiare mediocre sau foarte slabe

Mai mult de 38% dintre români spun că nu se informează despre cum să își gestioneze banii și doar 17% dintre aceștia consideră că au cunoștințe financiare medii spre bune, potrivit unui sondaj realizat de Provident Financial România pe un eșantion de 1.265 de respondenţi, cu vârste cuprinse între 21 şi 65 de ani.
educatie financiara shutterstock_534115825

Astfel, pe o scară de 1 la 10, de la foarte slabe la foarte bune, o medie de aproape 17% dintre români își evaluează cunoștințele financiare ca fiind medii spre bune. Aproape 40% spun ca au cunoștințe financiare sub 5, pe aceeași scară valorică.

În același timp, trei din 10 români petrec mai mult de cinci ore, în fiecare săptămână, jucându-se pe telefon, laptop sau calculator. Mai mult, aceeași proporție alocă între 1 și 5 ore jocurilor, în fiecare săptămână.

Trei din 10 români găsesc ca principală sursă de informații financiare lumea online, peste 11% consultă specialiștii financiari, puţin peste 8% își iau detaliile relevante de la televizor, aproximativ 9% de la prieteni și sub 5% din ziare.

Mai ales că, întrebați dacă știu pentru ce sumă restantă pot ajunge în Biroul de Credite, 45% dintre respondenți cred că pentru 5 lei, un sfert spun că doar când datorează 500 de lei și aproape 15% dintre ei cred că 100 de lei este suficient pentru a fi înregistrat în baza de date.

Codul IBAN este codul unic de identificare a contului curent, iar pentru peste trei sferturi dintre români, această informație este clară. Totuși, 18% dintre respondenți cred că IBAN este codul de client al băncii, 2% cred că IBAN este de denumirea bancară a codului PIN, aproape 2% – ultimele patru cifre de pe card, iar 1% – codul de acces pentru serviciile de online banking.

Provident lansează, sub umbrela SigurantaFinanciara.ro, prima platforma de educație financiară prin jocuri din ţară – Știi cu banii.

Provident Financial România face parte din grupul britanic International Personal Finance (IPF), cel furnizor de credite la domiciliu din Europa. Grupul are 2,4 milioane de clienți în 9 țări din Europa. Provident are peste 2.000 de angajați în România.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii