FacebookTwitterLinkedIn

Verdele înseamnă viață, natură, liniște și relaxare. O grădină cu o curte atent îngrijită, cu rulouri de gazon frumos aranjate completează atmosfera relaxantă a vieții la casă. Arborii și plantele decorative asigură o ambianță plăcută în jurul spațiilor comerciale. Un gazon îngrijit este perfect pentru un meci de fotbal. Nu există nici un dubiu că iarba verde, florile și copăceii ne induc o stare de bine.

Însă atunci când începeți să vă gândiți la punerea în practică și transformarea ideilor în realitate, este posibil să vă simțiți copleșiți. Tocmai de aceea este important să fiți informați sau să apelați la o echipă de profesionisti in montare si intretinere gazon rulou. Procesul este complex, însă realizabil, iar rezultatele merită.
Pentru început, se face o evaluare a suprafețelor și se stabilește planul general – măsurători, calcule estimative, detalii importante legate de soiurile de gazon, plante, arbori. Instalația de irigare este un alt punct important – se poate opta pentru una manuală, care necesită acționare, sau una cu aspersor automat, programabilă.
Lucrările pentru infrastructură sunt primele care se realizează, metoda prin săpare mecanizată fiind mai utilă pentru scurtarea timpului de execuție. Urmează montarea țevilor și a senzorilor de ploaie, apoi acoperirea șanțurilor create și instalarea pompei de sistem.

Apoi se va pregăti terenul pentru montarea gazonului rulouri, prin curățarea resturilor de vegetație. Urmează nivelarea, săparea și frezarea mecanizată, iar apoi egalizarea și uniformizarea solului. Dacă s-a optat pentru plante decorative, flori sau arbori și arbuști, acesta este momentul potrivit pentru plantarea lor. Pentru un aspect deosebit, într-un stil rustic, piatra naturală este o alegere excelentă. Poate fi utilizată atât pentru alei, cât și pentru fațade, fântâni, garduri, balcoane, scări, terase sau grătare.
Abia după această etapă vine montarea propriu-zisă a gazonului! Rulourile de gazon trebuie să ajungă la destinație fix înainte de montaj, deoarece stocarea pe termen lung va cauza deteriorarea lor. Tot din acest motiv este ideal ca vremea să fie potrivită, toate lucrările de pregătire să fie finalizate și rulourile de gazon să fie descărcate mecanic! Rolele se așează și se întind, după care se fixează pe poziție.

Pentru prinderea rădăcinilor și îmbunătățirea aderenței, rulourile de gazon se vor tasa. După aceea întreaga suprafață se va iriga prin inundare, astfel încât solul să fie mocirlos. Zonele uscate vor avea un aspect neplăcut, așa că este important să nu se permită uscarea pământului între udări. Irigarea gazonului va continua periodic până la prinderea rădăcinilor.
În condiții optime (udare la timp, soare și temperaturi favorabile), în timp de aproape o săptămână deja rulourile de gazon nu se mai desfac și firele încep să se ridice. Prima tundere a gazonului nou se poate face după 10 zile, la o treime din lungimea ierbii.
Deși montajul rulourilor de gazon este gata în acest punct, treaba tot nu s-a terminat! Întreținerea este esențială pentru păstrarea gazonului într-o stare bună – irigarea și tunderea periodică, aplicarea de îngrășământ atunci când este nevoie, ierbicidarea după caz, și înlocuirea suprafețelor care au fost afectate de boli ori s-au uscat cu noi rulouri de gazon.
Deși pare copleșitor, întreg procesul merită, având în vedere rezultatul final – o grădină de vis cu un gazon impecabil! Dacă nu aveți timpul sau îndemânarea necesare pentru a duce la bun sfârșit toate aceste operațiuni, există companii care se pot ocupa de toate lucrările. Bogardens este una din acestea, având avantajul de a deține și o pepinieră proprie cu varietate mare de plante și arbori, o echipă de meșteri care efectuează lucrări de montaj rulouri gazon și întreținere.