Cautare
, Contributor

Lideri |
|

Serial Forbes: Ce cadouri de protocol primesc aleșii României?

ceas_longines.jpg
Președintele, senatorii, deputații, miniștrii ori înalții funcționari primesc cu prilejul diverselor acțiuni de protocol în care sunt implicați diverse cadouri. Pe care sunt obligați însă să le declare, iar comisii speciale să le estimeze valoarea.   Anumite bunuri sunt mai mult decât “mici atenții” și se păstrează în patrimoniul instituției ori sunt restituite expeditorului.   Actualul președinte al PDL, Vasile Blaga a primit, anul trecut, în calitate de președinte al Senatului ori de Senator de București, cu prilejul unei acțiuni de protocol în care a fost implicat, un ceas de mână marca Longines - modelul “La Grande Classique”.   Potrivit documentului “Lista bunurilor primite cu titlu gratuit cu prilejul unor acțiuni de protocol în anul 2012” postat pe site-ul oficial al Senatului, ceasul este evaluat la 3.125 de lei (700 de euro).

Deși a fost un cadou, ceasul nu se află însă la mâna senatorului, potrivit documentului, ci în patrimoniul instituției. În documentul postat pe Internet, nu se precizează exact la ce instituție se face referire: Senat sau expeditor?

Tot anul trecut, fostul președinte al Senatului (până în luna iulie) a primit o carafă cu mâner din cositor fasonat, în formă de pară, având pe exterior aplicată în relief sigla Camerei Comunelor din Canada, confecţionată în manufactura Aitkens. Obiectul a fost restituit la cabinet și valorează, potrivit documentului, 625 de lei (140 de euro).

Ce alte cadouri au primit senatorii României în 2012 și ce valoare au acestea:

Titus Corlățean:

                               – plachetă de formă elipsoidală, cu diametrul de  26 cm, acoperită cu plăcuţe din sidef, având în centru un basorelief reprezentând scena Cinei cea de Taină şi dedesubt imprimat textul “The Last Supper”, montată pe un suport din material plastic, de formă paralelipipedică, purtând o altă inscripţie “Minister of Agriculture – Ahmad Majdalani – Palestine”. Valoare 60 de euro.

                              -Platou metalic simplu nichelat, de formă rotundă, cu diametrul de 25 cm, având în centru serigrafiate o siglă compusă din drapelele Turciei şi Uninii Europene şi textul “ With Compliments – Egemen Bagiş – Minister for European Union Affairs and Chief Negociator”. Valoare 40 de euro

                               –Ediţie trilingvă: azeră, engleză şi franceză a volumului “ Musa Urud – Două călătorii în Urud”. Valoare 19 euro

Vasile Blaga:

                               – Tablou (rulou) din mătase naturală, cu dimensiuni 100×40 cm, ţesut mecanic, ilustrat cu un desen reprezentând un peisaj cu Marele Zid. Valoare 72 de euro.

Mircea Geoană: 

                                – Plachetă de formă elipsoidală, cu diametrul de 26 cm, acoperită cu plăcuţe din sidef, având în centru un basorelief reprezentând scena Cinei cea de Taină şi deasupra imprimat textul “God Bless our Home – Jerusalem”. Valoare 25 de euro

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii