FacebookTwitterLinkedIn

Ajung la adresă și zâmbetul meu se transformă în dilemă: la care dintre cele 3 uși să bat? Scriu repede un mesaj și una dintre uși se deschide, descoperind o Elis solară, încântată de rolul de a-mi face turul noii casei în care s-a așezat Designist. În timp ce îmi descrie fiecare încăpere, antreprenoarea îmi mărturisește că și-a unit forțele cu o companie de IT pentru a împărți spațiul superb în care se află. Amenajat de Elis, primitor ca și cum ar găzdui oaspeții balurilor de altădată, biroul Designist se simte ca o bijuterie cristalizată în clădirea – monument istoric din 1927. Generos cu tavanele sale înalte, împodobit cu glasvanduri din cristal și cu soba albă din teracotă, pe post de mărgăritar, locul te invită la creativitate.

București – Kuala Lumpur – Singapore – București

Elis Popescu este o femeie care iubește frumosul și călătoriile. A terminat facultatea de limbi străine și a început să lucreze pentru Casa Lux, la început ca secretar general de redacție, iar mai târziu, ca redactor-șef. Economia care a afectat foarte mult zona de nice to have a așezat într-o zonă de umbră publicațiile de amenajări interioare, ceea ce a determinat-o pe Elis, după 6 ani de print, să plece în 2010, cu tot cu regrete, în Asia de Sud Est. Urmau câteva luni sabatice. Avea nevoie de o nouă paradigmă, de zile fără planuri, de o altă perspectivă.

Prima oprire a făcut-o în Kuala Lumpur. 4 luni de aventuri în Malaezia, Cambodgia și Laos, au inspirat-o pentru a reveni în țară, dar nu pentru multă vreme. Oportunitatea unui job în Singapore, țara pe care nu o vizitase în vacanță, a convis-o să-și facă din nou bagajele. Adevăratul șoc cultural nu i-a permis lui Elis să se adapteze, făcând-o să-și dea seama că locul ei este în România, unde ar putea dezvolta un proiect precum Designist. „La acea vreme nu erau în România reviste online consistente și nici alte inițiative care să sprijine designul. Am simțit că era un moment propice“.

Designist s-a născut așadar la inițiativa de a vorbi despre design și industrii creative, despre creații și creatori, urmând pașii clasici ai unui start-up. Da, Elis recunoaște că a început ca o pasiune, însă și-a dorit mereu și partea în care să-și cristalizeze ideile într-un business sustenabil, ceea ce s-a întâmplat abia în 2014, după 2 ani de eforturi constante. „E important să aloci unui astfel de proiect cel puțin 1 an și jumătate pentru a prinde rădăcini și a-i forma comunitatea. Mai ales că Designist face o selecție riguroasă și își asumă și o funcție de educare a publicului vizavi de cele mai valoroase proiecte din România.“ 

Foto Elis_Expozitie Galateca_Made in RO_credit Marian Teodorescu

Cum se face business-ul cu idei fine?

Au început să scrie pe site cu aceeași responsabilitate pe care o aveau pentru print și chiar dacă la început au fost doar doi oameni, acum echipa numără 5 persoane și câțiva colaboratori (fotografi, arhitecți, designeri). Toți „pictează“ pe canvasul aceluiași proiect: Designist.

În 2013, lui Elis i-a venit ideea de a oferi comunității și un produs offline. Așa au început să organizeze workshop-uri de weekend, unde primul astfel de curs a fost susținut de Ioana Corduneanu (Semne Cusute) în care cursanții învățau să coasă motive tradiționale pe un ștergar. În urma feedback-ului, început să proceseze ideea unor cursuri de lungă durată, iar 2014 a coincis cu lansarea platformei Creative Learning, sub a cărei umbrelă se fac cursuri de design interior, graphic design, ceramică, textile, nutriție și wellbeing.

Ca planuri pentru primăvara aceasta, își doresc să „ducă“ un curs și în Timișoara, însă se orientează și către zona corporate. O altă direcție de business a avut loc și în 2015, când Designist a trecut și de partea cealaltă: au avut de amenajat o garsonieră într-un ansamblu rezidențial, Elis fiind cea care a îmbrăcat costumul designerului de interior. Rezultatul a avut ecouri neașteptate, care au bucurat-o mult.

Citește și Marina Aristotel, artă și couture

Provocările au fost și sunt în continuare foarte multe, însă Elis e recunoscătoare pentru ce i se întâmplă de când a apărut Designist în viața ei. „A fi antreprenor e o chestie bittersweet: sigur, e minunat să-ți pui în scenă ideile. Ai libertate totală. Într-un fel poți face ce vrei, însă în realitate nu e chiar atât de simplu. Eu, de exemplu, am ajuns ușor, ușor, să am cinci job-uri simultan.“

Chiar dacă au trecut aproape 6 ani de când a lansat proiectul, Designist se află încă din punct de vedere business, la statutul de start-up. Începând cu zona contabilă, juridică, fiscală și până la partea creativă, trebuie să i se dedice, asemenea unui părinte. „Ca antreprenor, de la un punct încolo, jobul îți devine stil de viață. Așa că, începând de la provocările financiare până la cele creative, este o încrâncenare constantă să fii antreprenor. Ai nevoie să te reinventezi permanent.  Dacă îți dai seama că o idee pe care ai considerat-o potrivită, nu funcționează, trebuie să fii capabil să virezi imediat.“

O ascult atentă pe Elis în timp ce ni se răcesc cafelele și soarele începe să-și scadă intensitatea. Antreprenoarea din fața mea posedă acel tip de personalitate care îmbină fragilitatea creativității cu puterea deciziilor. A fost expusă inevitabil la oameni și lucruri frumoase, iar cu know-how-ul adunat curatoriază conținutul editorial pe care îl selectează și împarte pe Designist.ro. Organizează cursuri, a inițiat și celebrul târg Made in Ro și își găsește timp să se bucure de tot ceea ce face, alături de oamenii dragi.

Îi mulțumesc mult pentru timpul acordat și, după ce tărăgănăm saluturile și ne luăm la revedere, ajung pe stradă repetându-mi că sunt norocoasă să întâlnesc astfel de oameni.