FacebookTwitterLinkedIn

Mircea Tudor, proprietarul companiei românești MB Telecom și al mai multor invenții consacrate la nivel internațional (Roboscan, sistemul avansat de scanare a camioanelor și containerelor, creat de firma sa, MB Telecom a adjudecat pentru România, marele premiu – pentru prima data în istoria de 40 de ani a Salonului de Invenții și Produse Noi de la Geneva) este pesimist în aceea ce privește climatul investițional din țara noastră, anul viitor. Din cauza blocajului politic care a înghețat practic toate proiectele de investiții pentru aproape jumătate de an, 2012 a fost un an greu pentru afacerea sa, MB Telecom. Compania activează în zona securității transfrontaliere, domeniu gestionat prin definiție de către stat. „Astfel, am fost blocați și noi în această perioadă, cu consecințe negative asupra cifrei de afaceri și a rezultatelor financiare generale”. 

Vezi aici la cat a estimat Forbes in 2012 averea cercetatorului Mircea Tudor:

În ciuda acestui context nefavorabil, inginerul Mircea Tudor va continua să investească cu încredere în domeniul care l-a consacrat: cercetarea. Consideră că cel mai ridicat randament, anul viitor, îl vor avea investițiile în inteligența umană (cercetarea, inovarea). „Investiția în inovație va rămâne un domeniu prin excelență profitabil în perioade de criză. Nu întâmplător multe state și-au mărit bugetele de cercetare ca măsură anticriză, în timp ce guvernanții noștri le-au micșorat continuu în ultimii ani!”. 

Alte două domenii fierbinți în 2013 vor fi, potrivit antreprenorului Mircea Tudor, energia regenerabilă și industria alimentară. În cea din urmă, omul de afaceri a investit deja „câteva milioane de euro”, prin achiziționarea, recent, a unui pachet de 35% din acțiunile producătorului autohton de ciocolată și napolitane Food Distributione. Pentru retehnologizarea fabricii, Tudor a planificat  investiții de peste cinci milioane de euro, în 2013. Dar care sunt modalitățile prin care pot fi ținute la adăpost averile/investițiile în vremuri de criză?

„Depinde de forma de capitalizare a averii”, spune Mircea Tudor. Dacă este lichidă, băncile străine specializate în administrarea averilor oferă soluții interesante și destul de atractive, este de părere omul de afaceri român. „Pentru celelalte forme de averi, aș recomanda conversia imobiliarelor în lichidități”. În ceea ce privește soluțiile pentru sporirea averii în astfel de perioade dificile din punct de vedere financiar, Mircea Tudor amintește, înainte de toate, investițiile „în ceea ce alții nu se gândesc să facă, nu au curajul să facă sau nu au experiență investițională în domenii neconvenționale. Cu cât sunt mai puțini investitori într-un domeniu, cu atât riscurile sunt mai mici și implicit șansele de profit sunt mai mari”.

Mircea Tudor atrage atenția și asupra oportunităților care apar inevitabil în perioadele de criză, dar și asupra portofoliilor băncilor, care dețin un număr impresionant de active spre vânzare. „Dar nu vă grăbiți să cumpărați la prima sau la a doua licitație”. Mircea Tudor va ocoli în 2013 trei domenii de activitate, pe care le consideră extrem de riscante la noi, și anume: imobiliare, hoteluri și restaurante și industria ușoară