FacebookTwitterLinkedIn

Totodată, Tianwen-1 a trimis prima sa imagine cu planeta Marte, a anunțat China National Space Administration (CNSA).

Tianwen-1 se află în spațiu de aproximativ 28 de săptămâni și, la 3 ianuarie, se afla la aproximativ 130 milioane de kilometri de Pământ și 8,3 milioane de km de Marte, potrivit CNSA. Aceasta include o navă spațială orbitală, o sondă de aterizare și un rover care va studia solul Planetei Roșii.

Nava spațială de cinci tone va efectua o manevră pentru a fi capturată de atracția gravitațională a lui Marte. 

Distanța mare dintre Pământ și Tianwen-1 înseamnă o întârziere a comunicării de aproximativ 10 minute, astfel încât controlul în timp real al navei spațiale nu este posibil. Aceasta va trebui să execute singură comenzi.

Roverul Tianwen-1, alimentat cu energie solară, are ca misiune investigarea caracteristicilor solului și distribuția potențială a gheții. Acesta va analiza, de asemenea, compoziția materiilor de la suprafață și caracteristicile climatului marțian. 

Tianwen-1 a fost lansat în iulie 2020 și, de atunci, a efectuat trei manevre de corecție a traiectoriei pentru a aduce modificări minore cursului.

Aceasta este una dintre cele trei nave spațiale care au fost programate să se apropie în această perioadă de suprafața planetei roșii.