FacebookTwitterLinkedIn

Silviana Petre Badea, Managing Director JLL România

Evoluția companiei într-un cuvânt

Încurajator de bună.

Am reușit să ne atingem bugetul propus în ianuarie 2020, înainte de pandemie.

Imobiliarele sunt parte a țesăturii economiei și sunt atât de legate de mișcările din piață încât nu vom fi niciodată izolați de ce se întâmplă clienților noștri. În prima fază (martie-aprilie 2020) a trebuit să ne obișnuim să lucrăm de acasă și să rămânem relevanți în industrie fără a ne vedea, fără a interacționa în persoană.

Consultanța este un domeniu eminamente relațional și noi suntem comunicatori prin excelență. Nu e simplu să îți resetezi interacțiunile și să le muți în proporție covârșitoare în online, dar ne-am adaptat – am invitat clienții la “cafele” virtuale, am folosit Webex, Teams, Zoom și tot ce am avut la dispoziție ca să interacționăm cât mai natural în mediul… non-natural, am negociat, agreat și închis tranzacții exclusiv online. Într-un cuvânt: într-o luna am avut evoluat în folosirea tehnologiei cât nu reușisem să facem în 5 ani.

Industria de Real Estate, deși lovită (hoteluri, retail, birouri etc au toate o componentă imobiliară), are mai degrabă acum o problemă de identitate de scop versus o problemă de lichiditate dacă facem o comparație cu perioada 2008-2009. Care mai este scopul unui spațiu de birouri dacă oamenii lucrează de acasă? Care mai e rolul unui mall de ultimă generație dacă oamenii cumpără online și nu mai pot interacționa în restaurante și cinematografe? Care mai este rolul unui hotel de business dacă oamenii interacționează la distanță pe Teams și nu mai călătoresc atât de mult? Dacă lucrez și voi lucra mai mult de acasă, ce fel de casă/spațiu îmi doresc? Acestea sunt toate întrebări care se pun în toate board-room-urile din întreaga lume și răspunsurile nu sunt evidente. Doar timpul va putea să ne spună.

Zona de logistică și producție vede o creștere pe baza dezvoltării comerțului online și în trend cu marii retaileri. La fel și sectorul rezidențial care capătă forță și importanță în portofoliile de investiții ale investitorilor.

Aș putea spune fără să exagerez că Real Estate-ul traversează o revoluție – este în același timp înfricoșător, dar vine și cu multe provocări și oportunități.

Cele mai importante lecții

Oamenii sunt diferiți și reacționează la frică diferit. Trebuie cu toții respectați, acomodați și înțeleși.

Capacitatea de a te adapta situațiilor în schimbare cu luciditate, dar și cu empatie și respect este singura însușire/calitate care îți permite să înaintezi.

Prestația autorităților

Cred că răspunsul merită tratat pe mai multe capitole: medical, economic și politic și din punct de vedere al sistemului de învățământ (adică și privind spre viitor).

Medical, aș spune că, având în vedere baza de la care s-a plecat (situația spitalelor românești, lipsa de personal, lipsa de echipamente, ignoranța și hybrisul din sistemul nostru medical) cred că s-a făcut ce se putea face mai bine cu resursele existente. Din păcate, în situația de față, state mai mari, cu democrații consacrate, cu sisteme mult mai performante, au luat decizii cel puțin bizare și mult mai puțin coerente.

Economic, iarăși vorbim de resursele existente și de posibilitățile unei economii ca a României de a-și permite pachete mari de ajutorare și susținere a afacerilor și oamenilor. Reacțiile și deciziile guvernului au fost cam lente, au luat mai mult timp iar asta a dus la un sentiment de nesiguranță în economie, în populația deja speriată de pandemie.

Politic, mi se pare inadmisibil ca în acele momente de început de pandemie mai ales, partidele nu au fost în stare să își uite disensiunile, să uite de alegeri și să coopereze pentru binele cetățeanului. Mi se apre inadmisibil că un partid cu experiență și cu majoritate în parlament să nu sesizeze momentul și să se încăpățâneze să pună frâne în loc să susțină și să ajute. Mai mult, cheltuiala iresponsabilă cu salariile și pensiile din bugetul de stat în detrimentul investițiilor în educație, servicii sociale și infrastructură este absolut criminală și ar trebui pedepsită. Sunt multe de spus dar mă opresc aici.

În ceea ce privește Educația, aici cred că s-a greșit dramatic și lucrurile puteau fi făcute mult mai bine. Dacă putem găsi circumstanțe atenuante pentru ultimul semestru al anului școlar 2019-2020 (ne-a luat prin surprindere, nu am fost pregătiți, profesorii nu știu să folosească calculatorul – nu comentez deși ar fi de comentat aici), pentru anul școlar în curs nu există nicio scuză. A luat nepermis de mult timp să se stabilească un mod de lucru, sisteme de predare etc, deși Ministerul Educației a avut o vară întreagă să facă și să testeze scenarii de lucru și să fie pregătit să dea instrucțiuni clare școlilor.

În concluzie, mă tem că între modul în care au reacționat autoritățile la situația economică și modul în care au reacționat la problema școlii online, copiii și nepoții noștri vor plăti mulți ani de acum încolo, prin taxe, deciziile care au fost luate în 2020.

Strategia de business pentru 2021

  1. Sustenabilitatea (ca valoare adăugată, nu din punct de vedere al costului) introdusă în toate aspectele activității noastre
  2. Inovație în Servicii pentru a putea răspunde nevoilor în continuă schimbare și evoluție a clienților JLL
  3. Introducerea de Servicii digitale care să susțină și să ajute clientii JLL să navigheze mai ușor, mai rapid și mai eficient piața românească de Real Estate

Provocări în 2021

Criza economică și mișcările sociale.