FacebookTwitterLinkedIn

Prim- viceguvernatorul Băncii Naționale a României, Florin Georgescu și viceguvernatorul BNR, Cristian Popa au primit anul trecut cadouri de protocol a căror valoare, cumulată, depășește 4.000 de euro. Din acestea au fost însă păstrate doar cele evaluate la maximum 200 de euro, bucata. Restul au fost cedate Băncii Centrale, potrivit unui document oficial postat pe site-ul instituției.

Prim- Viceguvernatorul BNR, Florin  Georgescu a primit anul trecut cadouri de circa 1.000 de euro, dintre care două statuete și o monedă comemorativă din argint evaluate la aproximativ  320 de euro, dar și un ceas de birou Mario Cioni din cristal și un stilou Mont Blanc Starwalker Resin Fineliner- ale căror valoare cumulată se ridică  la aproximativ 660 de euro. Potrivit listei postată pe site-ul Băncii Centrale, cele două obiecte au fost însă cedate BNR.

Și viceguvernatorul Cristian Popa a cedat instituției câteva  dintre cadourile de protocol primite anul trecut: o servietă din piele Montblanc și o agendă din piele aparținând aceluiași brand, evaluate la aproximativ 1.400 de euro, dar și trei sticle de șampanie Moet & Chandon Brut Imperial- 135 de euro. A păstrat însă cadouri constând în parfumuri (Granville Dior- 190 de euro), butoni de manșetă (Burberry și Hugo Boss ale căror valori variază între 80 de euro și 158 de euro), cravate (Hugo Boss- 80 de euro), șampanii (Dom Perignon 2002- 196 de euro, V.O. Extra Brut Jacques Selosse- 195 de euro) sau vinuri (Lacerta Cuvee IX-  17 euro/sticlă)

Legislația în vigoare prevede că demnitarii sau înalții functionari ai statului pot primi doar bunuri a căror valoare nu depășește 200 de euro. Cele cu o valoare de peste 200 de euro se pot păstra, doar dacă se achită diferența. În acest caz, valoarea acestor cadouri este stabilită de către o comisie constituită în acest sens în BNR.

Vezi aici cadourile de protocol primite anul trecut de parlamentarii romani: