FacebookTwitterLinkedIn

Din cauza impactului sever al pandemiei de coronavirus, economia Sloveniei a scăzut cu 13% în al doilea trimestru al anului 2020, conform biroului de statistici, relatează Reuters.

Pandemia i-a determinat pe locuitori să își reducă din cheltuieli în timp ce s-au redus și exporturile. Cheltuielile casnice au scăzut cu 16,6% față de anul anterior și cu 5,8% față de primul trimestrul al anului, în timp ce exporturile au fost cu 24,5% mai mici.

Față de același trimestru al anului 2019, anul acesta investițiile au scăzut cu 12,8%. În prima jumptate a anului 2020, PIB-ul a scăzut cu 7,9%.

Biroul de statistici al Sloveniei a declarat că “Majoritatea componentelor PIB-ului au scăzut în al doilea trimestru, în timp ce scăderea cheltuielilor interne a avut cel mai mare impact asupra scăderii PIB-ului”.

În luna mai, Slovenia a devenit prima țară europeană care a declarat sfârșitul pandemiei de coronavirus. Până în prezent, a raportat 2.883 de cazuri de coronavirus și 133 de decese cauzate de COVID-19.

Analiștii economici au declarat că sunt încrezători că al doilea trimestru este cel mai scăzut punct și performanța economică se va îmbunătăți în trimestrele următoare.