Cautare
, Contributor

Cariere |
|

Serial Forbes România: Viață de cercetător român. În străinătate. Astăzi Octavian Voiculescu

cercetator_Octavian_Voiculescu.jpg
Forbes România și-a propus să îi “aducă” în România, chiar și pentru câteva minute, pe cei mai mari cercetători români plecați în străinătate. De carierele lor strălucite de peste hotare poate depinde în mare măsură și viitorul cercetării românești. Astăzi, Forbes România are onoarea să vi-l prezinte pe Octavian Voiculescu, cercetător recunoscut în domeniul medicinei. Este plecat de 19 ani din România, iar în prezent activează ca cercetător la Universitatea Cambridge, din Anglia.

Octavian Voiculescu a decis să plece din România la vârsta de 23 de ani, în 1993. Pe de o parte, spune el, din motivele valabile pentru orice tânăr, din orice epocă: pentru a înțelege lumea, ea trebuie văzută, experimentată. “Dar, în principal, din pricină că orizontul științific românesc era constrângător. Am avut șansa să am profesori într-adevăr excepționali, cu care am avut chiar onoarea sa lucrez. Mi-au rămas model, sunt printre eroii mei. Dar, în țară, existau întregi arii de cunoaștere neacoperite – și, din nefericire, încă sunt și astăzi“.

Octavian Voiculescu are în prezent teme de cercetare în domeniul embriologiei, biologiei celulare și moleculare și în genetică. Încearcă să afle cum este "spartă" simetria unui ovul fecundat și apar axele unui organism? Cu alte cuvinte, cum se formează părțile corpului pornind de la cap la coadă, cum devine partea dorsală diferită de cea ventrală, cum apar diferențele între partea stângă și cea dreaptă? “ Este un proces fascinant din punct de vedere conceptual și puțin înteles. Din nefericire, din punct de vedere medical, asta înseamnă că nu avem o bază pentru a preveni sau corija defectele frecvente (și foarte serioase) care apar – de exemplu, spina bifida sau, mai rău, anencefalii.”

După 19 ani, Octavian Voiculescu este încă foarte atașat de țară, nu doar cu sufletul, ci și cu mintea. Chiar și așa, nu și-ar pemite, spune el, să ia decizii ce i-ar putea afecta munca. “Cum țin foarte mult la ceea ce fac, nu îmi permit ca știința pe care o practic să aibă de suferit din motive ne-știintifice. M-aș minți și aș minți dacă aș veni să fac mai puțin decât pot”, spune românul în legătură cu o posibilă întoarcere în România. Societatea românească ar trebui, spune el, să ia știința în serios.

“Nu înseamnă să se străduiască fiecare să înțeleagă lucruri de specialitate. Dar, așa cum un om de știință spune imediat (și de multe ori pe zi!) "tehnic, eu nu mă pricep la asta, dar măcar știu cum să caut și să aleg între părerile calificate", cred că ar trebui mai multă reținere când lucruri serioase, științifice sau universitare, sunt folosite în scandaluri publice și retorica politică”.

 

Octavian Voiculescu

42 de ani

Reședință Anglia

Universitatea Cambridge

Domeniu cercetare medicină

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii