Cautare
, Contributor

Industrie |
|

Şomajul, în creştere, dar producția industrială speră la o relansare

Rezultatele publicate astăzi la nivelul zonei euro arată că şomajul rămâne o problemă majoră, dar sunt câteva semnale timide ce încurajează aşteptările de îmbunătățire a situaţiei economice începând cu anul viitor, arată o analiză a Equity Invest.

,,Situaţia şomajului în zona euro şi în UE rămâne îngrijorătoare, dar constatăm câteva semnale pozitive în ceea ce priveşte evoluţia industriei celor mai mari economii din regiune, care au influenţe majore asupra UE în ansamblul său", a declarat Cosmin Enache, Director de Operaţiuni al casei de brokeraj (SSIF) Equity Invest, singura companie românească ce a devenit formator de piaţă pe piaţa extrabursieră de Contracte pentru Diferenţă (CFD-uri).

Astăzi EUROSTAT a revizuit în scădere cifrele anterioare privind şomajul din zona euro în luna aprilie (de la 12,2% la 12,0%) şi a publicat rezultatele pieței muncii pe luna mai, când rata şomajului a fost 12,1%, în creştere față de nivelul (revizuit) de 12,0% din aprilie.

Cea mai mică rată a șomajului, de doar 4,7%, a fost în Austria, în timp ce, la polul opus, Grecia și Spania au condus clasamentul cu rate ale șomajului de peste 25%. România s-a poziționat sub media șomajului înregistrat la nivelul UE, înregistrând o rata de 7,5%.

,,De asemenea, nu trebuie omisă problema privind inversarea piramidei vârstelor cu care Europa se confruntă, evoluția înregistrată la nivelul pieței muncii punând o presiune și mai mare pe bugetele de asigurări sociale ale statelor membre", a mai precizat Cosmin Enache.

Rezultatele publicate pe parcursul lunii iunie indică o scădere a producției industriale la nivelul zonei euro, la nivelul de 0,4% în aprilie față de 0,9% anterior, dar, în pofida scăderii sectorului industrial la nivelul celor 17 state membre euro, Germania a înregistrat un avans considerabil de 1,8% în aprilie, depășind 1,2% avans în martie, iar în Franța avansul de 2,2 % s-a poziționat peste scăderea de 0,6% înregistrată în martie.

,,Astfel, observăm recent o oarecare revitalizare a sectorului industrial la nivelul celor mai importante două state ale zonei monetare unice (Germania și Franța reprezentând peste 50% din PIB-ul zonei euro), evoluțiile pozitive înregistrate în SUA în ultima perioadă reprezentând un motiv important, întrucât Statele Unite sunt cel mai important partener comercial pentru UE", a arătat Cosmin Enache.

La nivelul indicatorului de sentiment economic Purchasing Managers Index (PMI) pe zona euro, în luna iunie s-a observat o îmbunătățire ușoară la nivelul de 48,8, de la 48,7 anterior, însă acesta rămâne în continure sub limita dintre contracţie și expansiune.

În ceea ce priveşte indicatorii PMI privind sectorul manufacturier din principalele economii din regiune, aceștia indică în continuare contracție; în Italia și Franța evoluția lor a fost pozitiva luna trecută, în timp ce în Germania a apărut o scădere ușoara față de luna anterioara.

Dinamica prețurilor din zona euro a rămas sub ținta de politică monetară de 2% stabilită de Banca Centrală Europeană, dar- conform estimarilor- rata anuală a inflației a marcat o uşoară creştere în luna iunie, la 1,6% de la 1,4% în luna mai, așa încât autoritatea monetară europeană beneficiază de spațiu pentru o eventuală continuare a relaxării monetare.

"Trebuie avut în vedere că efectele scăderii ratei de dobândă operată de BCE in luna mai nu se regăsesc încă în totalitate înglobate în evoluția prețurilor, iar sedința BCE de politică monetară din 4 iulie are șanse mari să nu ofere decizii suplimentare, autoritatea monetară fiind în așteptarea efectelor scăderii decise în urma cu doua luni. La nivelul zonei euro sunt câteva semnale pozitive, dar încă foarte timide, așa încât deocamdată pare puțin probabil ca acest al doilea semestru să aducă îmbunătățiri semnificative pentru anul în curs", a afirmat Cosmin Enache.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii