FacebookTwitterLinkedIn

În ciuda mai multor încercări de preluare a afacerii în 2020 – mai întâi de către JD Sports și apoi de Frasers Group – închiderea lanțului de magazine Debenhams a fost inevitabilă. Compania britanică „gemea” sub o povară excesivă a datoriilor. În total, aproximativ 12.000 de persoane își vor pierde locul de muncă.

52 de magazine au fost închise deja pe 8 mai, alte 25 pe 12 mai, iar ultimele 28 astăzi.

Închiderea marchează sfârșitul unei ere pentru retailul britanic. Rădăcinile Debenhams datează din 1778. În anii 1950, retailerul a devenit cel mai mare lanț de magazine universale din Marea Britanie, cu 110 unități. Lanțul a dorit chiar să dubleze acest număr și a continuat să deschidă noi magazine până în 2017, deși vânzările și profitabilitatea erau deja supuse unei presiuni puternice din partea creșterii comerțului electronic.

Blocajul din timpul pandemiei a fost picătura care a umplut paharul retailerului, potrivit BBC. Brandul Debenhams mai există însă online: în ianuarie 2021, Boohoo Group a investit 55 de milioane de lire sterline (62 milioane de euro) pentru brandul Debenhams. Boohoo vrea să fie cea mai mare piață din Marea Britanie în industria fashion, beauty, sport și articole de uz casnic.