Cautare
, Contributor

Antreprenori |
|

Serial Forbes: Debut de miliardar în business. Astăzi, Nicolae Sota- negustorul de ţevi

Despre afacerile lui Nicolae Sota- 60 de ani se vorbește destul de puțin, deși sunt extrem de inedite: scoate țevile uzate din pămân și le exportă în America. Debutul său în afaceri a avut loc imediat după Revoluție, în domeniul în care lucrase și până atunci.
Nicolae_Sota.jpg

În 1978, Nicolae Sota (60 de ani) era proaspăt absolvent de ASE. A ajuns să lucreze imediat după ce a terminat studiile la firma Metal Export. Avea 20 de ani şi era primul job. Tocmai se înființase Departamentul America, foarte important în comerţul exterior, iar el fusese angajat pe domeniul ţevi. Un domeniu complicat, pentru care nu prea exista cerere.

Din poziția de angajat în comerțul exterior, Sota exporta astfel în America ţevile de oţel produse în România. Dar a venit Revoluția și a rămas șomer. A primit imediat o ofertă de muncă de la compania Thyssen, ca să îi reprezinte în România. În ciuda salariului enorm oferit de aceștia, Sota a ținut cont de sfatul unui prieten și a refuzat. Și-a deschis însă propria firmă, Sota Metal Export, companie care există şi acum.

A început cu un telefon şi un fax, aşezate la intrarea în apartamentul cu două camere în care locuia pe Calea Moşilor, din Bucureşti. Patru ani a  reprezentat în America patru dintre fabricile producătoare de ţevi din România, respectiv Silcotub Zalău, Republica Bucureşti, Petrotub Roman şi fabrica de ţevi de la Slatina. După privatizarea lor din 2003,  companiile şi-au încetat însă exporturile prin case de expediţii, cum era Sota Metal Export, iar Sota a trebuit să se reorienteze. Din nou.

A găsit o nișă care s-a dovedit a fi foarte profitabilă: ţevile uzate din pământ, pentru care exista cerere importantă din străinătate. Ţevile din oţel, mai ales acelea prin care se transportă gazul se schimbă foarte des. Dar nu numai în acest domeniu, ci şi cele folosite la transportul apei sau electricităţii. Odată înlocuite cu unele noi, cele uzate, scoase din funcţiune trebuie scoase din pământ- regulă impusă de Ministerul Mediului (n.r.- aflate în pământ, ele pot polua mediul).

Iar “piaţa” a fost foarte generoasă. Companii precum Petrom, Conpet sau Transgaz dezafectează frecvent astfel de ţevi, pentru care organizează licitaţii. Odată câştigate, Sota devine proprietarul ţevilor din pământ. Dar trebuie să le identifice, să le scoată și să le curețe și abia după aceea să le valorifice.

Aceste ţevi sunt folosite în diferite domenii, precum construcţii, dar în America, spre exemplu, ele sunt utilizate la protecţia fibrelor optice. De altfel, Sota se confrunta la un mnoment dat din partea americanilor cu o cerere mai mare decât putea onora.

În 2011, business-ul cu țevi uzate al lui Sota ajunsese la aproximativ 3,5 milioane de euro, de la circa 2 milioane de euro, în 2010.

În ediția 2012 a topului Forbes 500 Miliardari, Nicolae Sota a ocupat locul 475, cu o avere estimată la 7 milioane de euro.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii