Cautare
, Contributor

Beauty Contributor

Lifestyle |
|

#Skinimalism, noul trend în îngrijire

După ani în care trusa dedicată tenului a luat proporții considerabile, a sosit timpul restructurării.
shutterstock_1499089076

Provocare: câte produse (pe care le folosești, efectiv, zilnic, dimineața și/sau seara) numără ritualul tău de îngrijire a tenului acasă? Loțiunea micelară, un produs de curățare profundă, serum sau „essence”, cremă pentru conturul ochilor, ulei facial, cremă de zi, cremă de noapte, loțiunea cu SPF, câte o mască pentru fiecare nevoie a pielii, spray facial… sunt deja zece formule pe care le aplicăm zi de zi, fără a mai lua în calcul machiajul.

Cum de a ajuns ritualul nostru cosmetic să fie atât de complex? Ce s-a întâmplat cu tradiționala rutină în trei pași: curățare – pregătire – hidratare? Este, cel mai probabil, o consecință a diversificării masive a brandurilor de produse cosmetice, care a presupus și îmbunătățirea continuă a formulelor deja consacrate, dar nu e de neglijat nici faptul că rețelele de socializare au constituit un mediu propice pentru promovarea directă și indirectă – prin intermediul influencerilor – și evaluarea (de către consumatoare reale) produselor cosmetice. Apoi deloc de neglijat în materie de îngrijire este trendul care a luat cu asalt industria mondială de frumusețe în ultimii doi-trei ani – K-Beauty, ritualul de inspirație coreeană în „numai” zece pași, susținut masiv de un val de produse inscripționate deopotrivă în hangul și engleză.

O simplă lectură a etichetelor produselor folosite în cadrul aceluiași ritual ar putea scoate la iveală multe aspecte edificatoare. Cum ar fi faptul că unele dintre aceste formule fac același lucru (iar asta nu înseamnă că eficiența în acea direcție este dublată), iar altele pot fi chiar incompatibile. Iar dacă am număra ingredientele, fără să le punem la socoteală pe cele care se repetă, vom afla ce misiune grea are pielea noastră zi de zi, aceea de a absorbi și procesa toți acești compuși, nu toți prietenoși cu pielea.

Dar… la ce să renunțăm? Grea decizie.

În primul rând, trebuie eliminat orice poate avea legătură cu eventuale neplăceri identificate la nivelul pielii – în general, acestea coincid cu perioada în care începi să folosești un produs nou. Apoi vine rândul acelor formule care nu produc schimbări substanțiale. Atenție, nu mă refer la „roadele” pe termen lung, pentru că e nevoie de până la șase luni pentru ca o formulă să dea rezultate semnificative în atenuarea ridurilor, lifting, depigmentare etc. Însă acele produse care nu au neapărat un rol crucial în cadrul programului zilnic de îngrijire a tenului, ori un efect imediat convingător, pot fi „sărite”, mai ales dacă rezultatul final al rutinei pare să fie același. Poate fi eliminată, de pildă, loțiunea tonică de după demachiere (excepție fac tonerele acide, care pot fi considerate mai degrabă produse exfoliante), sau spray-urile faciale, care nu mai funcționează optim pe pielea deja încărcată cu alte produse. Poți suprima și formulele destinate schimbării ph-ului pielii, care îl pot diminua atât de tare (în funcție de fiecare ten în parte), încât produsul pe care urmează să îl aplici poate provoca iritații, în special dacă este vorba de o formulă pe bază de acizi. Și măștile sunt pe listă – acestea sunt recomandate la nevoie, fiind potrivite mai degrabă în ritualurile de tip răsfăț de weekend, când poți pune în practică vestita metodă „multimasking” (până nu se demodează).

Cu ce-am mai rămas după această selecție? Dacă la cele de mai sus putem renunța fără regrete, altele pot fi indispensabile. K-Beauty  e deja istorie, dar vine în forță J-Beauty, din fascinanta Japonie (unii spun că trendul e de obârșie scandinavă – „hyggee”), un ritual de „skip-care” care numără maximum cinci produse de îngrijire. Ba mai mult, curentul s-a imprimat recent și în ritualul coreean, care concurează astăzi în liga „skinimaliștilor”. În paralel, și produsele non-asiatice din noua generație par să fie formulate special ca să simplifice ritualul de îngrijire, prin îmbunătățirea compoziției (eliminarea ingredientelor indezirabile și multiplicarea efectelor formulei).

Pentru etapa curățării, nu e nevoie de două-trei produse. Este suficient unul pe zi (dar poate fi folosit alternativ cu alte formule), ales(e) conform specificului pielii tale și folosit(e) preferabil în cadrul ritualului de seară, ba chiar de două ori, dacă machiajul opune rezistență. Scrubul poate rămâne o soluție bisăptămânală, ce poate fi oricând suplinită cu succes de un gadget de curățare – de la Foreo, Clarisonic, Philips etc. Peelingurile acide, de asemenea, pot înlocui oricare dintre formulele de mai sus, câtă vreme se ține cont de specificațiile privind tipul de ten și frecvența de utilizare. În plus, orice variantă ai alege, poți alterna produsul de curățare cu un demachiant – apă micelară, ulei, loțiune, cremă, gel etc.; toate au aceeași misiune – ten curat ca lacrima. După oricare dintre acestea, urmează clătirea feței cu apă rece, perfectă și suficientă pentru a închide porii și pentru a pregăti tenul pentru pasul următor.

Adică hidratarea… aparent cel mai important pas al ritualului de îngrijire. Acum e momentul să plusezi, adică să încerci ca, prin hidratare, să oferi pielii și alte beneficii, pe care le obțineai odinioară cu ajutorul mai multor produse. Asta înseamnă că produsul – sub formă de cremă, loțiune, serum sau ulei – ar trebui să bifeze mai mult decât hidratarea tenului, inclusiv factor de protecție solară. În plus, ar fi ideal ca acesta să fie potrivit și pentru aplicarea pe zona de sub ochi, eliminând astfel crema specifică. În cazul în care folosești o cremă cu SPF superior, poți să o aplici fără a folosi formula hidratantă înainte, dacă nu ai pielea foarte uscată/deshidratată. Doar crema pentru îngrijire rămâne… aproape o constantă, în sensul că poți să o înlocuiești din când în când cu o mască de noapte.

Dacă peste formula de hidratare mai poți sări, peste serumul-tratament, ba! Abia acesta este pasul-cheie al rutinei. Fie că vorbim de un produs antioxidant, cu vitamina C sau Resveratrol, un retinoid sau vreo descoperire extraordinară în materie de tratare a problemelor pielii (un exemplu, brandul denumit sugestiv „The Ordinary” conține, pe lângă cele enumerate mai sus, serumuri concentrate cu acid azelaic, alfa arbutin, argirelină și multe alte ingrediente magice de care poate nici n-ai auzit) ori menită să-i îmbunătățească aspectul, serumul este o alegere mai fericită decât crema cu același obiectiv, având concentrația de ingrediente active mult mai mare, fapt ce favorizează o mai bună penetrare (asigură-te doar că respecți instrucțiunile de aplicare; mai mult nu înseamnă mai eficient). Iar de îndată ce ajungi să identifici ce ți se potrivește cel mai bine, poți încheia ritualul.

Și încă ceva: e nevoie de timp pentru a-ți readapta rutina de îngrijire, astfel încât să obții maximă eficiență cu minimum (trei-cinci) de produse, dar nu se întâmplă nimic rău dacă trișezi din când în când, sau, pur și simplu, sari o zi peste ritualul obișnuit (cu condiția să nu fi fost machiată). Sau, pentru a combate rutina, poți stabili o zi, preferabil liberă, în care să-ți formezi un ritual diferit, mai complex, în care să incluzi măști, aparate electrice sau alte produse ce necesită timpi de așteptare, ori formule pe care vrei să le testezi pentru a le introduce în noul tău ritual „skinimalist”.

Less is More

Un pic de inspirație pentru noul tău ritual de îngrijire…electiv.

CURĂȚARE: Chanel, La Mousse Anti-Pollution Cleansing Cream to Foam

HIDRATARE DE ZI: Sensai, Absolute Silk Cream

ÎNGRIJIRE NOCTURNĂ: Dr. Irena Eris Authority, Supreme Age Delaying cream (night)

TRATAMENT SPECIAL: The Ordinary Niacinamide 10% + Zinc 1%

 

SUPER-SERUM: Madara, Infinity Drops Immuno-serum

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii