Cautare
, Contributor

Sănătate |
|

Sistemul sanitar, sărac și plin de datorii, dar cu țeluri înalte

spital_datorii_bani.jpg
Sistemul sanitar din România va rămâne la fel de sărac în următorii ani având în vedre că fondurile alocate de autorități sunt insuficiente, iar contribuția sectorului privat este foarte mică.

,,Bugetul alocat sănătății ar trebui să ajungă  în următorii trei ani la 6-7% din PIB”, a declarat Violeta Ciurel, președintele Grupului de Lucru pentru Sănătate a Camerei de Comerț  Americane în România, în cadrul dezbaterii ,, Perspective Europene in Sanatate”, organizată deAmCham România.

Cel mai probabil acest procent nu va fi antins dacă strategia de finanțare a sistemului sanitar nu se va schimba, sistem care în prezent este finanțat aprope în totalitate de la bugetul de stat.

,,Dați-mi voie să cred că nu avem resurse să creștem peste 4,5%.  Și asta în cel mai bun caz. Ca sa ajungem la 6-7% din PIB trebuie să compenseze sectorul privat. Sectorul privat alocă azi in jur de 1%”, a afirmat Radu Comșa, director general Mind Research.

,,Cred că a ajunge la 2,5% sau chiar 2% nu se poate face fără creșterea semnificativă a asigurărilor private complementare, una dintre puținele soluții pe care sistemul de sănătate le are la dispoziție pentru a-și creste veniturile. Pe de altă parte, privind din perspectiva strictă a Fondului Național de Asigurări de Sănătate, fondul este într-o situație financiară foarte dificilă”, spune Comșa.

,,De 4 ani Fondul are deficite constante care se concretizează în datorii la serviciile de care au beneficiat contribuabilii din sistem. Veniturile Fondului sunt relativ constante pentru că și cresterea economică în ultimii ani a fost una foarte slabă. Prin urmare Fondul nu se poate baza pe venituri mai mari din contribuții în următorii ani mai ales în condiții in care guvernul pare sa nu agreeze o crestere a cotelor de contributie”, a mai adăugat Radu Comșa.

,,Prin urmare, Fondul are doar o singură soluție, să insiste să obțină compensarea asigurărilor de sănătate pe care le garantează în mod gratuit unor categorii de cetățeni de la bugetul de stat. Și mă refer la două mari categorii, respectiv la pensionarii care nu plătesc cote de contribuție de sănătate și la elevi și studenți", declară directorul Mind Research.

Vezi cât a cheltuit statul cu școlarizarea celor 14.000 de medici care au părăsit România în ultimii ani

În ceea ce privește plata consumului de medicamente pe anul acesta și alinierea la noile termene de plată statul are nevoie de peste 9,3 miliarde de lei. Pentru a se alinea noii legislații, conform căreia perioada de plată a consumului de medicamente scade de la 11 luni la 3 și jumatate Fondului Național de Sănătate i s-au alocat resurse suplimentare de la bugetul de stat cu 3,5 miliarde lei mai mult față de anul trecut. Cu toate acestea rămâne un deficit de 1 miliard de lei, care este posibil să fie acoperit din taxa clawback.

,,Orice venit din taxa clawbak care este sub 1 miliard de lei se va traduce la sfarșitul anului în întârzieri de plată”, spune Radu Comșa.

Raportul cost –eficiență în finanțarea sistemului de sănătate

„Atunci când ai buget limitat, trebuie să vezi unde sunt cele mai bune zone din punct de vedere al rezultatelor. Iar în sistemul sanitar, rezultatele se referă la viață: cât de mult și sănătos trăiesc oamenii”, Cristian Vlădescu, director general al Școlii Naționale de Sănătate Publică și Management Sanitar.

„În România, o problemă reală o reprezintă datele legate de costurile consumului spitalicesc: 53% dintre internările din România sunt internări în regim de urgență. Este un procent mare comparativ cu media Uniunii Europene și mic comparativ cu cifrele din anii 1990. În acest sens, România trebuie să revizuiască direcția reformării finanțării și să pornească de la realitatea țării noastre. Pe termen mediu, România cheltuie 10-15% din bugetul general consolidat, iar bugetul consolidat reprezintă 35% din PIB. De la acești indicatori, care sunt mult sub media europeană, trebuie să pornim”, a mai declarat Vladescu.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii