
Alina Simona Duță, Managing Director Sistec Business Solution – abas Romania
Care sunt principalele obiective ale strategiei de business şi principalele realizări ale Sistec Business Solutions în acest an?
În strategia noastră de business am urmărit două direcții clare: tehnologizarea întreprinderilor și solutii de organizare a depozitelor. Concret, implementăm soluții de culegere a datelor în timp real, direct din fluxul de producție și automatizarea proceselor, mergând până la integrarea cu utilajele. În abas avem interfețe specializate pentru operarea cu echipamente mobile (tablete, smartphone-uri). Abordarea s-a dovedit de un real succes atât pentru mentenanța preventivă a utilajelor, cât și pentru reacții rapide în cazul unei opriri în producție.
Totul se rezumă la a avea acces la informații oricând, de oriunde și de a putea lua decizii corecte.
Care au fost cei mai importanți trei factori care au marcat în ultimii ani evoluția domeniului în care activați?
Primul factor a fost dezvoltarea accelerată a industriei de automotive în România, care a impus o serie de standarde și cerințe stricte. A existat o mare presiune din partea marilor producători din automotive în ceea ce privește calitatea, trasabilitatea și capacitatea de a lucra într-un sistem JIT (just in time).
Un alt factor a fost nevoia managementului companiilor de eficientizare a cunoașterii costurilor reale ale producției și optimizarea procesului de productie.
Și nu în ultimul rând, am identificat nevoia de a organiza eficient stocurile în depozit, pentru a reduce timpul suplimentar datorat mișcării mărfurilor în cadrul companiei.
De unde ar putea România să împrumute cele mai bune practici pentru domeniul în care activați?
Ar putea analiza pentru început tendința piețelor dezvoltate în scopul însușirii acestor modele de business. Spre exemplu abas ERP, dezvoltat în Germania, înglobează toate practicile de business acumulate de-a lungul a peste 30 de ani de experiență prin implementarea în peste 3500 de companii de producție.
Ce ar putea susține o creștere mai accelerata a nivelului utilizarii aplicațiilor de tip ERP în companiile autohtone de producție?
În momentul actual, o parte din companiile autohtone conștientizează în mod natural că le trebuie un sistem ERP pentru a progresa. Însă, observam un segment al pieței care încă nu vede beneficiile unui sistem integrat, de aceea este nevoie de o educare a pieței în sensul orientării spre soluții moderne. Un rol important îl joacă cerințele industriei în care activează, acestea incluzând și controlul fluxurilor interne printr-un sistem ERP.
Ce proiecte implementate pana acum de Sistec pot fi calificate ca fiind etaloane pentru gestionarea digitalizată a activitații unei unitați de producție?
Am vizat, în principal, firme de producție care activează ca furnizori pentru industria automotive. La acest moment, putem declara că avem în portofoliu cei mai importanți furnizori autohtoni pentru Dacia-Renault, Ford și Daimler. De asemenea, ne-am îndreptat atenția și către companiile din industria prelucrătoare (metal, plastic,lemn). Adaptarea soluției abas ERP la nevoile industriei targetate a și generat succesul acesteia în România, reușind astfel să menținem procentul de peste 95% grad de retenție a clienților.
Cum vă recrutaţi angajaţii în condiţiile crizei de personal calificat, cum îi pregătiţi şi cum le creşteţi performanţele? Cum vă asiguraţi de implicarea angajaților? Cum îi motivaţi?
Putem declara că suntem printre puținele companii care au păstrat în echipă oamenii pe care îi aveam la momentul semnării parteneriatului cu abas AG (în 2005). De atunci, am crescut natural odată cu apariția noilor proiecte și, de asemenea, suntem în contact și cu universitățile tehnice unde avem centre de training pentru studenți.
Ce planuri de dezvoltare aveţi pentru viitorul apropiat: achiziţii, extinderi pe noi pieţe, creșterea portofoliului de soluții oferite etc?
În ultima vreme, am studiat cu atenție zona serviciilor de warehousing și facem demersuri să devenim un furnizor important de soluții ERP pe acestă piață. De asemenea, companiile de producție românești încep să vadă mai departe de simpla implementare a unei soluții ERP și să fie mai deschise către utilizarea soluțiilor de planificare avansată a producției și către raportatea avansată de tip BI (Business Intelligence). Pe lângă soluția ERP, companiile sunt interesate și de serviciile de consultanță pe care le oferim, și pe care nu le regăsesc la furnizorii clasici de soluții software.