Cautare
, Contributor

I'm a News Editor at Forbes Romania, with a focus on covering automotive and transportation, as well as other industries. Have any news tip? Drop me an email at iulian.luca@forbes.ro

Auto |
|

Situația pieței vehiculelor electrice în lume. Producătorii auto promit investiții de jumătate de trilion de dolari până în 2030

Producătorii auto din lume plănuiesc să cheltuiască mai mult de jumătate de trilion de dolari pentru dezvoltarea de vehicule electrice și baterii până în 2030.
rabla plus masini electrice

Producătorii auto intensifică investițiile care vizează îndepărtarea cumpărătorilor de mașinile clasice pe combustibili fosili și îndeplinirea țintelor de decarbonizare din ce în ce mai dure, potrivit unei analize Reuters.

Analiza arată că producătorii de mașini plănuiesc să cheltuiască aproximativ 515 miliarde de dolari în următorii 5 până la 10 ani pentru a dezvolta și construi noi vehicule electrice și pentru a se îndepărta de motoarele cu ardere internă. Însă directorii din industrie și specialiștii rămân îngrijorați de faptul că cererea consumatorilor de vehicule electrice ar putea să nu atingă obiectivele agresive fără stimulente suplimentare substanțiale și cheltuieli chiar mai mari pentru infrastructura de încărcare și creșterea capacității rețelei electrice.

„Odată ce unii producători au anunțat programe pentru vehicule electrice, toți ceilalți au trebuit să-și anunțe propriile programe sau riscau să fie lăsați în urmă”, consideră Brian Maxim, șeful de prognoză globală a grupului AutoForecast Solutions. Cu toate acestea, el a adăugat că „acest lucru determină pe mulți producători să planifice volume semnificative pentru această categorie de vehicule, care are o rată de acceptarea necunoscută de consumatori și care va avea un profit minim sau deloc” pentru mulți ani de zile.

Tesla, cel mai mare producător de vehicule electrice din lume, pare să fie singura companie care vinde practic fiecare vehicul pe care îl produce și pregătește noi fabrici de miliarde de dolari în apropiere de Berlin și Austin, care îi vor crește semnificativ capacitatea de producție anuală.

De asemenea, grupul Volkswagen (VW) din Germania, care se recuperează încă din punct de vedere financiar după scandalul emisiilor Dieselgate din 2016, continuă să conducă restul industriei auto, cu peste 110 miliarde de dolari în angajamente de investiții în industria de vehicule electrice și baterii până în 2030.

Ceilalți producători germani, Daimler și BMW, plănuiesc să cheltuiască în total 185 de miliarde de dolari până în 2030, în timp ce producătorii de automobile din SUA, precum GM și Ford se așteaptă să cheltuiască aproape 60 de miliarde de dolari până în 2025.

Producătorii de automobile chinezi, în frunte cu VW și partenerul său local GM SAIC Motor, au anunțat ținte de investiții de peste 100 de miliarde de dolari în următorul deceniu. Pe de altă parte, producătorii de automobile japonezi au rămas cu mult în urmă. Honda Motor, Toyota Motor și Nissan Motor angajându-se până acum public la investiții de mai puțin de 40 de miliarde de dolari la un loc.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii