FacebookTwitterLinkedIn

Anul trecut, volumul tranzacțiilor pentru sectorul clădirilor de birouri în Republica Cehă, Ungaria, Polonia și România a fost de aproximativ 2,4 miliarde de euro, potrivit datelor companiei de consultanță imobiliară JLL, citate într-un comunicat de presă al Skanska Commercial Development Europe. Din această sumă, vânzările Skanska – 11 clădiri de birouri, dintre care una în România – au reprezentat peste 20% (circa 500 de milioane de euro).

Aurelia Luca, country director la Skanska Property România

Potrivit acelorași surse, pe piața de real estate din România (toate segmentele) au fost înregistrate anul trecut tranzacții în valoare de 650 de milioane de euro. Pe segmentul office, randamentele investiționale au ajuns la 7,5%.
În România, Skanska a vândut anul trecut clădirea B din ansamblul green Court, situat în zona de birouri Calea Floreasca-Babrbu Văcărescu, într-o tranzacție în valoare de 47 de milioane de euro. Cumpărătorul a fost fondul de investiții Globalworth, care a achiziționat și prima clădire a ansamblului office din nordul Capitalei.

Polonia a fost țara care a adus cea mai importantă tranzacție pentru Skanska. “Anul trecut a fost unul important pentru noi, întrucât am atras cea mai mare tranzacție de birouri din istoria Skanska în regiunea CEE – un portofoliu de vânzări a patru clădiri, cuprinzând proiecte situate în două orașe importante din Polonia, Cracovia și Katowice. A fost de asemenea cea mai mare tranzacție a întregii piețe din regiunea CEE în 2015”, afirmă Adrian Karczewicz, Transaction Director Skanska Commercial Development Europe (CDE). “Această reușită, alături de contractele Green Horizon, Dominikanski și tranzacțiile Malta House au reprezentat 25% din volumul total național al sectorului de clădiri de birouri și mai mult de 45% din volumul total al sectorului în orașele importante din Polonia. În plus, alte trei clădiri, localizate în Praga, Ostrava și București, au fost vândute anul trecut. Am observat o creștere a interesului investitorilor în proiectele de birouri. În ciuda unei ușoare scăderi în randamente, investițiile din regiunea CEE oferă adesea un profit mai mare decât activele similare situate în țările vest europene.”

Skanska cumpără un teren de la Ion Rădulea

În 2015, Skanska a vândut patru clădiri de birouri în regiunea Europei Centrale și de Est: Dominikanski în Wroclaw, Silesia Business Park B în Katowice, Green Court Bucharest B și Corso Court în Praga. Compania a semnat contracte pentru mai mult de 110.000 de mp GLA în cele patru țări în 2015. În prezent, compania are alte nouă proiecte în construcție, șapte dintre ele fiind localizate în Polonia. Skanska Commercial Development Europe dezvoltă momentan portofoliul său de vânzări pentru 2016 care va oferi clădiri de birouri în Polonia, Republica Cehă, Ungaria și România.

Forbes România organizează a doua ediție a Galei Forbes Best Office Buildings