FacebookTwitterLinkedIn

Oricum, mesajul general trimis de branduri a fost de consolidare, în general cele 16 mărci care au expus la Geneva au încercat să îşi concentreze eforturile în jurul unor colecţii sau mesaje de bază, cu excepţia Cartier, care în continuare lansează nenumărate modele şi care din nou au câştigat premiul pentru cea mai lungă prezentare de la târg.

În rest, ceasurile au devenit din ce în ce mai subţiri, Piaget doborând din nou recordul pentru cel mai „slim” ceas mecanic; orologerii sunt tot mai inspiraţi de capacele ceasurilor şi nu de puţine ori am admirat modele pe care ne-am fi dorit să poată fi purtate cu ambele feţe la vedere; Métiers d’Art sunt la mare preţ pentru foarte multe companii, dovadă că mulţi clienţi îşi doresc ceasuri tot mai excepţionale; iar companiile şi-au diversificat accelerat oferta pentru partea feminină a publicului, numărul lansărilor dedicate femeilor fiind în creştere.

Roger Dubuis

Roger Dubuis a continuat şi anul acesta să descopere noi universuri fantastice, iar o dată cu noua colecţie Hommage a dezvăluit o lume steampunk, populată cu automatoni şi mecanisme romantico/post industriale. Noutăţile din 2014 reinterpretează primele ceasuri lansate de brand pe vremea când nu se afla în grupul Richemont, în 1995, un tribut adus originilor casei. Astfel, Hommage include patru mecanisme noi, care se alătură ediţiei limitate lansate anul trecut – Flying Tourbillon Minute Repeater. Unul dintre cele mai spectaculoase modele este Hommage Flying Double Tourbillon, al cărui cadran este prelucrat spectaculos de către maeştrii în guilloché – dacă în mod normal artizanii repetă gravarea de două ori, în cazul acestei ediţii au fost cinci până la şapte repetiţii, ceea ce le conferă o strălucire, o profunzime şi un joc de lumini impresionante.

Vacheron Constantin

După colecţia exclusiv feminină de anul trecut, Vacheron Constantin a revenit în forţă şi în lumea bărbaţilor, cu un alt record „slim” – cel mai subţire ceas repetiţie la minut, noul Ultra Thin calibre 1731 de 3,90 mm. Casa a lucrat cinci ani pentru dezvoltarea mecanismului, iar rezultatul este un sunet extrem de clar (varianta iniţială este înregistrată pentru ca orologerii să aibă punct de reper). În plus, ducând mai departe tradiţia ceasurilor skeleton lansată în 1755, casa a lansat două noi ceasuri „deschise” – Métiers d’Art Mecaniques Ajourées inspirate de arhitectura gotică a staţiilor de tren din timpul revoluţiei industriale. Mai mult, compania a creat şi cinci noi modele în colecţia Malte, care din 2012 are un nou design. Din nou, cele mai artistice creaţii fac parte din colecţia Métiers d’Art – Fabuleux Ornaments inspirate de India, Turcia, China şi Franţa.

Montblanc

Pe măsură ce trec anii, noutăţile orologere Montblanc devin din ce în ce mai interesante, iar compania îşi consolidează tot mai mult poziţia pe piaţă. Cu un nou CEO, Jerome Lambert (fostul şef de la Jaeger-LeCoultre), compania anunţă planuri mari, aşa că 2015 se va dovedi şi mai interesant. Deşi este mult prea devreme pentru ca Lambert să îşi pună amprenta asupra noilor modele, se poate spune că a preluat conducerea într-un moment extrem de creativ pentru brand. Noua colecţie Montblanc Meisterstück Heritage include Pulsograph (ceasul care poate măsura pulsul), Moonphase şi un calendar perpetuu care, cu un preţ de pornire de 10.000 de euro, devine astfel cel mai accesibil calendar perpetuu de pe piaţă.

Piaget

De câţiva ani, Piaget pare că se află într-o expediţie fără de sfârşit spre crearea celui mai subţire mecanism/ceas din lume, având la activ 25 de mecanisme ultra thin şi 14 recorduri. Anul acesta a dus limitele dimensiunilor şi mai departe lansând din nou cel mai plat ceas mecanic din lume – Piaget Altiplano 900P de 3,65mm. Ceasul este disponibil în două variante de aur (alb sau roz), iar secretul dimensiunilor atât de reduse stă în faptul că orologerii au reuşit să « fuzioneze » capacul şi placa principală, un principiu folosit în crearea ceasurilor quartz, Piaget fiind primul care a reuşit să aplice ideea în lumea mult mai complicată a ceasurilor mecanice.

Panerai

Officine Panerai este unul dintre brandurile noastre preferate, pentru consecvența de care dă dovadă în aceste vremuri de maximă efervescență, când majoritatea brandurilor orologere sucombă în fața tentației de a face de toate pentru toți: fie modele care reprezintă un divorț drastic de istoria și competențele brandului, fie ceasuri cu dedicație precisă – ca de pildă piața chinezească. Panerai, însă, rămâne fidel drumului ales în urmă cu 16 ani, la relansarea brandului: doar modele care fac parte din ADN-ul brandului de origine florentină, dotate cu mecanisme din ce în ce mai perfecționate și complexe. Anul acesta, Officine Panerai a prezentat un model foarte frumos de cronograf – Radiomir 1940 Chronograph, în varianta platină, aur alb sau aur roșu. Carcasa de 45mm păstrează liniile simple și elegante ale modelului original din anii ’40, fiecare detaliu fiind polisat, inclusiv cele două butoane ale cronografului, coroana și luneta. Geamul este realizat din plexiglas, un material similar celui folosit pentru modelele originale create de Panerai pentru Marina Italiană. Cadranul are un design nou, inspirat, evident, de istoria brandului, dar și de funcția ceasului și include și o scară de tahimetru, pentru a calcula viteza medie. Mecanismul este OP XXV, dezvoltat pe o bază Minerva 13-22 – un calibru mecanic cu remontaj manual, cu o structură complexă. Varianta din platină va fi produsă în 50 de exemplare, iar cele din aur – în câte 100 de exemplare.

Audemars Piguet

Noutăţile Audemars Piguet au oscilat anul acesta în jurul legendarului Royal Oak Offshore, la colecţie fiind adăugate şase noi modele. În 1989, casa revoluţiona lumea ceasurilor sport prin lansarea ceasurilor create de Emmanuel Gueit – versiuni de 44mm care pentru acel moment reprezentau nişte „uriaşi” cărora mulţi nu le dădeau nicio şansă de succes. Audemars Piguet nu a plecat urechile la cântecele de lebădă ale scepticilor şi iată că în prezent colecţia a devenit bestseller. Unul dintre cele mai spectaculoase modele este noul Audemars Piguet Royal Oak Concept GMT Tourbillon 44 mm care are luneta şi puntea din ceramică albă, al cărui tourbillon a fost pentru prima dată plasat în dreptul orei 9.

Van Cleef  &  Arpels

Van Cleef & Arpels a scris o nouă strofă din poezia timpului, aşa cum face de ani buni, casa fiind inspirată anul acesta din lumea astronomiei. Poetic Astronomy 44mm Midnight Planétarium afişează timpul cu ajutorul unei stele căzătoare, dar cadranul a servit şi ca scenă pentru un spectacol în miniatură al rotaţiei pământului şi altor cinci planete (Mercur, Venus, Marte, Jupiter şi Saturn) în jurul Soarelui.  În plus, casa a lansat și prima complicaţie din colecţia Pierre Arpels – Heure d’ici Heure d’ailleurs.

IWC

În fiecare an, este rândul uneia dintre colecțiile IWC pentru a intra în lumina reflectoarelor într-o formă nouă și îmbunătățită – în 2014, a sosit momentul gamei Aquatimer, colecția de ceasuri subacvatice a manufacturii din Schaffhausen. Modelul nostru preferat este Aquatimer Automatic 2000, cu o carcasă din titan și etanș până la adâncimea de 2.000 de metri. Modelul este echipat cu mecanismul automatic in-house 80110, bazat pe Valjoux 7750. Toată colecția a avut ca punct de inspirație ecosistemul incredibil din insulele Galapagos, unde scafandrii care chiar se aventurează până la 2.000 de metri cu modelul lor Aquatimer Automatic pot vedea și cataloga o varietate spectaculoasă de specii marine.

Parmigiani Fleurier

Parmigiani, unul dintre cele trei branduri independente de la SIHH, a deschis prezentarea optimist, anunţând o creştere de 15% a vânzărilor în 2013 precum şi planuri pentru deschiderea a noi boutique-uri. Ceea ce nu înseamnă şi o extindere a producţiei care va rămâne la 6.000 de ceasuri pe an, casa dorind să îşi menţină renumele de brand de nişă. În ceea ce priveşte noutăţile, compania şi-a propus să atragă un public mai tânăr cu noua colecţie Métro, care include linia Métrographe pentru bărbaţi şi Métropolitaine pentru femei, cu un look mai urban şi modern.

Jaeger-LeCoultre

Master Compressor Chronograph Ceramic este, după cum arată și numele, varianta din ceramică a celebrelor piese Master Chronograph, într-o ediție limitată la 500 de exemplare. Cheia de compresie (invenția patentată de Jaeger-LeCoultre pentru acest model) asigură etanșeitate optimă – o întoarcere pe jumătate blochează coroana într-o poziție de securitate care împiedică o eventuală mânuire greșită a acesteia. Carcasa de 46mm este realizată dintr-un aliaj de ceramică ce este practic imun la orice fel de șocuri sau zgârieturi, iar cadranul este foarte bine încadrat de nuanța profundă a ceramicii. Pe cadran și-au făcut loc indicatorul de cronograf (un ac roșu, îndrăzneț), funcția GMT și fereastra zi / noapte. Mecanismul automatic Jaeger-LeCoultre Calibre 757 este realizat, asamblat și decorat manual – 28.800 de vibrații pe oră, rezervă de funcționare de 65 de ore, 300 de componente și 45 de rubine.

Cartier

Ca de obicei în ultimii 167 de ani, Cartier a lansat multe modele care mai de care mai elegante, pavate cu pietre prețioase, dar și cu materiale mai neașteptate precum – petale de trandafir. Tot Cartier, ca de obicei în ultimii ani de când s-a concentrat mai mult pe partea de complicații și haute horlogerie, a lansat modele moderne, complicate, cu un design dinamic, contemporan și mecanisme foarte complexe. Anul acesta a marcat și debutul venerabilului brand în domeniul ceasurilor de scufundări –  Calibre de Cartier Diver. Luneta unidirecțională poate fi ajustată la jumătate de minut, iar indicatoarele care semnalează intervalurile de câte 5 minute sunt foarte clar marcate. Indicatorii perioadelor de scufundare sunt clar lizibili sub apă datorită stratului de superluminova, care a fost aplicat și pe orar, minutar și secundar. Ceasul este etanș până la o adâncime de 300 de metri. Cartier Diver este disponibil în oțel sau aur roz.

A. Lange & Söhne

Ca de obicei, germanii de la A. Lange & Söhne, de fapt prin vocea olandezului Anthony de Haas, au prezentat unul dintre cele mai spectaculoase ceasuri de la Salon, daca nu chiar cel mai spectaculos: Richard Lange Perpetual Calendar “Terraluna”. E un model pe care îl vom prezenta pe larg în numerele viitoare, dar nu putem publica rezumatul ediției SIHH 2014 fără a enumera câteva dintre trăsăturile excepționale ale celei mai recente capodopere Lange & Söhne. Carcasa din aur alb sau roz are un diametru de 45mm, iar cadranul prezintă designul specific al unui regulator. Cercul mare al minutelor se află în partea superioară a cadranului, iar “cerculețele” pentru minute și secunde sunt plasate dedesubt. Designul cadranului a fost inspirat de celebrul regulator din 1807, creat de Johann Heinrich Seyffert. Sub fereastra datei supradimensionate caracteristica pentru Lange & Söhne se găsesc două aperturi mai mici care arată ziua și luna. Calendarul este programat pentru a afișa corect durata diferită a lunilor anului chiar și în anii bisecți, până în 2100. Toate afișajele calendarului se schimbă instantaneu la miezul nopții. După cum spunea Anthony de Haas, director de dezvoltare de produs Lange & Söhne, probabil vă întrebați ce e cu numele modelului, pentru că până acum nu e nicio terra și nicio luna. Ei bine, aruncați o privire pe “verso” și veți descoperi un mecanism extraordinar, de fapt un afișaj al fazelor orbitale ale lunii, care înfățișează constelația pământului, lunii și soarelui. Vom prezenta pe larg mecanismul în numerele următoare, până atunci vă lăsăm să îl descoperiți din poze.

Baume & Mercier

Colecția Clifton a fost introdusă de Baume & Mercier anul trecut, inspirându-se din moda anilor ’50, iar anul acesta s-a îmbogățit cu un nou model – Clifton Retrograde Date Automatic. Cadranul oferă un spațiu generos funcției retrograde – între ora 2 și ora 4. Datele pare sunt prezentate cu cifre arabe și markeri, iar datele impare sunt arătate doar prin markeri. Un ac din oțel albastru trasează data, iar alte ace similare indică rezerva de funcționare de 40 de ore și afișajul datei din dreptul orei 9. Carcasa din oțel de 43mm include un mecanism automatic Soprod 9094, bazat pe ETA 2892, cu adăugarea funcțiilor de calendar. Mecanismul e vizibil prin capacul transparent din cristal safir.

Richard Mille

RM 36-01 G-Sensor Tourbillon Sébastien Loeb este rezultatul colaborării dintre Richard Mille și cel mai titrat campion din WRC (9 titluri consecutive). Modelul reprezintă o continuare a RM 036, cu senzorul mecanic de G-force. Mecanismul tourbillon are un indicator al rezervei de funcționare în dreptul orei 2, un selector de funcții la ora 4 și un buton de resetare a senzorului G-force pe mijloc. Carcasa din titan și carbon are un diametru de 47,70mm, iar designul atipic oferă vizibilitate sporită prin contrastul cu elementele mecanismului, realizate din titan și tratate cu PVD. Senzorul G-force poate fi rotit manual pentru a se alinia în diferite direcții, astfel încât șoferii pot vizualiza decelerarea laterală, precum și forțele longitudinale din colțuri. Senzorul, conectat direct la lunetă și la geamul cristal safir, poate indica forțe G de până la 6 G. Scara indică dacă decelerarea este sigură (zona verde) sau periculoasă pentru pilot (zona roșie).

Ralph Lauren

Brandul celui mai elegant american (un joint venture între casa de modă și Grupul Richemont) a prezentat variațiuni ale modelelor existente, îmbogâțindu-și colecția. Slim Classique are acum o nouă variantă de dimensiune – 32mm, 867 Diamond Watch este pavat cu diamante pe toată suprafața brățării și a carcasei Art Deco, iar Stirrup are acum mai multe variațiuni în gama sa mai mică – Petite Stirrup (între 23 și 27mm): oțel cu sidef sau aur roz și cadran negru.

Greubel Forsey

Greubel Forsey este cel mai tehnic brand de la SIHH, tourbillonul fiind cea mai simplă complicaţie ieşită din mâna orologerilor companiei. De altfel compania independentă nu se mai mulţumeşte demult să vorbească despre un simplu tourbillon, iar 2014 nu a făcut excepţie, Greubel Forsey lansând, la aniversarea a zece ani de existenţă, cinci noi modele extrem de tehnice printre care QP à Equation care este un fel de computer mecanic reinventat şi Tourbillon 24 Secondes Contemporain Sertie, primul ceas cu diamante din istoria companiei.