FacebookTwitterLinkedIn

În UE, situaţia pe acest segment a evoluat asemănător, respectiv de la 15,8% în urmă cu 5 ani, la 23,1% în luna mai.

Atât în Uniunea Europeană, cât şi la nivelul zonei euro, şomajul la nivelul întregii pieţe a forţei de muncă a cunoscut însă creşteri și mai abrupte de la începutul crizei din 2008 şi până în prezent. Astfel, în perioada menţionată, rata generală a şomajului în UE a crescut de la 7,1% la 11%, iar pe zona euro a ajuns de la 7,6% la 12,2%.

“Efectele implicate de creșterea șomajului în general sunt multiple, însă, în cazul unei analize structurale a acestui fenomen, reiese că manifestările sale în rândul tinerilor pot avea urmări mult mai puternice, începând, de exemplu, de la simpla descurajare a tinerilor în căutarea unui loc de muncă și încărcarea bugetului de asigurări sociale de stat și mergând până la dispariția unor profesii, amploarea procesului de reconversie profesională, costurile cu reintregrarea în piața muncii, creșterea infracționalității etc”, a arătat Cosmin Enache, director de operaţiuni al casei de brokeraj (SSIF) Equity Invest.

România: şomajul general este sub media UE

În Marea Britanie, situaţia şomajului stă în general mai bine decât în zona euro, rata şomajului fiind în prezent de cca 7,8%, iar cea pe segmentul tinerilor de aproximativ 20,5%.

În SUA lucrurile stau şi mai bine, înregistrându-se o rată generală a şomajului de 7,6% pe luna iunie şi, respectiv, de aproximativ 16,2% în rândul tinerilor.

“În Europa avem şi ţări în care şomajul în rândul populaţiei sub 25 de ani are rate “controlabile”: în Germania (7,6%) şi Austria (8,7%) au fost în luna mai cele mai mici procente din zona euro”, a precizat Cosmin Enache.

În ceea ce privește România, dinamica şomajului în rândul tinerilor este pe o pantă periculoasă.

Astfel, dacă în ceea ce priveşte rata generală a şomajului (7,5%), România se află sub media UE de 11%, în ceea ce priveşte tinerii, lucrurile sunt mai grave, întrucât rata şomajului pe segmentul de vârstă sub 25 de ani a fost de peste 23% în primul trimestru, ceea ce o poziţionează la nivelul mediei Uniunii Europene.

“În general, nu trebuie omis faptul că, întrucât viața activă pe piața muncii a tinerilor o depășește pe cea a populației mature, integrarea lor  devine un aspect esențial, mai ales în situația în care se regăseşte Europa în ultimii ani, făcând referire aici la inversarea piramidei vârstelor și creșterea tensiunilor pe bugetele statelor membre”, a arătat Cosmin Enache.

Cu ocazia summit-ului Uniunii Europene de la finalul lunii iunie, oficialii au pus ca prim punct pe agenda întrevederii fenomenul de șomaj în rândul populației tinere, având ca suport consemnarea (la începutul anului curent) a celei mai mari rate a șomajului în rândul tinerilor, de la momentul înfiinţării UE și până în prezent.

Alături de alte iniţiative, deciziile adoptate cu ocazia summit-ului UE din iunie indică o creștere cu 2 miliarde de euro a fondurilor alocate programului Youth Employment Initiative, menit să ajute tinerii cu probleme în găsirea unui loc de muncă, în zonele în care rata șomajului pe acest segment depăşeşte 25%.

“Se vede clar în ultima perioadă preocuparea maximă a oficialilor UE privind şomajul în rândul tinerilor şi efectele de durată care pot să apară; iniţiativele  și programele în acest plan sunt absolut previzibile în continuare, iar ţările afectate trebuie să încerce să extragă maximum de beneficii din acestea”, a precizat Cosmin Enache.