Van Cleef & Arpels
Brandurile orologere cu vechime au instituit de ceva vreme o tradiție – aproape că nu trece anul fără ca marile nume să reediteze o lansare mai veche, cu un ușor facelift, pe care să o prezinte drept un nou model cu influențe vintage. Partea bună este că, în general, aceste modele, tributare fiind unui design foarte frumos, sunt, la rândul lor, foarte reușite. Acesta este și cazul relansării modelului Cadenas, de la Van Cleef & Arpels. Creat în 1935, Cadenas are o personalitate foarte puternică, datorită designului distinct – cadranul nu e rotund, iar carcasa nu stă cuminte, culcată pe încheietură. Designul fiind deja foarte special, iar personalitatea – foarte distinctă, actuala echipă de design nu a intervenit foarte mult asupra modelului, mulțumindu-se să îi perfecționeze lizibilitatea, cu ajutorul unui cadran ceva mai mare. Catarama a fost și ea puțin „updatată” – două elemente din ceramică sporesc siguranța închiderii. Van Cleef & Arpels au lansat 9 noi modele anul acesta în cadrul gamei Cadenas, dar, după părerea noastră, cel mai frumos este cel din aur galben cu cadran din sidef – de altfel cel care seamănă cel mai mult cu originalul din anii ’30.
Panerai
Panerai nu a prezentat multe modele noi anul acesta, dar nici nu era neapărat nevoie, având în vedere că ei pun mare accent pe game clare și ordonate, dar și că au lansat un model spectaculos – ecuația timpului, despre care vom vorbi pe larg într-o viitoare ediție. Recunoaștem că am fost total cuceriți de Radiomir 47 mm 3 Days Firenze Acciaio – Radiomir este, în opinia noastră, cea mai pură formă de carcasă orologeră existentă în acest moment pe piață, cu lini minimaliste și fluide care se unesc într-un ceas perfect. Modelul de mai sus prezintă o carcasă gravată manual cu leitmotivele care se regăsesc pe celebrul dom din Florența, locul de origine al brandului. Ar fi putut deveni un ceas flashy sau bling, însă este pur și simplu frumos, o adevărată operă de artă care și-ar fi găsit cu ușurință locul printre capodoperele renascentiste. Mecanismul cu remontaj manual P.3000 este unul dintre cele mai solide de la Panerai.
Cartier
Cartier este brandul unde noi, de fiecare dată, pierdem șirul noutăților – brandul s-a îmbarcat de mulți ani într-o adevărată campanie de lansare a nenumărate noutăți. Dar mereu este ceva care iese în evidență – iar anul acesta, pentru noi, au fost două puncte ieșite din comun: modelul cu doamante care pulsează (vom reveni cu detalii) și noua gamă Cartier Clé. Unii vor spune că e ceva revoluționar, alții vor spune că e doar o găselniță de marketing. Noi nu spunem decât că ne place acest nou mod de a interacționa cu coroana unui ceas – care, după cum arată și numele, se inspiră din cheițele cu care se întorceau ceasurile de buzunar. Cu siguranță, noua coroană va dezvolta un nou gest necesar pentru remontajul ceasului și e ceva cu adevărat nou, lucru tot mai dificil într-o industrie unde cam totul s-a inventat deja. Carcasa e de asemenea nouă – ne place forma, iar brățara are și ea un nou design. În 2015, Cartier Clé este disponibilă doar în carcase din aur, dar nu e exclus să se adauge și referințe din oțel, dacă modelul are succes.
Montblanc
Montblanc a marcat anul acesta debutul în piața smartwatch – sau, mai bine zis, smart strap. Exemplarele Montblanc Timewalker Urban Speed vor fi dotate cu o curea opțională denumită e-Strap, prima de acest gen oferită de un brand de lux. Cureaua din piele deține un touchscreen OLED cu rezoluție 128×36 pixeli și va funcționa ca un monitor de activitate, ce include și un pedometru și accelerometru care măsoară datele incluse într-o aplicație de iPhone sau Android. Prin e-Strap se poate controla playlistul din telefon, se poate găsi telefonul sau se poate folosi și ca declanșator pentru aparatul foto. Se primesc avertizări sonore și luminoase pentru apeluri telefonice, mesaje, mailuri etc. Vândută separat, Montblanc e-Strap ajunge la prețul de circa 250 de euro. ForbesLife va analiza pe larg acest gadget high end în numerele următoare.
Greubel Forsey
Greubel Forsey au făcut istorie la această ediție a salonului de la Geneva, cu primul lor ceas subtil. Cei care cunosc brandul sunt familiarizați cu designul over-the-top, ceea ce face din ceasurile lor modele destul de dificil de purtat. Ei bine, anul acesta a apărut Tourbillon 24 Secondes Tourbillon Vision, primul lor model rotund (fără faimoasele „guguloaie“ ale carcaselor Greubel Forsey). Tourbillonul înclinat efectuează o rotație completă la fiecare 24 secunde, iar cadranul afișează ora, minutele și secundele, plus o frântură de tourbillon. Modelul face parte dintr-o ediție limitată la 22 de piese.
A. Lange & Sohne
Anthony de Haas este, înainte de toate, un profesionist. Dar, în același timp, este un profesionist cu simțul umorului. Astfel că era de așteptat ca majorul și în același timp infimul facelift al modelului stindard
A. Lange & Sohne – Lange 1 să fie anunțat de oficialul brandului cu o frază ironică – „Să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimic!“ Cam acesta a fost mesajul transmis de către olandezul De Haas în ceea ce privește legendarul Lange 1 – mecanismul este ușor întinerit și produs în totalitate in house, iar cadranul prezintă unele schimbări mici-mici, pe care cunoscătorii le vor vedea imediat, în vreme ce fanii „normali“ ai brandului vor vedea un ceas identic cu cel din anii trecuți. Sincer, pe noi tocmai această consecvență ne încântă, fiind vorba de un brand care își ia în serios misiunea de a produce ceasuri perfecte, care vor funcționa și peste zece generații. Ceasul are un diametru de 38,5 mm și e disponibil în aur roz sau galben și în platină.
Ralph Lauren
Ceasurile Ralph Lauren sunt rezultatul unei colaborări dintre grupul Richemont și celebrul designer, colaborare care a fost anunțată în 2009. Vom lăsa istoria să decidă dacă este doar încă un brand fashion care cochetează cu orologeria sau o inițiativă bona fide. Până
una-alta, la SIHH 2015, Ralph Lauren a lansat colecția Automotive, inspirată de pasiunea lui Ralph Lauren pentru mașinile de excepție. Ralph Lauren, mi s-a spus, se implică extrem de mult în tot ceea ce ține de realizarea ceasurilor, de la design la alegerea mecanismului, dar și absolut orice detaliu. Și tind să cred, deoarece un lucru e sigur – colecțiile brandului chiar poartă amprenta designerului. Ralph Lauren Automotive Chronograph este inspirat de bordul unui Bugatti din 1938 (evident, parte din colecția designerului), iar „motorul“ este un mecanism produs de Jaeger-LeCoultre. Carcasa de 44,8 mm este destul de mare dar nu exagerată, iar lemnul de ulm de pe cadran, care face trimitere directă la bordul Bugatti, este o tușă finală foarte inspirată. Prețul este destul de mare (în jur de 7.500 euro), dar probabil că se încadrează în așteptările fanilor.
Roger Dubuis
Roger Dubuis e un brand care, sub atenta călăuzire a grupului Richemot, merge din ce în ce mai bine, în sensul că designul ceasurilor e mai cuminte, fără a deveni în niciun caz plictisitor, ci doar purtabil. În continuare brandul șochează în fiecare an prin standul SF de la salon (realizat de geniul creativ Alvaro Maggini, care ne-a acordat un interviu ce va fi publicat în curând), dar și prin faptul că, în mod constant, își propun (și reușesc) să își depășească limitele. Cartea lor de vizită sunt modelele skeletonizate care includ neapărat ujn tourbillon, însă, anul acesta, au lansat un mecanism skeleton foarte foarte frumos (și asta o spune cineva care detestă modelele skeletonizate) – Excalibur 42 Automatic Skeleton Watch. Calibrul este descris de Roger Dubuis drept „păianjen“, datorită conturului inconfundabil, dar include și steaua Roger Dubuis. Ceasul este disponibil în titan sau aur roz și este mult mai accesibil decât modelele anterioare cu tourbillon – atât datorită prețului mai scăzut, cât și prin faptul că poate fi purtat mult mai des decât un tourbillon, care e mai sensibil și mai pretențios.
Baume & Mercier
Baume & Mercier au și ei o aniversare anul acesta – 185 de ani de la înființare, ocazie cu care au lansat o ediție limitată Clifton – Clifton 8-Day Power Reserve. Carcasa din aur roșu are un diametru de 45 mm și un design „curat“, coerent fără a fi prea minimalist. Cadranul este poate puțin prea încărcat pentru gusturile noastre, însă lizibil – indicatorul rezervei de funcționare în dreptul orei 9, data în dreptul orei 3 și secundarul periferic în dreptul orei 6. Ceasul are un mecanism IWC (calibrul 59210), iar rezerva de funcționare, după cum indică și numele, ajunge la perioada impresionantă de 8 zile. Pentru a marca aniversarea, Clifton 8-Day Power Reserve a fost lansat în doar 185 de exemplare.
Jaeger-LeCoultre
În urmă cu doi ani, Jaeger-LeCoultre a prezentat Master Calendar, un model foarte frumos, inspirat de un ceas realizat de manufactură în anii ’40. Anul acesta, brandul a prezentat un spin-off foarte interesant – Jaeger-LeCoultre Master Calendar Meteorite Dial. Carcasa păstrează diametrul de 39 mm, fiind disponibilă în aur roz sau oțel. Marea schimbare este prezentă la cadran – dacă modelul original avea un cadran foarte simplu, special pentru a accentua lizibilitatea, noua variantă este realizată, după cum se poate deduce foarte ușor din nume, din fragmente de meteorit, astfel încât o lume întreagă a luat ființă pe acest cadran – forme geometrice, zgârieturi, denivelări, toate mărci ale călătoriilor prin spațiu ale meteoritului vechi de cine știe câte milioane de ani. Mai mult, fiecare cadran este unic, deoarece nu există două bucățele identice de meteorit. Mecanismul este realizatin-house – calibrul 866, automatic, 43 de ore de rezervă de funcționare. Și nu putem încheia capitolul dedicat Jaeger-LeCoultre fără a menționa o variantă mult mai frumoasă după părerea doamnelor de la Salon – cadranul din aventurină, de un roș u adânc, nu departe de culoarea anului – marsala.
IWC
IWC aniversează anul acesta 75 de ani de la lansarea gamei Portuguese prin mai multe modele, printre care și o ediție limitată – IWC Portuguese Hand-Wound Eight Days Edition 75th Anniversary. O piesă cu un design foarte frumos, de inspirație vintage, cu 8 zile rezervă de funcționare și în varianta aur roz sau oțel. Inspirată din modelul 325 Portugieser din anii ’30, carcasa are diametrul de 43 mm, iar cadranul negru al variantei din oțel are o nuanță foarte interesantă verde pal pe indecșii orari. Modelul din aur roz are un cadran alb cu accente maron metalice, iar pentru ambele versiuni curelele din aligator sunt realizate de Santoni. Mecanismul cu remontaj manual este realizat in-house – 59215 – și indică ora, minutele, secundele, data, precum și rezerva de funcționare (vizibilă prin capacul transparent). Modelul este limitat la 175 de exemplare din aur roz și 750 din oțel.
Parmigiani
Parmigiani și-au demonstrat încă o dată talentul extraordinar în ceea ce privește mecanismele prin lansarea unui model skeleton ultraplat: Tonda 1950 Squelette, un ceas lansat atât în varianta feminină, cât și în cea masculină. Tonda 1950, un model lansat în 2010, e recunoscut pentru lizibilitate și pentru mecanismul automatic cu micro-rotor, realizat in-house. Carcasa de 39mm pare acum mai mare datorită cadranului deschis prin mecanismul skeletonizat (calibrul PF705) într-o manieră foarte modernă. Micro-rotorul este vizibil prin cadranul mat și în același timp transparent și este singurul înnobilat cu decorațiuni. Modelul masculin este realizat din aur alb, iar cel feminin – din aur roz, la care se adaugă cele 84 de diamante de pe lunetă. Ambele au curele Hermès.
Audemars Piguet
Audemars Piguet este, cu siguranță, unul dintre cele mai frumoase și mai coerente branduri de pe piață. Încă independent, cu modele elegante, cu modele complicate, cu modele curajoase, cu modele cuminți, cu modele răsunătoare sau scăldate în diamante. Anul acesta au relansat colecția Millenary, cu câteva modele feminine absolut superbe și mult mai purtabile decât predecesoarele lor, care străluceau la capitolul inovație în design, dar care nu erau neapărat cele mai prietenoase ceasuri pentru încheietură. Vom reveni asupra modelelor Millenary, pentru a putea prezenta, în această scurtă recapitulare, un prototip fabulos, rezultatul a peste opt ani de cercetare. Noul Royal Oak Concept RD#1 „Acoustic Research“ este, după părerea mea și după ce l-am văzut și mai ales auzit la Geneva, un minute repeater perfect. Mi se pare și sigur este o performanță greu de egalat ca, într-un auditoriu plin ochi cu oameni care respiră, tușesc, cotrobăie prin genți sau își butonează telefoanele să auzi perfect sunetul clar, plin și cristalin al unui ceas. Intensitatea, volumul și timbrul sunetului produs de Royal Oak Concept RD#1 „Acoustic Research“ sunt fără precedent în industrie. Ceasul este dotat cu un mecanism cu remontaj manual realizat în cadrul manufacturii Audemars Piguet (minute repeater, tourbillon, cronograf și o rezervă de funcționare minimă de 48 de ore). Cadranul este parțial skeletonizat, tourbillonul este poziționat în dreptul orei 6, iar contorul de cronograf – în dreptul orei 3. Carcasa din titan are un diametru de 44 mm.
Piaget
Piaget a lansat – ce altceva – un model ultraplat: un cronograf flyback Piaget Altiplano Chronograph, un ceas foarte elegant, foarte „adunat“, cel mai plat mecanism de cronograf flyback cu remontaj manual (calibrul 883P, 4,65 mm) și cea mai subțire carcasă de cronograf flyback (8,24 mm, din aur alb sau aur roz, cu un diametru de 41 mm). Mecanismul e compus din 240 de piese și are o rezervă de funcționare de 50 de ore.
Richard Mille
Richard Mille nu este unul dintre brandurile noastre preferate – în sensul că nu ne displace, deoarece valoarea ceasurilor este incontestabilă, dar nici nu ne-a uluit vreodată. Până în acest an când, la conferința pentru presă unde ne-au anunțat că nu vor prezenta decât două ceasuri, am văzut ceea ce a devenit imediat ceasul nostru preferat de la Salon – Richard Mille RM 19-02 Tourbillon Fleur. Desigur, în primul rând ne-a plăcut pentru ca este, pur și simplu, frumos. Poate părea o declarație simplistă, dar nu este, având în vedere că foarte multe dintre creațiile artistice din ziua de astăzi sunt realizate strict pentru a șoca. Arta și frumosul par că nu mai au nimic în comun și e de-a dreptul demodat și chiar ridicol pentru un artist să declare că intenționează să aducă pe lume creații frumoase. Tourbillon Fleur este un ceas frumos, minunat de frumos, romantic de frumos și nu se rușinează cu acest lucru. Fleur este o magnolie perfect realizată, plasată în dreptul orei 7, care ascunde în petalele sale din aur alb pictate manual un flying tourbillon. Prin simpla apăsare a butonului aflat în dreptul orei 9, magnolia își închide sau deschide petalele, ascunzând sau dezvăluind tourbillonul. Carcasa tonneau este pavată cu diamante, iar mecanismul este realizat din titan. E un ceas impresionant din toate punctele de vedere (artistic, artizanal, mecanic, inovativ), care va fi prezentat într-un articol mai amplu.
Vacheron Constantin
Vacheron Constantin împlinesc în septembrie 260 de ani de activitate neîntreruptă. O manufactură venerabilă însuflețită de oameni tineri (sau cu suflete tinere), cu talente unice (vă vom prezenta în curând un reportaj în exclusivitate de la noua manufactură Vacheron Constantin și minunile pe care le-am văzut acolo) și de un CEO care reușește în același timp să fie un gentleman și o mână de fier. Brandul a lansat o nouă gamă pentru a marca această aniversare – Harmony, în cadrul căreia au prezentat și primul lor cronograf. Vom reveni asupra modelelor feminine, care sunt superbe (2015 se cam anunță a fi un an foarte bun pentru modelele de damă), iar acum vă prezentăm Harmony Ultra-Thin Grande Complication Chronograph Caliber 3500 – doar 10 exemplare, o piesă clasică dar în același timp foarte contemporană, extrem de cameleonică, perfectă pentru frac dar și pentru jeanși. E o piesă high-end, care însă le vorbește doar cunoscătorilor veritabili, altfel, la prima vedere pare a fi un ceas clasic, simplu și atât. Având însă în vedere curentul normcore, e cu siguranță un ceas care va fi pe placul multor oameni cu bani care nu vor să trâmbițeze însă faptul că au bani. Adică fie oamenii prudenți, fie oamenii cu bun-simț – fie ambele calități. Mecanismul automatic de cronograf cu rotor periferic este, de fapt, un cronograf split-second, una dintre cele mai dificil de asamblat complicații orologere. Acest „detaliu“, precum și carcasa din platină explică prețul de peste 200.000 de euro.