FacebookTwitterLinkedIn

Cu ochii pe ban(cher)i

Atât Banca Comercială Intesa Sanpaolo România SA, cât și Veneto Banca SpA Italia Montebelluna – Sucursala București activează în domeniul serviciilor financiare și bancare.

Autoritatea de concurenţă a evaluat operaţiunea de concentrare economică din punct de vedere al compatibilităţii acesteia cu un mediu concurenţial normal, în conformitate cu reglementările în domeniu, şi a constatat că activitățile companiilor nu se suprapun în România.

Tranzacție cu efecte în România: Intesa Sanpaolo preia activele Veneto Banca și Banca Popolare di Vicenza

Preluarea Veneto Banca pe piața din România, și nu numai, era așteptată de câțiva ani, din cauza dificultăților cu care se confrunta în patria mamă.

Schimbare importantă în sistemul bancar. S-a confirmat: OTP Bank România cumpără Banca Românească. OTP Bank ajunge pe locul 8, un salt de trei poziții

La sfârșitul lunii iunie, Intesa Sanpaolo, cea mai mare bancă de retail din Italia, a ajuns la un acord cu statul italian pentru a prelua activele Veneto Banca și Banca Popolare di Vicenza, o altă bancă italiană. Guvernul italian s-a angajat să plătească Intesa cu 5,2 miliarde de euro și i-a oferi garanții de până la 12 miliarde de euro, pentru a prelua rămășițele a două bănci italiene aflate în dificultate.

Topul băncilor din România în 2016, în funcție de active

La nivelul anului trecut, atât Intesa Sanpaolo, cât și Veneto Banca aveau, în România, fiecare, câte o cotă de piață de 1,04%. Prima avea active de 4,088 miliarde de lei (locul 18 în sistemul bancar românesc), iar a doua de 4,111 miliarde de lei (locul 17), potrivit raportului Băncii Naționale a României pe anul 2016.

Ieșirea din post-criză

Activele cumulate ale acestora, de 8,199 miliarde de lei, depășeau locul 12 în sistemul bancar, Citibank Europe, care avea o cotă de piață de 1,73%, la active de 6,815 miliarde de lei. În plus, era extrem de aproape de locul 11 din sistem, OTP Bank, care avea o cotă de 2,09%, la active de 8,215 miliarde de lei.

Profitul băncilor a depășit 2,7 miliarde de lei, în primul semestru al anului. BT: Rata creditelor neperformante, în convergență spre nivelul minim din 2009

Activele sistemului bancar din România au cumulat o valoare de aproape 393,648 miliarde lei, la finele lunii decembrie 2016, cu aproximativ 6,65% peste nivelul de la aceeași dată a anului anterior, numărând 37 de bănci.

Momentul oportun

Pe primul loc între băncile din România, în funție de active, se afla, la finele anului trecut, Banca Comercială Română, cu active în valoare de 64,068 miliarde de lei, respectiv o cotă de piață de 16,28%, în urcare de la 15,8%.

Patria Bank va reveni pe profit în trimestru al patrulea al acestui an. Dublarea cotei de piață, în cinci ani

Numărul băncilor s-a redus la 36 începând cu 1 mai, dată de la care a devenit activă fuziunea dintre Patria Bank și Banca Comercială Carpatica. Odată cu noua tranzacție, numărul de bănci din țara noastră scade la 35.

Surpriză în sistemul bancar: dominația BCR se poate clătina. Banca Transilvania anunță că poate prelua Bancpost, până la finalul lunii octombrie