Cautare
, Contributor

Media şi entertainment |
|

“Sfârşitul Occidentului?” sau cartea istoricului care nu ştie nimic despre viitor

Sfarsitul_Occidentului.png
  Lucian Boia, cel mai cunoscut istoric român de după 1990, a lansat de Ziua Europei o nouă carte, cea de-a 21-a din seria celor pe care ni le-a propus constant în ultimii ani sub egida Editurii Humanitas. “Sfârşitul Occidentului? Spre lumea de mâine” apare la mai puţin de şase luni de la precedenta carte semnată Lucian Boia, “De ce este România altfel?”, volum care s-a vândut în circa 40.000 de exemplare până azi. 

 

Istoricul a precizat  la lansarea cărţii “Sfârşitul Occidentului? Spre lumea de mâine” că “nu ştie ce s-ar putea întâmpla în viitor” şi, ca atare, lucrarea sa trece în revistă scenarii de posibilităţi şi probabilităţi fără ca autorul ei să se fi lăsat atras în plasa celor care furnizează soluţii, reţete sau descifrări insolite asupra lucrurilor anunţate. Cu alte cuvinte, celor care vor încerca să citească printre rânduri, Lucian Boia le transmite un mesaj simplu, poate chiar dezamăgitor: “Nu vom şti niciodată în ce piesă jucăm. Pur si simplu explicaţia cea mare n-o vom avea niciodată, chiar dacă vom coloniza galaxiile”.

Un capitol al noii cărţi este dedicat scenariilor legate de destinul Uniunii Europene. Lucian Boia enunţă  ceea ce orice cititor avizat în problemă ştie deja.

1 –  Uniunea Europeana se va destrăma (incluzând aici şi dispariţia monedei unice, ca prim pas).

2 – Va exista o şi mai mare intregrare.

3 – Scenariul de compromis poate fi cel al al unei uniuni europene politice şi economice cu două sau mai multe viteze.

Scenariul negativ pleacă, bineînţeles, de la supoziţia că Uniunea nu va rezista turbulenţelor actuale şi viitoare. Motive ar fi destule: creşterea curentului eurosceptic în întreaga Europă, dorinţa britanicilor de a părăsi UE, frustrarea ţărilor mici, cum ar fi Grecia sau Cipru, care a trebuit să adopte măsuri economice dure pentru a primi finanţarea atât de necesară din partea Bruxelles-ului pentru a nu sucomba economic şi chiar politic, care ar putea exploda într-o bună zi, dorinţa cetăţenilor unor regiuni întinse precum cele din Catalunia şi Scoţia care doresc din ce în ce mai mult să-şi ia destinul în propriile mâini. Şi, de ce nu, inclusiv oboseala nemţilor de a continua să tragă parcă întregul continent după ei, aşa cum s-a instalat în ultimii patru-cinci ani această percepţie cvasi-generală!  

Scenariul pozitiv trece în revistă Statele Unite ale Europei. Un vis care s-a înfiripat la finele celui de-al doilea război mondial, dar care nu s-a materializat pe deplin. În acest caz, Europa unită va trebui să aibă o singură voce, ceea ce nu se întâmplă azi când guvernul UE întâmpină zeci de probleme, iar fiecare din cele 27 de ţări membre (din iunie vor fi 28, o dată cu intrarea Croaţiei) are propria politica internaţională şi propriul sistem de apărare.

Compromisul vizează în primul rând statele din sudul continentului, care neputând recupera handicapul economic ce le separa de ţările din nord, vor trebui să accepte realitatea şi, ca atare, vor forma o zonă a Uniunii Europene ce le permite „celorlalţi să-şi vadă de ale lor”. În acest caz, Lucian Boia adaugă clar că nu are nicio idee „despre cum ar funcţiona, în fapt, o asemenea maşinărie complicată şi contradictorie”.

Concluzia capitolului sună sentenţios: „Cele trei Europe de mâine se înscriu perfect în regulile descifrării viitorului. Viitorul real va fi într-un fel sau altul, însă evident într-un singur fel. Viitorul virtual – cel cu care ne îndeletnicim noi – este în multe feluri, care se bat cap în cap.”

După ce a fost acuzat că a distrus miturile istoriei naţionale,  pentru Lucian Boia ar putea urma etapa acuzaţiilor că face acelaşi lucru şi cu miturile europene.  Dincolo de o asemenea exagerare (dar putem oare prezice viitorul?), să încheiem cu o consolare propusă de însuşi autorul cărţii: „omul e fiinţa cea mai adaptabilă; aşa că, nici o grijă, se va adapta perfect la oricare dintre istoriile posibile şi nu va avea nici un motiv să regrete ce a fost cândva.”

Tuturor, lectură atentă! 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii