FacebookTwitterLinkedIn

Antreprenorul Bogdan Micu a realizat mai multe analize referitoare la pandemia de coronavirus și asupra nivelului de infecții care va afecta România.

„Am nevoie de această predicție ca să pot evalua ce nevoie de echipamente va fi în țară. Să știu ce trebuie cumpărat, pentru că nu poți cumpăra de pe o zi pe alta milioane de echipamente. Trebuie strategie și viziune, altfel ești mort în fașă pe piața internațională de echipamente. În cazul de față este o versiune a simulării în care am ales un caz ușor mai optimist decât Italia și Spania. Motivul principal pentru care am ales asta este că România, spre deosebire de alte țări, a luat măsuri de distanțare socială mult mai devreme. Un lucru care se poate modela”, spunea Bogdan Micu îmtr-o postare pe Facebook.

Antreprenorul spune că noi avem două variabile. „Compliance rate al distanțării. Eu am ales 67%. Care este general acceptat ca fiind destul de realist. Adica două din trei persoane respectă destul de serios distanțarea socială. Dar nu am date să stiu dacă chiar așa e. Dar cred că așa e. Numărul de infectati care au intrat în țară. Aici mi-a fost super greu să fac o estimare. Am verificat cu poliția de frontieră cam câți oameni au intrat în țară și din ce țări au venit. Am verificat la acea dată câți oameni erau deja confirmați în acele țări. Am făcut o extrapolare și am zis că probabil, un procent similar cu populația din zona de unde vin, sunt bolnavi și ai noștrii români. Momentan am ales 2000 de bolnavi inițiali în ziua zero. Asta înseamna câti am estimat eu că sunt infectați intrați în România. Ziua zero aleasă de mine este opt martie.”

El este de părere că toate sistemele trebuie automatizate, profesionalizate și debirocratizate în maxim trei zile. „Altfel efortul nostru se va prăbuși rapid sub greutatea realității de mâine,” declară antreprenorul.

Bogdan Micu spune că un scenariu probabil arată că începând cu aproximativ opt aprilie vor fi peste 5000 de confirmați. De asemenea  el consideră că între 25 aprilie – 30 aprilie (+-5 zile) vor fi  peste 1000 de decese. „Peak-ul” (cazuri în spital și carantină cu simptome grave) va începe între șapte și nouă aprilie și va dura până în 15 mai. După 15 mai numărul oamenilor din spitale și carantină va scădea sub 5000.

„Ziua cu cei mai mulți oameni în spitale va fi aproximativ între 17-25 aprilie. Cu aproximativ 8.535 oameni în spitale și carantină dar cu simptome grave. În perioada cu cele mai multe cazuri vom avea cam 35-40 de decese pe zi. La 1 iulie mă aștept să fi declarat deja epidemia învinsă. Cu câteva cazuri noi declarate pe vremea aia. Sau aproape nici unul. La 1 iulie când vom fi învins, vom avea aproximativ 2.657 decese”, spune Bogdan Micu.