FacebookTwitterLinkedIn

Omul de afaceri Ovidiu Tender (56 de ani), cu activităţi concentrate mai ales în domeniul resurselor minerale, pare să fie omul potrivit la locul potrivit. Deşi a încercat de-a lungul timpului mai multe afaceri, de la IT, la turism, farma şi imobiliar, Ovidiu Tender s-a concentrat în ultimii doi ani spre investiţiile pe care le consideră strategice, pe termen mediu, la nivel mondial.

„Cred că exploatarea resurselor minerale şi agricultura vor deveni, în anii care urmează, şi mai relevante în economia mondială”. De aceea, omul de afaceri român a investit mai mult de zece milioane de euro – numai în ultimul an – în resurse minerale. Dar nu oriunde, ci în state exotice, din Africa de Vest. „Soluţia mea este diversificarea investiţiilor, în primul rând din punct de vedere geografic. Încerc să caut noi pieţe, clienţi din zone mai exotice, pentru a mă proteja în cazul apariţiei unor crize sistemice”.

Ovidiu Tender deţine în acest moment, în Senegal şi alte patru state din Africa de Vest, permise de explorare şi exploatare de fosfaţi, metale grele, metale rare, aur şi cupru şi contracte pentru investigarea geologică a mai multor suprafeţe. Valoarea de piaţă a concesiunilor deţinute de Tender în Africa se ridică la minimum 600 de milioane de dolari, potrivit afirmaţiilor antreprenorului.

Vezi aici la cat a estimat Forbes in 2012 averea antreprenorului Ovidiu Tender:

Momentan, acesta investeşte doar în propriile companii, însă consideră că aurul ar putea fi o investiţie bună, în 2013. În ceea ce priveşte business-urile cu potenţial anul viitor, Tender nominalizează agricultura, energia şi IT-ul. „Cred că acestea  vor furniza marje de profitabilitate sănătoase pentru starea în care se află economia mondială”.

La polul opus, se află, spune Tender, afacerile care depind foarte mult de factorul politic. Altfel spus, afacerile cu statul. „Pot prezenta riscuri considerabile ca urmare a incertitudinilor inerente. De asemenea, întârzierea plăţilor dinspre stat către antreprenorii privaţi poate duce la insolvenţă. Sunt foarte multe cazuri de companii care au fost ruinate de amânarea plăţilor pe care statul trebuia să le facă”.

Sfat pentru 2013

Diversificarea portofoliului de clienţi este, în opinia antreprenorului Ovidiu Tender, singura metodă de creştere a afacerilor. Iar diver­si­fi­carea din punct de vedere geografic, în special, pare să fie cartea câş­­tigătoare a omului de afaceri român. Din principiu nu respinge niciun business. „Orice afacere poate deveni la un moment dat atractivă. Nu spun nu, din principiu. Nu m-aş fi văzut niciodată în postura de patron în fotbal, însă a existat într-o conjunctură posibilitatea de a intra în acest domeniu, care prezenta şi multe avantaje. Am renunţat, ulterior, la acea perspectivă, dar am şi învăţat că orice domeniu poate prezenta interes.“