Cautare
, Contributor

Proiecte speciale |
|

Serial Forbes România: Viață de cercetător român. În străinătate. Astăzi, Liviu Giosan

cercetator_Liviu_Giosan_SUA.jpg
Forbes România și-a propus să îi “aducă” în România, chiar și pentru câteva minute, pe cei mai mari cercetători români plecați în străinătate. De carierele lor strălucite de peste hotare poate depinde în mare măsură și viitorul cercetării românești. Astăzi, Forbes România are onoarea să vi-l prezinte pe Liviu Giosan, oceanograf în Statele Unite ale Americii, la unul dintre cele mai reputate institute de profil din lume.

Liviu Giosan a plecat la studii în Statele Unite ale Americii în 1993, la vârsta de 25 de ani. Decizia de a părăsi România fusese luată însă trei ani mai devreme, în 1990, “după evenimentele din Piața Universității, care au zguduit din rădăcini pe cei din generația mea”. “Lipsa de "know how" modern în domeniul în care lucrez – oceanografie – a fost al doilea mare motiv pentru a pleca. Nu aveam la cine să apelez ca sa învăț meserie în țară.” Planul inițial prevedea să facă studii de specialitate, după care să se întoarcă în România. “Prima parte s-a împlinit, dar întoarcerea acasă este încă incertă”, spune Liviu Giosan, parcă anticipând o întrebare pe această temă.

Românul este în acest moment cercetător la Institutul Oceanografic Woods Hole, cel mai mare institut independent de specialitate și unul dintre cele mai prestigioase din lume, alături de Scripps in California sau Lamont-Doherty al Universității Columbia, din New York. În afara cercetării, Liviu Giosan predă și studenților doctorali. “Poziția pe care o am îmi oferă tot ce mi-aș putea dori: să fac ceea ce iubesc în meseria mea, fără să fiu nevoit sa mă milogesc la nimeni pentru bani, favoruri, etc. Cu alte cuvinte sunt independent și mă dedic doar științei“.

Despre veniturile obținute, Giosan susține că nu sunt grozave. “Institutul este pe Cape Cod, unde bogătașii americani își au casele de vacanță și viața e scumpă. Dar îmi asigură un trai decent, ceea ce iarași nu s-ar fi putut în Romania, unde cercetătorii cu cât sunt mai buni, mai cinstiți și mai dedicați, cu atât au venituri mai mici, pentru că nu se pretează la șmecherii și găinării din care "să iasă bani". Cu toate acestea, Liviu Giosan s-ar întoarce în România. Cu o condiție: să aibă aceeași libertate de acțiune în profesie. “ Nu neapărat salariu similar-  deși nimeni nu se întoarce dacă nu i se asigură un venit decent, ci mai ales condiții de cercetare și predare”.

Liviu Giosan

44 de ani

Reședință: Statele Unite ale Americii

Instituția: Woods Hole Oceanographic Institution

Domeniu cercetare: oceanografie

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii