FacebookTwitterLinkedIn

Poate mi se pare mie, dar parcă mai toate supercarurile lansate în ultima vreme arată mai bine din spate: „fața” e probabil supusă rigorilor de imagine ale brandului, în timp ce în spate imaginația designerilor se poate desfășura în voie (sau poate se insistă pe aspectul posteriorului pentru că noi, muritorii de rând, vedem mașinile astea mai mult din spate, după ce ne-au depășit ca o nălucă…). Noul Ferrari SF90 Spider nu face excepție – posteriorul e o veritabilă capodoperă.


Ca și SF90 Stradale, al cărui indicativ celebrează cei 90 de ani de activitate ai Scuderiei Ferrari, Spider este propulsat de trei motoare electrice și un V8 convențional. Caii sunt repartizați astfel: 220 vin pe partea electrică și 780 de la motorul turbo V8. Cuplul este de 800 Nm, viteza maximă de 340 km/h. Cutia de viteze schimbă treptele în 200 de milisecunde, ceea ce înseamnă că este cu 30% mai rapidă decât generația precedentă (și cu 9 kg mai ușoară), facilitând atingerea a 100 km/h în 2,5 secunde.

Mașina cântărește 1650 kg, mai mult decât versiunea cu plafon rigid, cea mai mare parte din greutatea suplimentară provenind chiar de la plafonul retractabil și mecanismul de acționare a acestuia – „acoperișul” se închide sau deschide în 14 secunde.

Frânele Spider-ului sunt controlate de un sistem brake-by-wire, care folosește atât sistemul hidraulic cât și pe cel electric. Pe volan sau eManettino cum i se zice „acasă”, există un selector dedicat modelelor plug-in-hybrid, care permite șoferului să opteze pentru trei moduri de conducere: Hybrid înseamnă utilizare optimizată a motoarelor electrice și a celui cu combustie, Performance exploatează la maxim V8-ul, iar Qualify dă totul din ambele surse de putere.

Prețurile pentru noul Ferrari SF90 Spider pornesc de la 473.000 de euro.