
Tranzacțiile în sectorul afacerilor de dimensiuni mici și mijlocii au cunoscut o creștere pe parcursul anului trecut (potrivit portalului BizBuySell brokerii au raportat aproape 5.700 de tranzacții), iar consultanții, bancherii și avocații așteaptă ca 2013 să aducă și alte vânzări. Cel puțin acesta este tabloul economic din Statele Unite. Un semn al temerilor legate de noul sistem de taxare și al incertitudinilor legate de impactul pe care îl vor avea în economia reală alegerile prezidențiale care au avut loc la sfârșitul anului trecut.
Pe de altă parte, România a avut o creștere economică nesemnificativă, aproape de zero, după o încetinire semnificativă în ultimele opt luni ale anului. Comparativ cu începutul anului 2012, când se vorbea de o creștere economică prognozată la 2,5%, începutul acestui an stă sub semnul stagnării economice de anul trecut.
Datele disponibile la Registrul Comerțului marchează faptul că, spre deosebire de anul 2011 când, în primele 11 luni, s-au înregistrat un număr de 124.522 înmatriculări la nivelul întregii ţări, anul trecut s-au înregistrat un număr de 119.028 înmatriculări, reprezentând o scădere de 4,41%.
Totodată, comparativ cu primele 11 luni ale anului 2011, când s-au înregistrat un număr de 19.332 suspendări de activitate la nivelul întregii ţări, în 2012 s-au înregistrat un număr de 22.343 suspendări de activitate, reprezentând o creștere de aproximativ 15,58 %. Statistica dizolvărilor, în perioada 01 ianuarie – 30 noiembrie 2012 marchează aproape o dublare – de la 10.600 la peste 21.000.
În ceea ce privește situația de ansamblu la nivel european, la sfârșitul lui 2012 scăderea UE era prognozată la 0,3% din PIB, iar cea din zona euro la 0,4% din PIB. Prognozele arată o creștere economică anemică, de doar 0,1% pentru zona euro și de 0,4% pentru UE, relansarea economică fiind așteptată abia în a doua jumătate a lui 2013.
Dacă situația macroeconomică vă îngrijorează și vă numărați printre antreprenorii care iau în calcul un exit în acest an, vă prezentăm câteva idei care pot fi puse în practică, până la urmă, indiferent de starea în care se află economia locală sau internațională.
1. Puneți-vă afacerile în ordine! Cel mai important lucru de care trebuie să țineți cont înainte de a lua în calcul o vânzare este funcționarea businessului dumneavoastră la parametri optimi. Acesta este cel mai bun moment pentru a revizui fluxul operațional, nivelul lichidităților și pentru a plăti toate taxele.
2. Este momentul potrivit? Întotdeauna este mai ușor să vinzi o afacere în momentul în care aceasta este „pe val”. Există chiar și o anumită categorie de oameni de afaceri care „cresc” o afacere tocmai în scopul unei vânzări ulterioare. Faceți un plan pe termen lung pentru a nu vă găsi în situația de a încerca un exit într-un moment de criză.
3. Ascultați sfatul experților! Nu este nicio rușine în a căuta sfatul consultanților. Aceștia vă pot ajuta să luați cele mai bune decizii în ceea ce privește prețul, aspectele legale sau fiscale ale unei tranzacții. Odată ce vă luați de pe umeri această povară, vă puteți concentra la ceea ce e cu adevărat important: să conduceți businessul!
4. Încă sunteți șeful! Chiar dacă sunteți în căutarea unui cumpărător, trebuie să vă țineți compania în formă maximă – eficientă și competitivă – dacă vreți să obțineți un preț bun. Așa că nu începeți, încă, să faceți bagajele pentru plajă.
5. Cunoașteți-vă competitorii! O parte importantă pentru dumneavoastră și pentru strategia de vânzare este cunoașterea mișcărilor pe care le fac competitorii. Așa puteți fi siguri dacă prețul pe care îl cereți este unul corect. Cunoașterea pieței vă poate oferi avantajul de a fi cu un pas înaintea potențialilor cumpărători în momentul începerii negocierilor.
6. Viitorul sună bine. „Când cineva achiziționează o afacere, elementul pe care se concentrează este menținerea acesteia pe direcția care a făcut-o profitabilă”, e de părere Curtis Kroeker, general manager BizBuySell. „Există, totuși, și o altă întrebare demnă de luat în calcul: ce altceva mai rezervă viitorul?”, mai spune Kroeker. Astfel, este recomandat ca în momentul în care încercați să faceți o vânzare, să pregătiți și o strategie de viitor, indiferent de faptul că nu veți mai fi dumneavoastră cel care o va duce la bun sfârșit. Consultanții sunt de acord în unanimitate: unul dintre cele mai mari atuuri ca proprietar de afacere este reprezentat de cunoașterea în amănunt a operațiunilor și a punctelor forte ale companiei.