Cautare
, Contributor

Servicii Financiare & Imobiliare & Auto

Afaceri |
|

Sînziana Pardhan, Managing Director P3 Logistics Parks România: “Segmentul industrial-logistic a captat mare parte din atenția investitorilor anul acesta și s-a transformat din Cenușăreasa sectorului imobiliar în sectorul cel mai atractiv”

Forbes România a invitat comunitatea de business din România să răspundă la cele mai importante chestiuni ale momentului în cadrul proiectului editorial #lecțiipentru2021.
Sinziana Pardhan

Sînziana Pardhan, Managing Director P3 Logistics Parks România

Evoluția companiei într-un cuvânt

Este extrem de dificil să încapsulez într-un un singur cuvânt un amalgam de întâmplări, situații neprevăzute, griji, soluții, eforturi, brainstorming-uri și decizii care ne-au adus astăzi, la finalul acestui an dificil, chiar în punctul în care ne-am propus să ajungem atunci când am setat obiectivele pentru anul în curs. Pentru noi, 2020 a început cu un pipeline foarte generos din perspectiva numărului de solicitări pentru spații de depozitare, dar iată că, deși suntem mereu pregătiți cu planuri și previziuni, nimeni nu a reușit să anticipeze ce avea să se întâmple în luna martie. Poate că un termen a cărui însemnătate este relativ apropiată de evoluția P3 în România din acest an ar fi Complex – cu toate fațele și elementele sale.

Începuturile pandemiei și perioada de lockdown au presupus un volum intens de activitate în cadrul P3 Bucharest A1, similar cu ceea ce se întâmplă de Black Friday sau în perioada sărbătorilor. Din cei 380.000 de metri pătrați ai parcului nostru de la km 13, aproximativ 60% erau ocupați, la momentul respectiv, de chiriași activi fie pe segmentul de supermarketuri și hypermarketuri, fie pe segmentul de e-commerce. În acea perioadă, siguranța și protecția angajaților noștri și a întreg personalului prezent în cadrul parcului, alături de bunafuncționare a depozitelor existente, au devenit prioritare. Am simțit un sentiment de responsabilitate enorm la acel moment și tot atunci am conștientizat, mai mult decât oricând, că segmentul industrial-logistic este vital pentru bunul mers al societății – aproape tot atingem, consumăm, vedem sau purtăm ajunge, la un anumit moment, într-un depozit.

Cu toate acestea, chiar și în acea perioadă, când atenția ne-a fost concentrată în principal înspre aspectele de natură operațională, echipele P3 au rămas în permanență conectate la cererea din piață, iar rezultatele perseverenței și a muncii în echipă se reflectă astăzi în cei apoape 138.000 de metri pătrați pentru care am semnat contracte de închiriere sau de prelungire în primele 3 trimestere din acest an. Am înregistrat rezultate importante și am materializat o serie de proiecte pe care le vedeam dificil de implementat în condițiile actuale: în luna octombrie am semnat un acord de colaborare cu Sucursala Regională de Transport Feroviar de Călători București prin care asigurăm accesul către P3 Bucharest A1 via tren și prin care venim, totodată, în întâmpinarea problemelor cu forța de muncă cu care se confruntă clienții noștri, iar în noiembrie am deschis și o cantină-restaurant de 400 de metri pătrați și peste 200 de locuri la interior, terasă proprie și spații de parcare, chiar în incinta parcului.

Referitor la evoluția pieței, vă pot spune cu certitudine că segmentul industrial-logistic a captat mare parte din atenția investitorilor anul acesta și s-a transformat, din Cenușăreasa sectorului imobiliar, în sectorul cel mai atractiv. Legat de activitatea de leasing per total aceasta a înregistrat o evoluție pozitivă.. Există cerere în piață, iar acest lucru reprezintă un indicator important care confirmă că segmentul industrial-logistic a fost printre cele mai stabile pe termen scurt și are perspective foarte bune de dezvoltare pe termen mediu și lung.

Cele mai importante lecții

Am învățat să fim precauți și să luăm în calcul că imprevizibilul se poate întâmpla oricând, oricui; și poate că în alte situații am fi așteptat ca furtuna să treacă, însă anul acesta o lume întreagă a învățat să danseze în ploaie. Am mai învățat și că proverbele sunt inspirate din întâmplări reale și trecute, și că viața aduce extrem de mult cu o prognoză meteo mereu în schimbare, iar că atunci când vremea te ia prind surprindere singura soluție este să te echipezi corespunzător și să-și vezi în continuare de drum. Suntem, în general, atât de concentrați pe ceea ce este tangibil, că mai mereu uităm importanța intangibilului, iar pandemia de Covid-19 ne-a oferit, zic eu, foarte multe lecții la acest capitol. Am validat, de asemenea, multe dintre atributele culturii noastre organizaționale și am demonstrat că și companiile multinaționale, cu regulile și procedurile lor percepute ca fiind greoaie, pot fi agile, flexibile și se pot adapta rapid oricărei situații, atâta timp cât se bucură susținere și implicare și au alături o echipă dedicată.

Prestația autorităților

Am convingerea că fiecare dintre noi a depus eforturi susținute și a făcut tot ceea ce i-a stat în putință pentru a depăși această perioadă, indiferent că discutăm despre companii private, persoane fizice și organizații neguvernamente sau despre sectorul public.

Strategia de business pentru 2021

Pentru moment, atenția și eforturile P3 sunt concentrate pe îmbunătățirea și extinderea serviciilor disponibile în cadrul parcului de pe A1. Urmărim îndeaproape și cu încredere evoluția pieței și rămânem în continuare conectați la cerere, precum și la planurile noastre pe termen lung care vizează expansiunea P3 în România atât ca numar de metri patrați, dar și din punct de vedere geografic, alături de consolidarea activului existent. Pe termen scurt și mediu, încetinirea economiei mondiale și indicatorii macroeconomici actuali ne fac să fim rezervați și să privim cu precauție către perioada imediat următoare.

Provocări în 2021

Dacă provocarea anului 2020 a fost, fără dar și poate, pandemia, mărturisesc că în opinia mea, omenirea și mediul de business deopotrivă vor avea de jucat un meci dificil, unde oponentul va fi, fără îndoială, tot Covid-19. Telemunca, o potențială continuare a încetinirii economiei, împreună cu efectele sociale pe care aceasta le aduce, dar și alte aspecte pe care nu le-am identificat sau nu au produs încă efecte, sunt consecințe ale întâmplărilor actuale și vor fi resimțite, poate mai puternic, în prima partea a anului viitor.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii