
Listarea Snapchat este programată pentru luna martie 2017, urmând să se facă pe New York Stock Exchange, prin simbolul bursier SNAP.
Snap ar putea fi evaluată la 20-25 miliarde de dolari, potrivit unor surse confidențiale, însă familiare cu situația. Aceasta ar fi cea mai ridicată evaluare a unei companii de tehnologie din America, de la Facebook încoace. Facebook a fost listată în mai 2012, pe Nasdaq, cu o evaluare de 104 miliarde de dolari, iar inițial a vândut 15% din companie pentru 16 miliarde de dolari.
În prospectul publicat, Snap stabilește cadrul viitoarei campanii de marketing, prin care încearcă să îi convingă pe investitori să privească dincolo pierderi și să se concentreze pe creșterea rapidă a utilizatorilor activi, respectiv pe pontețialul de dezvoltare al companiei.
Numărul de utilizatori activi zilnic ai Snapchat a crescut cu 48%, în decembrie 2016, față de aceeași lună din 2015, ajungând la o medie de 158 de milioane. Cu toate acestea, pierderea netă a urcat până la 514,6 milioane de dolari în 2016, față de la 372,9 milioane de dolari, în anul precedent.
Snap a avut anul trecut vânzări de 404,5 milioane de dolari, față de 58,7 milioane de dolari în anul anterior. Cu toate acestea, pierderile înainte de ajustarea cu dobânzile, taxele, deprecierile și amortizările au fost anul trecut de 459 milioane de dolari, comparativ cu 292,9 milioane de dolari în 2015. Cauza principală a pierderilor o reprezintă plata pentru serviciile de cloud, prin care este susținută infrastructura de date pentru utilizatori. De exemplu, pentru aceste servicii, îi va plăti Google 2 miliarde de dolari, în următorii cinci ani.
Noii acționari nu vor avea drept de vot, controlul rămând în mâinile tinerilor cofondatori americani Evan Spiegel (26 de ani) și Robert Murphy (28 de ani).
Analiștii sunt surprinși că Snapchat deja a început să facă bani.
Snapchat, care s-a lansat în 2012 drept aplicație prin care se pot trimite mesaje ce dispar după câteva secunde, s-a rebranduit anul trecut drept companie de aparate de fotografiat și a început să vândă ochelari cu cameră video la un preț de 130 de dolari. Totuși, cea mai mare parte a veniturilor sale provine din publicitate, căutând să concureze cu giganții din domeniu Facebook și Google.
„Industria s-a plâns că are nevoie de noi variante pentru publicitate”, spune Ian Schafer, fondatorul și președintele agenției de anunțuri Deep Focus, referindu-se la lupta strânsă dintre Facebook și Google pe piața de publicitate digitală.
De altfel, în prospectul de IPO, Snap enumeră la concurenți Apple, Google, Twitter, Facebook și Instagram.
Morgan Stanley, Goldman Sachs Group, JPMorgan Chase și Deutsche Bank se vor ocupa de listare.