Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

ForbesForward |
|

Siminel Andrei, NCH Capital: Criza este un moment excelent pentru a te relaxa, pentru a merge mai încet și pentru a învăța lucruri noi

Siminel Andrei, Advisor al celui mai mare fond american de investiții din România, NCH Capital, a discutat în cadrul celei de a treisprezecea ediții ForbesForward despre importanța relaxării pe timp de criză și despre oportunitățile de industrializare din România.
BVB - ANIVERSARE TRADEVILLE - 20 DE ANI

Criza este un moment excelent pentru a te relaxa, pentru a merge mai încet și pentru a învăța lucruri noi, povestește Siminel Andrei. „Nu trebuie să te ambalezi, ci să acționezi mai lent, acest sfat mi-a fost oferit și mie acum ceva ani, în timpul unei crize precedente. Ele (crizele) nu sunt la fel, nu o să mai avem o criză pe imobiliare, crizele sunt uriașe și acesta este farmecul lor. Cea de din prezent este specială deoarece întărește umanitatea, sistemele medicale și cercetarea.”

Antreprenorul a declarat în cadrul emisiunii ForbesForward că bursele evoluează într-un mod ciudat, justificând că deși în Statele Unite, numărul persoanele decedate din cauza coronavirusului era foarte mare de la o zi la alta, bursa continua să crească. „Ulterior am aflat că Fed-ul cumpără foarte multe acțiuni și e normal să nu scadă piața. La fel mi-am pus întrebări și despre Bitcoin, de ce nu scade piața de crypto, răspunsul este că această piață e privită ca o soluție foarte sigură. Cu toate acestea, este complicat să fii investitor în această perioadă, deoarece nu știi cum va acționa Guvernul.”

În ceea ce privește evoluția crizei, advisor-ul celui mai mare fond american de investiții din România este optimist și consideră că de acum înainte lucrurile vor merge din ce în ce mai bine. „Se va pune accentul pe vânzări, după care va veni încă un val și va avea loc o scădere, rămâne întrebarea ce se va întâmpla în toamnă, însă chiar dacă vor fi multe cazuri nu cred că vom avea un alt lockdown și economia va continua să meargă.”

Cu toate acestea, cum reușim să ieșim din criză? „Un plan general ar fi să nu facem nimic, lucrurile vor curge peste noi, ce trebuie să facem este să le privim, să le înțelegem și să ne adaptăm lor. În planul pragmatic, evident că lucrurile trebuie să se întâmple. În cadrul Libra InternetBank, pe partea de creditare am orientat creditele către acele firme care nu sunt afectate de criză și încercăm să rezolvăm problemele cu cei care sunt afectați de criză și care nu vor mai plăti creditele până la încheierea acestui an, o decizie a Guvernului nu tocmai înțeleaptă, care din punctul meu de vedere a pus 90% din presiune pe companii, desigur că nici nu prea aveau alte buzunare de unde să scoată bani.”

Unele companii vor fi îngenunchiate pentru că de exemplu o bancă nu răspunde pentru cel care a luat creditul, ea răspunde pentru deponent, dacă el nu poate să încaseze bani pentru că Guvernul a spus că acei oameni nu trebuie să plătească, va fi o situație dificilă. Din fericire, Libra InternetBank are rezerve mari de cash, de active, deci nu are probleme dar sunt bănci care este posibil să aibă probleme de lichiditate, cu siguranță că BNR-ul va interveni și va ține sistemul stabil cu impact în devalorizare.”

Legat de alte domenii în care activează, antreprenorul a declarat în cadrul emisiunii ForbesForward că la industriale fabrica care lucrează cu Grupul Renault Dacia, a fost nevoită să își închidă porțile, când au anunțat închiderea și cei de la Renault. El menționează că industria de terenuri agricole merge foarte bine. „În industria de panificație am început să testăm toți angajații, am făcut cam 300 de teste pe săptămână, am găsit cinci persoane pozitive, însă testele nu erau omologate și autoritățile nu puteau să acționeze așa că a rămas la decizia noastră iar angajații au fost trimiși acasă și testați din nou.”

Vorbind despre ce pericole ar putea apărea, antreprenorul a menționat că pe plan intern ar putea avea loc o aglomerare a spitalelor, de asemenea închiderea granițelor europene ne-ar putea afecta pe termen scurt și lung. „De asemenea ne poate afecta și escaladare tensiunilor mondiale, (conflictul dintre China și SUA) nevoia de a blama pe cineva pentru această criză sanitară. Desigur avem și dezordinea socială, din ultimele săptămâni, care poate afecta teribil o țară.”

Cu toate acestea, există și avantaje pentru România, potrivit antreprenorului, mai exact în zone de industrializare. „Dacă China este periculoasă atunci hai să dezvoltăm industrii în zona noastră iar România poate face parte din această zonă dacă Guvernul vine cu pachete de avantaje investiționale pentru cine vrea să construiască o fabrică în România, care ar aduce multe beneficii printre care și locuri de muncă pentru oameni, foarte bine plătite.”

 

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii