Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

CORONAVIRUS |
|

Sindalimenta: Măsura de închidere a piețelor lovește puternic segmentul producătorilor agricoli

Reprezentanții Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară (Sindalimenta) solicită autorităților eliminarea măsurii de închidere a piețelor, care, în opinia acestora, reprezintă o lovitură fatală dată producătorilor agricoli.
piata inchisa

„După un an în care agricultura a fost unul dintre cele mai lovite sectoare ale economiei prin existența unei secete fără precedent, (…) acum a venit vremea ca micii producători agricoli să primească o lovitură nimicitoare prin închiderea piețelor agroalimentare. Înaintea acestei măsuri aberante, (…) au plătit cu locurile de muncă angajații din sectorul HoReCa și în mod direct transportatorii și cei din industria alimentară. (…) Noua decizie a Guvernului dă o lovitură fatală producătorilor agricoli pentru care piața reprezintă singura oportunitate pentru valorificarea producției”, se arată într-un comunicat al Sindalimenta, remis la redacție.

Sindicaliștii atrag atenția asupra faptului că, în timp ce micii producători agricoli nu vor mai avea unde să își vândă marfa, decizia va favoriza lanțurile de supermarketuri.

„Ce vor face acum zecile de mii de mici producători agricoli după ce piețele se vor închide? Ce vor face cu marfa? Cum vor mai reuși să-și întrețină familiile? (…) În timp ce micii producători agricoli sunt condamnați la sărăcie, noua decizie de a închide piețele agroalimentare este soluția perfectă pentru lanțurile de supermarketuri. Ca și cum profiturile imense obținute de acestea până acum nu erau de ajuns, Orban și Iohannis le pun pe tavă o noua oportunitate de îmbogățire. Dacă piețele agroalimentare sunt un pericol pentru sănătatea românilor, supermarketurile, care funcționează tot în spații închise și care se vor supraaglomera, prin creșterea evidentă a numărului de persoane care trebuie să se aprovizioneze, de ce nu sunt domnule Orban, domnule Iohannis? Care este explicația logică pentru care ați decis ca pe fermierii români să-i omorâți, iar marile rețele internaționale de retail să le îmbogățiți și mai mult?”, se mai menționează în comunicat.

Începând de astăzi, numai în sectorul 1 al Capitalei sunt închise patru piețe: Piața Matache, 1 Mai, Aurel Vlaicu, Dorobanți, precizează pe pagina sa de facebook fostul primar al sectorului 1, Dan Tudorache.

De cealaltă parte, Asociația Administratorilor de Piețe din România a reacționat imediat după anunțul făcut de autorități cu privire la închiderea piețelor și a punctat într-un comunicat de presă faptul că, cităm „este important ca toate piețele agroalimentare permanente din țară să rămână deschise”, precizând că în urma adoptării măsurilor pe care toate administrațiile piețelor din țară le-au luat imediat după declanșarea stării de urgență, nu s-a înregistrat niciun focar de COVID-19 în piețele agroalimentare.

„Considerăm că nu este normal să generalizăm, nu este corect să se dispuna închiderea piețelor agroalimentare doar pentru ca s-a considerat că administratorii Pieței Obor din București nu au urmărit respectarea măsurilor. Atâta timp cât minimarket-urile cu aceleași suprafețe sau mai mici rămân deschise, considerăm că și magazinele din incinta sau din jurul piețelor ar trebui să rămână deschise, pentru că aici măsurile de prevenire pot fi adoptate, urmărite și respectate mult mai ușor. Considerăm că ar fi normal ca măsurile de restricționare a activităților din piețe să fie luate punctual, acolo unde se constată că administratorii piețelor nu respectă măsurile impuse de autorități pentru prevenirea și combaterea pandemiei COVID-19“, a transmis Asociația printr-un comunicat de presă.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a decis, prin Hotărârea nr. 52 din 5 noiembrie 2020, instituirea unor noi măsuri pentru prevenirea și limitarea răspândirii infecției cu SARS-CoV-2, începând din 9 noiembrie, una dintre ele fiind suspendarea activității piețelor agroalimentare în spații închise, a târgurilor, balciurilor, piețelor mixte și volante și a talciocurilor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii