Cautare
, Contributor

IT |
|

SF sau realitate? Cum va revoluționa Internetul Tuturor Lucrurilor viața de zi cu zi

tehnologie.jpg
Clădiri și parcări inteligente, monitorizarea consumului de apă și gaz, controlul prin dispozitive interconectate, toate acestea ar putea genera reduceri de costurilor de sute de miliarde de dolari în următorii ani, potrivit unui Global Cisco Study care susține că Internetul Tuturor Lucrurilor (IoE) va revoluționa viața de zi cu zi a tuturor.

,,Începând de anul acesta se va da startul celei mai mari tranziții din IT”, a afirmat Michael Ganser, vicepreședinte Cisco Europa Centrală.

,,Internetul Tuturor Lucrurilor ar putea genera o valoare economică pentru sectorul public de 4,6 mii de miliarde de dolari în următorii 10 ani”, se arată în studiul dat publicității de Cisco la ediția de anul acesta a Consumer Electronics Show (CES).

Companiile pot beneficia de eficiență operațională crescută, îmbunătățirea serviciilor oferite clienților și o mai bună colaborare, toate acestea conducând la inovație, mai arată sursa citată.

La nivel macroeconomic, 33% dintre managerii intervievați au considerat că piața globală a muncii se va îmbunătăți datorită IoE, în timp ce 47% se așteaptă la un impact pozitiv asupra nivelului salariilor, pe fondul apariției unor noi tipuri de locuri de muncă, care vor necesita calificări superioare.

Studiul a făcut în rândul a 7.500 de manageri și decidenţi IT din 12 țări și relevă faptul că firmele care realizează conexiunea dintre lucruri, date, procese și oameni vor deveni mai eficiente și vor crea noi experiențe pentru clienti, pentru ca la final să genereze un profit mai mare, în valoare de până la 613 miliarde dolari în 2013.

"Acest studiu arată că ne îndreptăm către următorul pas în evoluția internetului, unde este pus în joc avantajul competitiv pentru afaceri, industrii și regiuni. În urmatorul deceniu, vor fi competitive companiile care înțeleg corect și adoptă  Internetul Tuturor Lucrurilor – nu numai în tehnologie și operațiuni, ci în modul în care se vor conecta cu clienții și partenerii", a declarat Michael Ganser.

”În industria prelucrătoare, vom vedea mai multe fabrici inteligente care vor utiliza sisteme automatizate, roboți și senzori de monitorizare a consumului de energie, a lanțului de aprovizionare și a calităţii. În Europa Centrală avem exemple de companii care au adoptat din timp aceste tehnologii, printre care producătorii de automobile, furnizori de servicii logistice, precum Hamburg Port Authority, stadioane, dar și start-up-uri”, a mai spus Ganser.

IoE reprezintă conectarea în rețea a oamenilor, proceselor, datelor și lucrurilor. Mai multe tendințe tehnologice, cum ar fi Internetul Lucrurilor (Internet of Things), creșterea mobilității și dezvoltarea cloud computing-ului, dar și importanța tot mai mare a Big Data – se combină pentru a realiza Internetul Tuturor Lucrurilor (IoE).

Realizatorii studiului dau ca exemplu orașul Barcelona, care utilizează în prezent soluții IoE pentru a oferi servicii noi și experiențe îmbunătățite.

Topul tendințelor în tehnologie în 2014

Orașul spaniol este unul dintre primele din Europa care au dezvoltat Servicii Virtuale pentru cetățeni și care folosește tehnologii video și de colaborare pentru a le permite oamenilor să interacționeze virtual, de la distanță, cu primăria.

Totodată, una din cele mai conectate și inteligente comunități din lume a implementat soluții IoE în managementul apei, parcări inteligente, managementul deșeurilor, transport public, ceea ce ajută orașul să economisească bani și să îmbunătățească serviciile oferite cetățenilor.

,,La nivel de municipalități, IoE poate genera o valoare de 1,9 mii de miliarde de dolari în următorii 10 ani”, potrivit raportului Cisco.

Orașele pot beneficia prin implementarea de “killer apps”: clădirile inteligente ar putea genera 100 de miliarde de dolari prin reducerea costurilor operaționale aferente consumului energetic, prin integrarea de sisteme de încălzire, ventilație și aer condiționat; monitorizarea consumului de gaz ar putea genera 69 de miliarde de dolari prin reducerea costurilor de contorizare și creșterea acurateții citirilor pentru cetățeni și furnizorii de utilități; parcările inteligente ar putea genera 41 de miliarde de dolari prin asigurarea vizibilității în timp real asupra disponibilității locurilor de parcare din oraș.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii