FacebookTwitterLinkedIn

După ce a vândut primele două clădiri ale ansamblului office Green Court către fondul de investiții Globalworth, pentru 91 de milioane de euro, Skanska lucrează la finisajele celei de-a treia clădiri, cu termen de finalizare iunie 2016. Aurelia Luca, country director al Skanska Property Romania, spune că dezvoltatorul se află în ”negocieri avansate” pentru închirierea clădirii, urmând ca ea să fie apoi vândută. Suma investită în dezvoltarea primelor două clădiri a fost de aproximativ 70 de milioane de euro, în timp ce pentru a treia clădire investiția este de 29 de milioane de euro.

Planurile pe termen mediu ale companiei vizează dezvoltarea aproape concomitentă a două noi ansambluri office: Equilibrium, în nordul Capitalei, pe un teren achiziționat de la grupul Romanel, lot care anterior a aparținut Institutului Național al Lemnului și un alt complex, pe un teren cumpărat de la omul de afaceri Ion Rădulea.

Aurelia Luca, Country Director Skanska Property Romania

Ambele proiecte vor fi dezvoltate în faze, lucrările la Equilibrium urmând să fie demarate în trimestrul al doilea al acestui an, în timp ce construcția la proiectul din vestul Capitalei – în trimestrul al treilea. ”Ne consolidăm poziția pe segmentul office în București, deocamdată nu suntem interesați de alte orașe din țară”, spune Aurelia Luca.

Abordările și conceptele celor două ansambluri vor fi diferite, întrucât cele două hub-uri de business atrag tipuri diferite de chiriași. Astfel, Calea Floreasca-Barbu-Văcărescu se conturează drept ”noul CBD”, potrivit Aureliei Luca – spațiile office sunt folosite mai ales pentru sedii centrale, reprezentative -, zona de vest este mai degrabă atractivă pentru activitățile BPO (Business Process Outsourcing) ale companiilor. Astfel, în zona de vest clienții caută în special birouri de tipul ”large open space”, în timp ce în Calea Floreasca-Barbu Văcărescu cerințele de spații și amenajare sunt diferite.

Un exemplu în acest sens este chiar biroul Skanska Property România, situat în clădirea A a ansamblului Green Court. Amenajat de biroul de arhitectură Prographic Arhitecture Studio, sediul companiei scoate în evidență modul sustenabil de construcție: sunt folosite, în amenajare, materiale naturale, precum mușchiul sau lemnul și sunt punctate, din punct de vedere al decorului, materialele de construcție folosite, în special cele în mod obișnuit ”invizibile”, precum diverse tipuri de țevi, izolații sau tuburi pentru cablurile electrice. Chiar dacă este un open space care stimulează colaborarea – angajații nu au un post de lucru fix, ci își aleg în fiecare zi un alt birou la care să lucreze -, arhitecții au delimitat și anumite spații individuale de lucru.

”În ultima perioadă, am remarcat un interes crescut al companiilor cu activități în clădiri moderne de birouri pentru amenajări care să-i facă pe angajați să se simtă confortabil. Pentru noi, ca arhitecți, segmentul office a devenit unul în care ne putem manifesta creativitatea”, spune Ștefan Bianco, arhitect în cadrul Prographic.

Forbes România organizează a doua ediție a Galei Forbes Best Office Buildings

Investiția în sediu s-a ridicat la 250.000 de euro, bugetul de design acoperind costurile arhitecților, amenajarea și finisajele, mobilierul, decorațiunile și echipamentul IT. În birourile Skanska România lucrează aproape 25 de angajați, atât din departamentele de dezvoltare, cât și din construcții. În funcție de nevoi, angajații pot opta pentru lucrul la birou sau în afara lui.