Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Reinventarea României |
|

Simona Cocoș, director general grupul de companii Zentiva în România și Republica Moldova, membru APMGR: „Cea mai mare provocare a industriei noastre este legată de politica de prețuri”

Nu mai este nicio noutate faptul că pandemia de Covid-19 a scos în evidență multe puncte slabe ale sistemului sanitar românesc. Însă care sunt cele mai mari provocări cărora trebuie să le facă față producătorii locali de medicamente, ne-a specificat într-o nouă ediție a emisiunii reINVENTAREA României, Simona Cocoș, directorul general al grupului de companii Zentiva în România și Republica Moldova și membru APMGR.
 aboneaza-te
Simona Cocos

„Printre punctele slabe pe care eu le-am observat, se numără: problemele ce țin de accesibilitatea medicamentelor pe piața din România. Ați observat că, în fiecare lună există un scandal în urma cărora unele medicamente dispar de pe piața de la noi, iar producătorii aleg țări cu o etică de prețuri mai bună. Din punct de vedere al producătorilor noștri locali, cea mai mare problemă întâmpinată este cea legată de politica de prețuri. În România există o politică de prețuri care nu este sustenabilă”.

Simona Cocoș susține că deși țara noastră are cel mai mic preț la medicamente dintre toate statele membre UE, are o taxă clawback, care deși a fost plafonată anul acesta, la un nivel foarte ridicat de 15% – 20%. Într-un astfel de context, este foarte dificil să pui pe piață niște medicamente accesibile din punct de vedere al prețului.

Lista provocărilor cu care se confruntă producătorii de medicamente din România este una destul de mare, susține Simona Cocoș, iar la aceasta se adaugă dificultățile legate de creșterea prețurilor la materiile prime, de majorarea salariilor, de creșterea facturilor la utilități. Toate aceste date nu fac altceva decât să se reflecte asupra costului medicamentelor, dar nu se pot reflecta și în prețul acestora.

„În România, cu foarte mici excepții, prețurile nu pot fi modificate. O altă problemă semnalată  de producătorii de medicamente este legată de bugetul disponibil pentru sănătate. Anul acesta au fost cheltuieli realizate doar cu această pandemie, dar cred că este un context mai larg, este vorba despre creșterea ponderii cu tratamentele cronice, care necesită un buget special, iar acest lucru nu se poate face decât printr-o optimizare bugetară și, din acest punct de vedere, există multe modele în Europa de Vest pe care le putem implementa și noi. Un exemplu în acest sens, ar putea fi o mai mare adopție a medicamentelor generice și biosimilare. Sunt licitații care sunt făcute pe medicamente scumpe și unde se pot face economii importante dacă se crește accesibilitatea acestor medicamente”, a explicat pentru Forbes România, Simona Cocoș.

Totodată, producătorii locali de medicamente solicită autorităților o mai bună comunicare pentru a se putea preveni situațiile apărute în primăvară atunci când cererea foarte mare de anumite produse (echipamente de protecție, achiziționare de paracetamol, algocalmin și azitromicină) a fost foarte greu de satisfăcut.

„A fost foarte dificil, am lucrat 24 de ore din 24, 7 zile din 7 ca să putem face față cererii. Acestea sunt niște lucruri pe care le putem controla, ce nu putem controla este achiziția de materie primă, pentru că acestea vin din Asia, a fost foarte complicat cu transportul acestora. Ne-am dori un dialog cu autoritățile ca să preîntâmpinăm astfel de situații. Până în acest moment, nu avem nicio informație de la autorități dacă se dorește a se realiza unele stocuri etc., același lucru se aplică și achiziționarii de doze de vaccin. Trebuie să existe o planificare făcută, nu poți avea medicamente și vacciuni peste noapte în România”, a punctat Simona Cocoș.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii