Cautare
, Contributor

Scriu despre publicitate și media de 20 de ani. În 2013, am publicat cartea de interviuri „Primul an de publicitate”.

ForbesForward |
|

Silviu Lupescu (Editura Polirom): „Efectele pandemiei vor trece mai devreme sau mai târziu, dar sechelele economice s-ar putea să fie mult mai profunde și de lungă durată”

„Forbes România” invită antreprenori, manageri și companii să vorbească cum își desfășoară activitatea în această perioada dificilă, cum gestionează situația foarte fluidă, cum își tratează personalul, ce speranțe au, ce temeri și multe alte aspecte vitale.
 aboneaza-te
Silviu_Lupescu.jpg

Silviu Lupescu, director general Editura Polirom

Forbes: Ce decizii de business a luat compania dvs de la izbucnirea epidemiei de coronavirus?

Silviu Lupescu: Situația este în continuă evoluție, încât acum vedem doar partea de deasupra a aisbergului. Probabil că vom ajunge la o criză a cărei profunzime va depinde de ceea ce azi e o necunoscută: durata pandemiei.

E cert că blocajul economic va fi primul efect cu care ne vom confrunta, dat fiind specificul comerțului cu cartea. Scăderea cererii, anularea târgurilor de carte și imposibilitatea organizării unor evenimente culturale dedicate (lansări, seri de lectură, întâlniri cu autorii etc.) sunt deja fenomene manifeste.

Drept urmare, a trebuit să reducem numărul de titluri publicate și tirajele și să ne îndreptăm în special spre comerțul on-line, care a cunoscut o creștere în ultimele săptămâni. Vor fi și alte măsuri strategice pe termen scurt, în funcție de conjunctură.

Forbes: Care sunt măsurile pe care compania dvs le-a luat în sprijinul angajaților de la izbucnirea epidemiei de coronavirus?

Silviu Lupescu: Sunt aceleași măsuri luate de majoritatea companiilor în ce privește dotarea cu mijloace de protecție și igienizarea spațiilor. Cu mențiunea că și aceste produse le-am procurat cu oarecare dificultate, dată fiind inexplicabila penurie de pe piața legală („la negru” găsești orice!).

Oricum, nu cred că putem face mai mult, de vreme ce statul nu a fost capabil să doteze spitalele cu minimul necesar pentru protecție și testare. Unele locuri de muncă au permis activități la domiciliu, iar orarul este flexibilizat – dar îngreuiat de o decizie bizară a primăriei Iași care obligă ca programul să înceapă înainte de 8 și lumea să se înghesuie în puținele mijloace de transport care circulă doar până la acea oră.

Deocamdată nu am întâmpinat mari probleme cu personalul în ce privește protecția, încât eforturile editurii se îndreaptă spre eventuale alte soluții pentru cazul în care starea de urgență se va prelungi și blocajul financiar ne va obliga la alt gen de măsuri. Principalul e să evităm o întrerupere a activității și menținerea numărului de angajați.

Forbes: Care ar fi măsurile guvernamentale ce ar trebui luate în următoarea perioada de timp pentru atenua efectele negative ale coronavirusului asupra activității din sectorul în care activați.

Silviu Lupescu: Din păcate, activitatea editorială și cea din amonte (tipar) nu au fost și nu sunt printre prioritățile guvernării. Se discută mult, la mod declarativ, despre importanța cărții și a culturii scrise, dar practic nu s-a întreprins mai nimic.

Datoriile statului către editură, de pildă, constă în plata unor concedii medicale restante încă din luna… martie 2019. Multe biblioteci au și ele datorii încă din anul trecut.

Blocajul financiar ar trebui să fie compensat prin acordarea unor împrumuturi în condiții deosebite, dacă vrem să nu se distrugă chiar totul. Impresia mea e că măsurile propuse sunt elaborate de multe ori pe genunchi, nu întotdeauna de indivizi competenți, și sunt prezentate cu mult tam-tam, ca să nu spun că sunt și lungi discursuri politice, înșiruiri de promisiuni și intenții, cu prea puțină concretețe.

Abia când situația a început să derapeze serios au fost elaborate și acte legislative de la care IMM-urile pot spera mai mult. Posibilitatea amânării unor cheltuieli pentru ca eventualul cash să fie direcționat spre reproducție și investiție îmi pare esențială.

Forbes: Care sunt scenariile posibile pe care le vedeți pentru business-ul dvs dacă epidemia continuă și/sau ia amploare? Dar pentru intreaga economie românească?

Silviu Lupescu: Nu sunt prea optimist. Ne-am mișcat foarte greu la nivelul factorilor politici de decizie – despre ceea ce urma să se întâmple se putea bănui încă din ianuarie, când „aleșii” noștri aveau probleme… electorale.

Marea majoritate a editurilor sunt capitalizate fragil. Consumul cultural e la un nivel rușinos față de media europeană. O prelungire a crizei nu va putea duce decât la un colaps, cu consecințe și mai dezastruoase decât ale crizei economice anterioare, când cifra de afaceri a editurilor a scăzut cu peste 40%. Acum, ne putem aștepta la procente și mai mari.

La nivel național, șomajul tehnic nu poate fi susținut decât pe termen scurt. Discursurile adesea politicianiste pe care le auzim nu vor putea rezolva o eventuală creșterea dramatică a șomajului, mai ales dacă revin în țară și cei plecați legal sau nu la muncă prin alte părți.

Efectele pandemiei vor trece mai devreme sau mai târziu, dar sechelele economice s-ar putea să fie mult mai profunde și de lungă durată.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii