Cautare
, Contributor

Industrie |
|

Sfaturi de la miliardari, pentru 2013 Călin Costan: Nu ocoliți imobiliarele

Calin Costan.jpg
Energia, agricultura, imobiliarele, companiile aflate în dificultate financiară și domeniile noi, inovatoare. Acestea sunt oportunitățile investiționale, în 2013, potrivit antreprenorului de Top 500, Călin Costan.

Într-un 2013 ce se anunță greu, în care blocajul băncilor se va accentua, iar investitorii europeni nu se vor mai înghesui să investească în capacități de producție în țara noastră, Călin Costan, proprietarul grupului de firme ICCO din Brașov, cu afaceri de peste 90 de milioane de euro în 2011 recomandă prudență. Iar asta pentru că economia autohtonă se va confrunta și în 2013 cu probleme cauzate de blocajul finanțărilor, dobânzile mari practicate de bănci și piața de desfacere modestă. A nu se confunda însă prudența cu pasivitatea, pare să spună Costan.

Deși este un domeniu care a dus la falimentul multor afaceri, una dintre modalitățile de a-ți spori averea în timp de criză- în cazul în care există lichidități disponibile – o reprezintă imobiliarele! Investițiile trebuie însă orientate cu grijă, doar spre acele active care, deși sunt atinse de criză, au un potențial sigur de creștere și spre companii aflate în dificultate.

Vezi aici ce cu ce avere a figurat Calin Costan in Topul Forbes, editia 2012:

În ceea ce privește investițiile noi, Costan indică energia și agricultura. „Cred că 2013 va fi anul agriculturii și al investițiilor în proiecte de energie solară”. Investițiile în domenii noi, inovatoare, dar și restructurarea și reorganizarea afacerii pot reprezenta alte două modalități prin care pot fi sporite investițiile în vremuri de criză. Producția cu desfacere pe piețele externe și agricultura sunt în acest moment afacerile cu cel mai ridicat randament. Costan va investi în 2013 în extinderea clinicii medicale pe care o deține în Brașov și în realizarea unui parc solar fotovoltaic.

Dar cum marea majoritate a antreprenorilor autohtoni preferă în această perioadă să-și țină mai degrabă la adăpost averea decât să și-o sporească, Costan indică două modalități în acest sens, respectiv lichidizarea prin vânzare și încetinirea ritmului de dezvoltare, pentru creșterea lichidităților. Antreprenorul brașovean nu ar investi niciodată în restaurante, hotelărie și în imobiliare rezidențiale. În opinia acestuia, cele mai riscante business-uri sunt în acest moment imobiliarul rezidențial și producția care se adresează pieței locale.

Sfat pentru 2013

Antreprenorul Călin Costan, proprietarul grupului de firme ICCO, cu activități în domeniul energiei, construcțiilor și medical recomandă investițiile în imobiliar. Dar nu în orice fel de proiect imobiliar, ci doar în acele active cu  potențial real de creștere și în niciun caz în rezidențial! Investițiile în domenii noi, inovatoare, dar și restructurarea și reorganizarea afacerii reprezintă modalități prin care averile pot fi sporite în perioade de criză. În 2013, „afacerile momentului” pot fi energia și agricultura. Nu ar investi niciodată, susține antreprenorul, în restaurante, hotelărie și rezidențiale.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii