Cautare
, Contributor

Antreprenori |
|

Serial Forbes: Debut de miliardar în business. Astăzi, Ioan Niculae – cel mai bogat român

Ioan Niculae
Ioan Niculae, proprietarul grupului de firme Interagro cu afaceri în chimie și agricultură de 1,4 miliarde de euro anul trecut este cel mai bogat român, potrivit Topului Forbes 500 Miliardari ediția 2012. Debutul său în afaceri a avut loc cu aproape 23 de ani în urmă, după Revoluție. Primul business i-a adus un profit de 12.000 de dolari.

Revoluția l-a prins pe Ioan Niculae fără bani- avea 240 de dolari depuși la Bancorex, pe care i-a pierdut, după falimentul băncii- dar cu o experiență solidă, căpătată în cea mai mare parte în domeniul comerțului exterior. A lucrat în sectorul chimiei și al îngrășămintelor chimice 10 ani înainte de Revoluție, iar după evenimentele din 1989 a continuat pe cont- propriu, în același domeniu de activitate.

Prima companie a înființat-o în decembrie 1990. Se numea Interaction și era o societate privată cu capital mixt româno- britanic. Iar prima afacere, tot din iarna acelui an i-a adus un profit de 12.000 de dolari. Concret, omul de afaceri a importat dulciuri și ciocolată pentru Crăciunul din acel an, pe care le-a dat la fabrici de îngrăşăminte chimice şi la o fabrică de geam din Mediaş. În schimbul lor a primit mărfuri pe care le-a exportat.

Vezi aici la cât se ridică averea omului de afaceri Ioan Niculae:

Patru ani mai târziu, respectiv în 1994, omul de afaceri a înființat InterAgro, compania în jurul căreia s-a format grupul de firme cu același nume. Domeniul principal de activitate a fost comerţul exterior cu îngrăşăminte chimice pentru agricultură, dar a activat şi în alte domenii, precum agricultură și industria alimentară.

În acest moment, grupul de firme deține în proprietate cinci combinate de îngrășăminte chimice, la Turnu Măgurele (Donaw Chem), Bacău (Amurco), Slobozia (Chemgas), Piatra Neamț (Gaproco) și Făgăraș (Nitroporos).

Ioan Niculae este unul dintre cei mai importanți agricultori din România, cultivând anual o suprafață de peste 55.000 de hectare de teren agricol. Din 2008 a demarat investiții importante și în domeniul enxergiei electrice.

Vezi aici cum vrea Ioan Niculae să devină un jucător important în domeniul energiei

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii